Együnk több körtét!

körte

Mindenféle különleges és drága egzotikus gyümölcsöt megkóstolunk, ha azzal kínálják, hogy jót tesz az egészségünknek.

Kár, hogy ilyen szempontból annyira leszoktunk a körte termesztéséről – sőt a fogyasztásáról is.

Pedig, ahogyan azt a természetgyógyászat állítja, a körte vérkeringés-szabályozó, vízhajtó hatású. Segít megelőzni a fogszuvasodást és a nyelőcsőrákot. Héjával együtt fogyasztva még a vastagbélrák kialakulásától is megvédhet. Erősen méregtelenítő és tisztító hatású. Kitűnő sóoldó és lúgosító.

körteFőleg az érelmeszesedésben szenvedőknek, a reumásoknak és a köszvényeseknek kellene fogyasztaniuk. Kiválóan oldja a húgykősav-kristályokat. Az egész szervezetre jótékonyan hat. Idegközpont-stimuláló hatása is van. Kúraszerű fogyasztása 1 vagy 2 héten át reggeli és vacsora helyett, barna rozskenyérrel ajánlott.

Minden ellentétes hiedelemmel ellentétben – a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint. Folsavat, nikotinsavamidot, káliumot, foszfort. De van benne nátrium, kalcium, vas és kén is.

Ha jó termőhelyet választunk a körtének, kitűnő ízű, jó minőségű gyümölcs termelhető. Ehhez azonban rendszeres öntözés, ápolás és szakszerű tárolás szükséges.

Az asztma, nátha, influenza, sőt vérszegénység esetében is hatásos lehet.

Mivel ősszel könnyebben fázunk meg, célszerű ebben az időszakban sok körét fogyasztani, hiszen a benne található értékes ásványi anyagok hatékonyan segítenek a légúti panaszok és a gyulladások megszüntetésében is. Az asztma, nátha, influenza, sőt vérszegénység esetében is hatásos lehet.

A körte karcsúsító gyümölcs: erős vízhajtó hatással bír, ezért fogyókúrákhoz is kiválóan alkalmas. Rostokban gazdag, kevés kalóriát tartalmaz, ezért bátran ehetik a fogyni vágyók. Az ebben a gyümölcsben található természetes cukor, valódi örömforrásnak számít, lelkiismeret nélkül fogyaszthatjuk, anélkül hogy az egészségre káros lenne.

Elkészítési mód

Mivel a körte ízletes gyümölcs, ezért többféleképpen fogyasztható. Azok, akiknek a veséjükkel probléma van, legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák. Aki szereti, egy kevés szegfűszeget is szórhat rá. Keverhető más gyümölcslével is, és gyümölcssalátába is tehető, főzhető és befőttként is kiváló.
A sima körtekúrához legjobb, ha nedvdús, friss körtét használunk. Végezzük a kúrát 2-4 napig naponta. Ez idő alatt fogyasszunk el 2 kg körtét, viszont más ételt ne együnk.
Ezt a gyümölcsöt önsanyargatás nélkül, csak úgy kedvünkre is fogyaszthatjuk, akár mindennap frissen és kompót formájában egyaránt.

Önnek ajánlott

Leave a Reply