Ismerjük meg jobban a konyhasó fajtáit!

só fajták

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint naponta összesen 5 gramm (1 kiskanálnyi) sót kellene fogyasztanunk. A felmérések szerint háromszor ennyit fogyasztunk.

A konyhasó hivatalos elnevezése nátriumklorid. Viszont a sózásra használt konyhasó több ennél. Maga a konyhasó nem káros szervezetünkre (bár túlzott fogyasztása az arra genetikailag hajlamos egyéneknél hozzájárul a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vesebetegség kialakulásához).

A fehér cukorhoz hasonlóan a finomítás során válik egészségünkre nézve veszélyessé.

A közönséges asztali konyhasó helyett, amelyik a finomítások során 82 elemmel lesz szegényebb, célszerű a többféle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazó finomítatlan tengeri sót, vagy a kősót használni.

kősó, halit
Kősó, halit

Kősó

A hagyományos konyhasóval szemben a kősó finomítatlan, így megőrizte jótékony hatásait. Többféle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A természetben legtöbbször színtelen, de speciális esetekben kék, barna vagy vörös színű is lehet.

tengeri-só
A tengeri só lepárlása

Tengeri só

A tengervízből állítják elő. A tengervizet úgynevezett sókertekben, medencékbe gyűjtik, majd a vizet hagyják elpárologni. A visszamaradt sót összegyűjtik. Ennek vannak finomított és finomítatlan változatai. Korunkban, amikor a tengerek és óceánok vizét számtalan nagymértékű szennyeződés veszélyezteti, egyáltalán nem állíthatjuk, hogy a tengeri só egészségesebb, mint a kősó.

A finomítatlan tengeri só ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, sőt, a tengervízben jelenlévő többi ion sói is megtalálhatók benne. Természetes jódot is tartalmaz, ami javítja az általános fizikai állapotot, kedvezően befolyásolja a vérkeringést és a bőrre is jótékony hatással van.

Különleges tengeri sók

Camargue-i só: (Dél-Nyugat Franciaországból, a világ egyik legrégebbi sókertjéből származik. Itt a tenger tízszer sósabb, mint a nyílt vízen.

Fleur de sel só francia
Fleur de sel

Fleur de sel: A tengeri sók egyik legdrágább fajtája, luxuscikknek számít. Franciaország nyugati partjáról származik. Kézzel gyűjtik, így az ára is borsos. Édeskés, ásványi ízű, opálosan fehér sófajta. Friss zöldségekhez, halételekhez, grillezett húsokhoz kiváló.

Szürke só: Finomítatlan tengeri só, melyet a nedves iszapból nyernek. Ez is francia, szürke színét az agyagtól kapja. Kézzel gyűjtik. Drága ez is. Friss zöldségekhez, salátákhoz használják.

Halen Mon: Anglesey, Wales. Itt termelik ezt a különleges sófajtát. Sokak szerint ez a tiszta óceán íze.

Hawaii Alae só: Évszázadok óta használják Hawaii szigetén. Pirosas-barna színét és nevét a vulkántól kapta. Pikáns ízét a sült piros agyagnak köszönheti, ezzel vált kedvelt, hawaii ételek ízesítőjévé.

hawaiii fekete só
Hawaiii fekete só

Hawaii fekete só: Ezt is Hawaii szigetén használják évszázadok óta. Fekete színét faszén tartalma adja. Erős ízű halakhoz kiváló.

Maldon só: 1882 óta állítják elő Maldonban. Különleges tengerisó-pelyhek alkotják, mesterséges adalékanyagok nélkül. Tiszta, friss ízű, a szokásos keserű utóíz nélkül. Az ételre szórva szinte azonnal elolvad.

Sel Gris: Nedves, durva szemű sófajta. Franciaország nyugati partjairól.  Normandiában és Bretagne-ban termelik. Szürkés színű.

Himalája
Himalája só

Himalája só – a királyok sója

Ez igazi természeti kincs a Himalájából. A Himalája Kristálysót a királyok sójának tekintik. A benne található ásványi és nyomelem (84 elem kolloid állapotú, vagyis 100 nanométernél kisebb részekből áll. Az emberi szervezet minden pontjára könnyen el tud jutni, így a sejtek könnyebben felvehetik a nyomelemeket.

A Himalája Kristálysó képes biztosítani az ember egészségéhez szükséges fontos ásványi nyomelemek csaknem mindegyikét. Ráadásul szennyeződésektől mentesen.

Önnek ajánlott

Leave a Reply