A szeretet és az emlékezés virágai

mindszent

Az őszi kertek ilyenkor minden virágjukkal elindulnak a temetők felé, hogy a szeretet és az emlékezés színes szirmaival beborítsák a sírokat. Hetekig tartó zarándokút ez manapság, amikor a családokat messzire hajtotta otthonuktól a munka, a megélhetés keresése, sok embert az ország másik végébe, nem keveseket távoli országokba. És ahogy sikerül, ki-ki lehetőségei szerint keresi fel hozzátartozói sírját.

mindszent krizantém

Nem fagy meg

Arra törekszik mindenki, hogy olyan krizantémot válasszon, amely nem fagy meg a tél első fuvallatától. Ennek a különleges, titokzatosságot árasztó illatú virágnak mintegy 5 ezer fajtája létezik. Kínában, időszámítás után 300 évvel már krizantém kiállításokat rendeztek. A japán császári család meg egyenesen a címerébe emelte. Európába későn, csupán a XVII. században érkezett. Eleinte cserepes virágként tartották számon. Amikor kiderült, hogy akár egy hónapig is díszítheti a vázákat, vágott virágként a temetők virágaként is igen népszerű lett. A fészekvirágúak családjába tartozó krizantémokat (Chrysanthemum), amelyeket a népnyelv margitvirágnak is nevez, négy nagy osztályba sorolják. Vannak egyévesek, télálló évelők, félcserjék és kertészeti változatok. Ezeket szaporítják évről évre újabb nemesítésekkel. A grönlandi vagy sarkvidéki krizantém (C. arcticum) húsz-negyven cm magas, elágazó száron hozza rózsaszín-fehér árnyalatú, zöldessárga közepű virágait. Lombozata sokáig megmarad. Teljesen télálló, nem terebélyes évelő. A Boldogasszony tenyere (C. balsamita) a falusi kertekben régóta kedvelt, apró, igen illatos, sátorszerűen nyíló virágaiért. Mivel gyökerei tarackokká válva kúsznak a föld alatt, igen gyorsan terjed, tőosztással könnyen szaporítható.

Az őszirózsákhoz sorolt (C. indicum, C. japonicum) fajták között vannak egyszerű, félig telt és teltvirágúak. Ezek tovább osztódnak visszahajló, félgömb-és gömbvirágú fajtákra, borzas, tűszirmú és csöves szirmú krizantémokra.

A legkedveltebbek most a „Multiflora” fajták, amelyek többféle színben, cserepesen megvásárolhatók. Sokáig virágoznak, ha nedvesen tartjuk a gyökérzetüket, akár a cserép alá tett tálkákba töltött vízzel. Télen, miután az elszáradt virágú szárakat visszavágjuk, kiültethetjük a kertbe a töveket. A következő évben dúsan kihajtanak.

Önnek ajánlott

Leave a Reply