Itt az ideje a gyümölcsfa-csemeték telepítésének

csemeték

A gyümölcsfa csemeték megválasztásában a család ízlése, igénye és a kert ökológiai adottságai egyaránt fontos szerepet játszanak. Ismernünk kell a talaj minőségét, a fényviszonyokat, a széljárást, a fagyzugokat. Kifejezetten fény-és melegigényes az alma (főként a Delicious fajták), a dió, a kajszi, a mandula, az őszibarack, a nektarin és a szilva. Közepesen melegigényes a birs, a cseresznye és a körte. Vannak gyümölcsfajták, amelyek nem öntermékenyítőek, ezért az ún. önmeddő fajtákból egyszerre 2-3 példányt, vagy fajtát kell telepíteni. Ha különböző fajták mellett döntünk, akkor ügyeljünk, hogy virágzási idejük nagyjából azonos időszarka essék. Részben, vagy teljesen önmeddő a birs, cseresznye, kajszi, mandula, őszibarack. Jobb eséllyel öntermékenyülő az: alma, körte, szilva. Teljesen öntermékenyítő a dió, nektarin, naspolya.

csemetékA komolyabb fagyokig ültethetők a facsemeték. Ősszel a talaj melegebb és nedvesebb, így a gyökérnövekedés sikeresebb, gyorsabb lehet. Kisebb a kiszáradás veszélye is.

Tavasszal kell ültetni a fagyra nagyon érzékeny kajszit, az őszibarackot, a mandulát és a diót.

Most a legfontosabb a megfelelő ültetési távolság. És – hogy ne a régi, kipusztult fák helyére ültessük az újakat.

Amiről soha nem szabad megfeledkezni: a szomszéd telkétől, házától, kertjétől kialakított, megfelelő távolság. A lényeg, hogy a megnőtt fák, cserjék, bokrok ne zavarják meg a szomszédos ingatlanok használatát.

8 tipp a facsemete ültetéséhez

1. Az egy-két hónapja kiásott ültető gödörbe töltse vissza a földet és csak akkora mélyedést hagyjon a gödör közepén, amelybe belefér a csemete megmetszett gyökérzete

2. Vásárolja meg a kívánt csemetét és állítsa néhány órára tiszte vízbe.

3. Ha gyümölcsfacsemetét ültet, törpe alanyra szemzettet válasszon, és abból neveljen karcsú orsót, sövényt, vagy balerinát, amelyeket termő korukban is földön állva lehet megmetszeni, megpermetezni és a gyümölcsét betakarítani.

4. A csemete törött, zúzódott gyökereit az egészséges részig messe vissza.

5. A csemete 5-6 cm-rel magasabbra kerüljön, mint ahogy a faiskolában állott.

6. A csemete körül a talajt óvatosan tapossa meg.

7. Ha a talaj szárazz, öntözze meg.

8. A csemete körül a talajt 15-20 cm-es földréteggel kupacolja fel.

Önnek ajánlott

Leave a Reply