Teli kamrával könnyebb

gyökér

Földdel és földből élni, annak a gondjával kelni és feküdni, a kerttel törődni, a hantokig hajolni, a gyommal viaskodni – azért kell, hogy valahol meglegyen a haszna, az értelme. Amíg bírja a nyugdíjas, ás és kapál, mert ha megtanulta is a beosztást, azért egyre több kell a gyógyszerekre. Örül tehát, ha hasznot termel, amikor kiadásoktól kíméli meg a családot – vagy csak önmagát.

Elégedetten veszi számba, mi minden került a tárolókba, a kamrába. Az áruházakban járva, a kerti munka kényelmetlenségétől magukat kímélők sopánkodását hallva nagyjából összeszámolja, mi mindenért kell a városiaknak, boltból élő falusiaknak pénzt kiadniuk. Most, hogy mindennek felfelé megy az ára, bizony, nem ritkán drágább a leves, mint a hús. Bizony, aki teheti, végül mégiscsak rászánja magát, hogy gyepes udvarából – a jövő évi újabb gazdasági megszorításokkal riogatva – lekanyarítson egy darabot a legszükségesebb zöldségeknek.

petrezselyem gyökér
Petrezselyem

A gyökér földben maradhat

De maradjunk annál, ami megtermett: Az elvermelt petrezselyemgyökeret a pockoktól, egerektől kell védeni. Nagyon szívesen fogyasztják. Az előrelátóbbak dróthálóval bélelik ki a téli zöldségek számára létesített tároló helyeket, főként a vermeket.

A kertben telelő leveles kelt, meg a többi káposztafélét – ha a határ felől megközelíthető helyen fekszik – a vadnyulaktól is védeni kell. Ugyancsak a drótháló alkalmazása a legjobb megoldás.

gyökérA feketegyökér is a földben maradhat egész télen. Különösen ízletes, ha egyenesen a kertből kerül a konyhába. Orsó alakú sötétbarna, szürkésfekete héjú gyökere könnyen törik, ezért vigyázva kell szedni. Tisztítása elég körülményes, mert héját lehántva, tejszerű nedvet ereszt. Ezt a műveletet a legjobb citromos (vagy citromsavas) vízben végezni, hogy a gyökér húsa hófehér maradjon, s a kezet se fogja be.

Érdemes odafigyelni mind a gyökér termesztésére, mind a fogyasztására. Egykor a szegények spárgájának nevezték. Íze azonban még a spárgáénál is zamatosabb. És rengeteg egészségvédő hatása van: jót tesz az idegeknek, mert sok benne a B1-vitamin. Magnéziumtartalma erősíti a szívünket, javítja a vérkeringésünket, káliumtartalma izomzatunkat, idegrendszerünket erősíti, vastartalma vérünk összetételét javítja, réz és mangántartalma serkenti agyunk és májunk működését. A csontritkulástól is véd, a sebek gyógyulását is segíti.

Tavaszi csemege

rebarbara
Rebarbara

Ha azt akarjuk, hogy a rebarbara, a legkorábban fogyasztható tavaszi csemegénk hajtásai jövőre gyorsan fejlődésnek induljanak, a töveket ilyenkor, december elején takarjuk vastagon kerti hulladékkal, falombbal.

Az ősszel, istállótrágyával trágyázott talaj nem alkalmas tavasszal minden zöldségféle termesztésére! Ezek a hagyma, hüvelyesek, gyökérzöldségek, salátafélék, spenót és sóska (magas lenne a nitrát-tartalmuk).

Jó termést biztosít viszont, ha káposztafélék, uborka, tök, paradicsom, paprika, zeller, késői burgonya kerül a frissen trágyázott földbe.

Csúszásmentesen

Ónos eső ellen a legjobb az udvart, az utakat érdes homokkal felszórni. Finom kokszsalak is felhasználható. Marhasót, ipari sót ne használjunk, mert a hólében, esőben oldódva, a fák, bokrok gyökerének pusztulását okozhatja. Az ágakra fagyott jeget, jégcsapokat óvatos ütögetéssel törjük össze, hogy lehullhassanak, különben, hóval súlyosbítva, egész faágakat törhetnek le.

sargaviola
Sárgaviola

A díszcserjéket, fölül összefogva, lazán összekötve védjük a jégtől, hótól. A rózsák meghálálják a téli védelmet. Akár földdel, akár lombbal, vagy tőzeggel töltjük fel a tövük körül a földet, akár, ha az érzékeny fajtákat a karókról, lugasról leoldjuk, s a földre hajtjuk, úgy takarjuk gallyakkal, szalmával.

A sárgaviola a következő tavasszal szépen és bőségesen virágzik, ha a tél folyamán nem fér hozzá a vadnyúl. Annak ugyanis ez a kedvenc csemegéje. Ha a drótháló nem tudná megvédeni a rágcsáló nyulaktól, pockoktól, akkor inkább cserepezzük be, akár egyesével, akár csoportosan, és decembertől világos, nagyon hűvös helyen teleltessük.

Önnek ajánlott

Leave a Reply