Még novemberben is lehet ültetni

bogyos gyümölcsok

Aki mostanáig tétovázott, vagy más elfoglaltsága miatt nem szánta rá magát, hogy gyarapítsa gyümölcsöt termő bokrai, fái számát – még megteheti.

Legkésőbb a hónap közepéig ültessük el a gyümölcsfa csemetéket, ha az időjárás kedvezőbb is az idén ősszel, mint más esztendőkben. Csak a kötött, nedves talaj (ha a föld az ásóra tapad) esetében halasszuk az elmaradt faültetéseket tavaszra. Aki fal mellett kíván gyümölcsfát nevelni, a déli oldalon őszi és téli körtét ültethet. A keleti oldal a korai körtének, almának és a korai meggyfajtáknak felel meg.

málna

A bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök korán is, de ilyenkor is ültethetők, mivel igénytelenebbek, s a vastag talajtakaró alatt begyökeresednek.

Persze, szakszerű ültetés nem képzelhető el, ha a terület még nem szabadult fel, illetve, ha az előkészületeket még nem végeztük el – vagy, ha beállt a rossz idő. Ilyen esetekben a legjobb tavaszig várni. A facsemetéket, ha nem sikerül kiültetni, vermeléssel védjük tavaszig.

A málna ültetését – ha csak nem kétszer termő – most, ősszel kell elvégezni. A josta, amely az egres és a ribiszke keresztezéséből jött létre, igen üdítően zamatos, vitaminban gazdag gyümölcs. A bokor növekedése olyan, mint a fekete ribiszkéé, tüskétlen, lisztharmat-ellenálló. Bőtermő, friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt kiváló. Teljesen télálló a bokra. Nem igényesebb, mint a ribiszke és az egres.

Sóska és spenót

Sóska és spenót
Sóska és spenót

Jól járt, aki nyár végén, ősz elején elvetette. A hosszú vénasszonyok nyara igencsak kedvezett a fejlődésének. És most, mielőtt a nagy fagyok, a hó megdermesztenék, már csipegethetők a zsenge levélkék. Persze, ahogyan már számtalanszor írtuk, napsütéses időben, a déli órákban. Ilyenkor a legkisebb a nitrát-tartalmuk. És a szervezet számára fontos ásványi anyagok, vitaminok bőségesen megtalálhatók bennük, akár salátákba keverve, nyersen, akár párolva, körítésként fogyasztjuk.

krizantém
Krizantém

A krizantémok átteleltetése

Ha már megtették a magukét, a kegyelet és emlékezés napjaiban díszítették a sírokat, csak a gyengébb fagyokig hagyjuk kint a gyönyörű, cserepes virágokat. Amikor megbarnulnak a szirmok, vagy elszáradnak, vigyük cserepestől védett, fagymentes helyre: garázsba, pincébe. Vágjuk vissza 5 cm-re a szárakat, s öntözzük be alaposan, hogy el ne száradjanak a gyökerek. (Van, aki fagymentes időben már most ősszel kiülteti szabadföldbe a fagyálló fajtákat, miután visszametszette a bokrokat.) A lényeg, hogy kár lenne értük. Megfelelő gondoskodással jövő ősszel ismét örülhetünk szépségüknek.

Önnek ajánlott

Leave a Reply