Késő ősztől kora tavaszig

Akik csak a panelház ablakából nézik a tavaszból őszbe forduló természetet, elsuhanó kocsiból a kertekben szorgoskodókat, azt hihetik, október végén befejeződnek a kinti tennivalók.

Ez a legtevékenyebb hónap

Persze, kívülről minden más, mint belülről. A földdel élő, kerttel ébredő munkájának nem vetnek véget a novemberi ködök. Sokan úgy vélik, ez a legtevékenyebb hónap: a következő év termését most kell megalapozni. Kertépítéssel, facsemeték ültetésével, új ágyások létesítésével. Talajvédelemmel, trágyázással, a tárolókba került termények ellenőrzésével, védelmével. Fokozottabb gondoskodásra, körültekintő eljárásokra most van a legnagyobb szükség. Amit ilyenkor teszünk, már a következő év kertészeti eredményeit alapozza meg.

A növényi maradványokat gyűjtsük össze, s lehetőség szerint komposztáljuk. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor forgassuk jó mélyen a földbe.

A talaj mésztartalma

Két-három évenként ellenőrizendő a talaj mésztartalma. Különösen akkor van erre szükség, amikor a sok esőzéstől a tápanyagok nagy része kimosódhatott.

talaj mésztartalma

Ne felejtsük el: a zöldségfélék gyengén savanyú vagy közömbös talajt igényelnek (6-7 pH). Talajvizsgálat nélkül 100-200 g szénsavas meszet szórjunk szét négyzetméterenként a durván ásott felületre, s hagyjuk így télen át. Ha így járunk el, a talaj nem kérgesedik, és nem kenődik. Kötött agyagtalajba a talaj mésztartalma úgy javítható, hogy égetett meszet ásunk be, mert ez a földet savtalanítja és lazítja.

NPK talaj mésztartalmaÁsás előtt szórjuk ki (ha műtrágyát alkalmazunk) a komplex műtrágyát (NPK). Most a talajszemcsékhez kötődik és tavasszal a növények rendelkezésére áll.

Nitrogént csak akkor szórjunk ki, ha nagy mennyiségű növényi maradványt forgatunk alá. Ez segítheti a mikroorganizmusok szervesanyag lebontó munkáját.

Fontos tudni, hogy feleslegesen, túlzott mértékben kiszórt nitrogén műtrágya hatóanyagát a talaj mikroorganizmusai nem tudják beépíteni a testükbe és a téli csapadék menthetetlenül kimossa a talajból.

Az őszi nitrogén-műtrágyázással csak a környezetünknek és a pénztárcánknak ártunk.

Ha kell, végezzünk talajfertőtlenítést. A rágcsálók (mezei pocok) búvóhelyeit, fészkeit mindenképpen tárjuk fel és semmisítsük meg, különben mérhetetlen kárt tesznek mind a cserjék és a fák gyökérzetében, mind kerti terményeinkben.

 

Vízvezeték, tömlők víztelenítése és védelme

A sok reklám ellenére, a legtöbb kertben még a régimódi tömlőket használják. Fagyveszély előtt vízteleníteni kell, hogy ne fagyjon beléjük a maradék víz. Persze, az öntözőkannákra ez éppúgy vonatkozik, mint a kerti csapok, csövek víztelenítésére, takarására, a kis víztárolók kiürítésére, a hordókból a maradék esővíz kimerésére, s a hordók felfordítva, három téglára állítására.

A kerti szerszámok – remélhetőleg – már megtisztítva, olajjal bekenve a szerszámos kamrában vannak, saját, állandó helyükön. Ott van a fűnyíró is, minden biztonsági intézkedéssel előkészítve a teleltetésre.

A gyalogjárókon se maradjon hulladék, szemét. Szórjuk fel homokkal, salakkal, vagy, ha friss lenne az ónos eső veszélye, fűrészporral.

Eszünkbe ne jusson sózni a kerti utacskákat, az udvar átjáróit!

 

Chimonanthus praecox talaj mésztartalma
Chimonanthus praecox

Télen virágzó cserjék

Több olyan faj és változat található, amelynek a virágzása akkor kezdődik, amikor a természet nyugalomra tér. És addig tart, amíg fagymentes az idő. Ilyenek az illatos bangiták, vagy a díszcseresznye. A jázmin, mint kúszónövény, szintén sokáig nyitja sárga, primulaszerű virágait. Sokan a tündérfát kedvelik (Chimonanthus praecox), viaszsárga, belül piros rajzolatú, illatos harangvirágival. A szőlőtermelő vidékeken érzi jól magát.

A varázsdió bokrai is egyre több kertben jelennek meg. Csodálatos látvány a télen virágzó cserje.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply