Mit tegyünk a fejünkre?

Sapkák

Örök divat a sapka-sál!

Ahogy egyre hidegebbre fordul az időjárás, felmerül a kérdés, mit tegyünk fejünk, hajunk megvédése érdekében és persze azért is, hogy ne fázzunk. Bizony kell a meleg fejfedő.

A napokban ezt az üzenetet kaptuk egy kedves olvasónktól: „Jó reggelt Kedveseim! Szeretnék egy kis közvéleménykutatást kérni. 60 felett milyen sapkában, kalapban jártok? Sajnos novembertől áprilisig nincs frizurám, és ronda öregasszony vagyok minden fejfedőben.  Kíváncsi vagyok, hogy kortársaim ezt hogyan oldják meg? „

SapkaRögtön ráharaptam a témára, mert én is hasonló cipőben járok. Nem szeretem én sem a selyem fejkendőket, sem a különféle fejfedőket, mert úgy gondolom, valahogy nem áll jól egyik sem, lelapítja a frizurát és viszket a fejbőröm tőlük. Így aztán egy esti facebook posztban feltettük a kérdést olvasóinknak, és  a fenti 7 fejfedő képét mellékeltük a kérdéshez, azt is tudakolva, melyiket viselnék. 52 választ kaptunk, ami jól mutatja, mennyire közérdekű a kérdés.

Abban mindenki egyetértett, hogy sapka alatt nincs frizura, de csak egy hölgy volt, aki határozottan állította, hogy soha nem volt és nem is lesz fejfedője. A többség a 7-es számmal jelölt sapkára, illetve ehhez hasonló kötött sapkákra szavazott. Sokan említették azt is, hogy szükség esetén a kabát kapucniját húzzák a fejükre, mert az nem teszi annyira tönkre a frizurát. Néhányan fájlalták, hogy már nem divat a prémsapka,  szőrmekucsma, pedig azt szívesen hordták, páran a sildes sapkát emlegették, és ketten a kalapra voksoltak, amennyiben nincs farkasordító hideg.  Néhányan pedig a hajpántot és a berrett típusú sapkát kedvelik.

Fontos a frizura

SapkaDe, mint tudjuk,  egy nő 50 – 60 felett és télen is nő, így ha fontos a frizura, mert kell a jó megjelenés, bizony sokan semmit nem tesznek a fejükre – még a hidegben sem. Miután legtöbben a kötött sapkára voksoltak, az idei tél legdivatosabbjaiból összeválogattunk pár csinos és nőies darabot.

SapkaA haj és fej megvédése, minden időben is szokás volt. Az évszázadok folyamán a fejrevalók sok mindent elárultak viselőjükről, többnyire vagyoni helyzetüket, rangjukat vagy akár hivatásukat is. Valamikor a leányok a szép, hosszú hajukra pártát, az asszonyok pedig kontyukra főkötőt kötöttek, vagy kendőt hordtak. Idővel a fejfedők fazonja, formája megváltozott, kényelmesebb, praktikusabb lett. A sapkák, kalapok viselete mindig megosztotta a hölgyeket, volt, aki az időjárás miatt még nyáron is védte hajkoronáját. Vannak viszont, akik soha semmilyen körülmények között nem vennék fel, de vannak, akik nagyon kedvelik és tudják is viselni a fejfedőt.

Hidegben

SapkaA hideg időjárásban a sapka és a fejfedő viselete szinte elengedhetetlen, de azért figyeljünk oda, hogy számunkra kényelmes, kellemesen meleg legyen és ne legyen túl passzos. Ha nem vigyázunk fejbőrünkre és hajunkra, megfázhat, esetleg hajhullás is kialakulhat. Védjük hát úgy, mint a testünk többi részét téli meleg kabáttal, lábunkat bundás cipővel, sállal, kesztyűvel. A természet logikája szerint, ahogy hűvösödik az idő, úgy váltunk egyre melegebb ruházatra.

SapkaHa jól áll a tökfödő és harmonizál a kabátunkkal, trendik leszünk. Manapság a sapka-sál újra divatba jött és idősek-fiatalok egyre többen kedvelik, hordják a kötött anyagból készülteket, mely színében harmonizál a kesztyűvel.

SapkákItt a hideg szelek időszaka, az ősz, majd a tél, húzz sapkát, kalapot, kucsmát, mindegy, hogy mit, csak ne fázzon a fejed, füled! Én is találtam magamnak a keresgélés közepette egy jó meleg, téglaszínű polár anyaggal bélelt, kötött sapkát, sállal. Azt hiszem hordani fogom.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: