Télirevaló (2)

csipkebogyo

Ízek, illatok, vitaminok

Minden megy, szinte magától. Saját receptek, családi hagyományok, az eltevésre váró zöldségfélék és gyümölcsök mennyisége és minősége szerint.

Csipkebogyó

A rózsafélék szirma, cseresznyényi piros termése ősidők óta népszerű, mint gyógyító- és szépítőszer. A huszadik században a figyelem a csipkebogyóra terelődött. Azóta gyűjtik, isszák, fogyasztják a belőle készült teát, lekvárt, szörpöt, bort – abban a tudatban, hogy a csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint. Mivel a szárítással, főzéssel ennek a vitaminnak a 45-90 százaléka is lebontódik, valójában nem éppen a C-vitamintartalma a legmagasabb a csipkebogyónak. Magas a magnéziumtartalma is, ezért igen jótékonyan hat a keringési rendszerre, immunerősítő, szívműködést serkentő hatású.

Vannak ma már nemesített vadrózsafajták, amelyeknek különösen nagy gyümölcsei fejlődnek, s ezek az első fagyokig sem hullnak le. Ilyen például a Rosa villosa. Érdemes a kert végébe telepíteni egy-két tövét.

csipkebogyoCsipkebogyószörp

A frissen szedett, érett bogyókat megmossuk, összezúzzuk húskalapáccsal, vagy ledaráljuk. Egy liter gyümölcsre 1 liter vizet öntünk, lassú tűznél felmelegítjük – de nem forraljuk – és 2 napig állni hagyjuk. Közben többször megkeverjük. Két nap elteltével szitára vagy szűrőre tett tiszta vászonruhán (vagy gézen) átszűrjük. Minden liter léhez 80 dkg cukrot nagyon kevés vízzel sűrű sziruppá főzünk, feloldunk benne egy késhegynyi borkősavat, a gyümölcséhez keverjük. Kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük és lekötjük.

Cukrozott csipkebogyó

A frissen szedett, dércsípte csipkebogyót megmossuk, lecsurgatjuk és a szárát meg a „bajuszát” levágjuk, vagy lecsípjük. A mennyiséghez méretezett üveg aljára szórunk egy réteg kristálycukrot, erre terítünk egy vastagabb – kb. 2 cm – réteg gyümölcsöt, cukorral lefedjük, majd ismét gyümölcs következik. Addig rétegezzük, amíg az üveg megtelik. A tetejére cukor kerüljön. (A cukorréteg vékonyabb legyen, mint a gyümölcsréteg.) Zárjuk le az üveget, állítsuk a hűvös, sötét kamrába. Néha rázogassuk meg. Egy-két hónap múlva a cukor elolvad és a sűrű, mézszerű oldatban találjuk a csipkebogyót.

Ha leittuk róla a szirupot, felönthetjük vízzel, s azt is hasonlóan fogyaszthatjuk.

Ez az oldat rendkívül gazdag C-vitaminban, magnéziumban, vasban. Egy-egy kanálnyi az ásványvízbe, teába, a lábadozókat erősíti, az egészségeseket óvja a téli meghűlésektől.

Csipkelekvár

Az érett csipkebogyót leszedjük a száráról, megmossuk, szitára téve lecsurgatjuk. Darabonként kettévágjuk, magházát, maját kikaparjuk és a magját összetartó szőrös részt is eltávolítjuk. Leöblítjük. A kettévágott bogyókat egy hibátlan zománcú edénybe, annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Állandó keveréssel addig főzzük, amíg a bogyó héja meglágyul, és szitán könnyen áttörhető.

Minden áttört 1 kg csipkebogyóhoz 15 dkg cukrot számítunk.

Az áttört csipkebogyót állandó keveréssel, lassú tűzön sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a cukrot és még 10 percig kevergetve főzzük. Vigyázzunk, hogy le ne süljön!

Tiszta üvegekbe forrón betöltjük, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük. 24 óra elteltével sötét, hűvös kamrába helyezzük.

SomSombefőtt

Ez a fanyar, de finom, pikáns gyümölcs igazi különlegesség. Különösen, hogy nem is erdők bokrairól szedjük, hanem kertekbe telepített, díszítő értékéért fájáról, cserjéjéről.

Minden kg gyümölcshöz ugyanannyi cukrot veszünk. A cukorból nagyon kevés vízzel, sűrű szirupot főzünk, s ha szálasodni kezd, belerakjuk a somot, 2-3 percig forraljuk, majd letakarva félretesszük. Másnap leszűrjük, a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, levét sűrűre beforraljuk, ráöntjük, az üvegeket lezárjuk és még 5-6 percig gőzöljük.

Gyors körtebefőtt

Kemény húsú körtéket meghámozunk, cikkekre vágunk. Citrom-vagy borkősavas vízben szűrőkanálba téve előfőzzük, amíg a rászúrt kötőtűről könnyen lecsúszik. Ekkor hideg vízben lehűtjük, üvegekbe rakjuk. 1 kg cukorból, 1dl vízzel, fél rúd vaníliával, kis citromhéjjal szirupot főzünk. Forrón rátöltjük az üvegekbe rakott körtére, légtelenítjük, lezárjuk. Előmelegített vízben, 92 C fokra hevítve, 10 percig csírátlanítjuk. Még forrón száraz gőzbe tesszük.

kokenyKökénybefőtt

A hibátlan, megpuhult, érett, fekete kökényt megmossuk, szitára tesszük, és miután a víz lecsurgott róla, üvegekbe rakjuk. 1 liter vízhez 1 kg cukrot számítva szirupot főzünk, forrón a kökényre töltjük és 10 percig 85 C fokon gőzöljük.

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply