Mi a köszvény?

köszvény

A királyok betegsége

A betegségek királya,  az ínyencek bűnhődése  avagy –  a jólét különadója. Megkülönböztetett figyelemmel és számtalan frappáns megnevezéssel illetik ezt a betegséget. Mégsem történik túl sok, ami a megelőzését, vagy a kezelését illeti. És még a védekezést sem igen tanulják meg az emberek ellene. Pedig a 21. Században már számtalan kórra van gyógyír. Ez a rendkívüli fájdalmakat kiváltó nyavalya azonban továbbra is vígan szedi az áldozatait. Hogyisne, amikor éppen a legfinomabb falatok kedvelői terítenek neki bőséges asztalt minden egyes étkezésükkor.

köszvényAz anyagcsere zavarából adódó betegség, Szlovákiában egyre gyakoribb, Magyarországon állítólag viszonylag ritka. Köszvény esetén megnövekszik a vér húgysavtartalma és húgysavas sók rakódnak le a különböző szövetekben, elsősorban az ízületekben. Típusos esetben rohamokban jelentkezik, leginkább a nagylábujjon keletkező gyulladás formájában (podagra), de más ízületben is előfordul.

Tünetek: beszűkült mozgás, magas láz, sötét színű vizelet, székrekedés, nagy mennyiségű vizelet, heves szívdobogás, ízület feletti bőr kipirosodása, ízület feletti bőr kifényesedése, fájdalom az ízület felett, ízület feletti bőr duzzanata, légcsőhurut, gyomorpanaszok, érzékeny máj, duzzadt máj, ízületek deformálódása.

A köszvény előfordulása és okai

Igen fájdalmas ízületi gyulladás, amelyet nátrium-urát kristályok lerakódása okoz. Ezek a kristályok azért gyűlnek fel az ízületekben, mert a vérben a húgysav szintje magasabb a szokásosnál. A köszvény kifejlődésében az öröklésnek és a helytelen életmódnak, így a túlzottan bőséges, fehérjében gazdag táplálkozásnak és az alkoholfogyasztásnak is van szerepe. A húgysav szintje akkor lesz rendellenesen magas, ha a vesék nem tudnak elegendő mennyiséget eltávolítani a vizelettel. Nagy mennyiségben képződhet például az enzimműködés bizonyos örökletes zavarai esetén, vagy bizonyos betegségekben, például a vér daganatos betegségeiben, melyek során a sejtek szaporodása és pusztulása felgyorsul. Egyes vesebetegségek és gyógyszerek szintén csökkentik a vese azon képességét, hogy eltávolítsa a vérből a húgysavat. Rendszerint a középkorú férfiak és a változás kora utáni nők betegsége.

köszvény
A köszvény tünetei

A köszvény tünetei

A köszvényes roham többnyire váratlanul tör a betegre. Kiválthatja egy kisebb sérülés, műtét, nagy mennyiségű alkohol vagy fehérjében dús étel fogyasztása, fáradtság, lelki stressz, betegség. Az akut köszvényes rohamnál valamelyik ízületben, leggyakrabban a láb nagyujján gyulladás fejlődik ki, de gyakori a rüszt, a boka, a térd, a csukló és a könyök ízületeiben is. A kristályok inkább ezekben a távolabbi, hűvösebb ízületekben rakódnak le, mert alacsonyabb hőfokon könnyebben kristályosodnak, kevésbé gyakoriak a nagyobb ízületekben, a hátgerincen, a csípőben és a vállon. Az ízület feletti bőr duzzadttá, pirossá, fényessé és meleggé válik, érintése is igen nagy fájdalmat okoz, a beteg – beszámolók szerint – még a takaró nyomását is képtelen elviselni. Néhány óra után a fájdalom enyhül, de a láb duzzanata megmarad.

A tompa fájdalom a következő éjszakán ismét erősödhet, és néhány napon át tarthat, egyre csökkenő intenzitással. Egy-egy roham nyomtalanul elmúlhat, de ha többször ismétlődik, maradandó változást okoz az ízületben. Az ízületen látható elváltozást kísérhetik egyéb tünetek is: magas láz (különösen az első éjszakán), hidegrázás, általános rossz közérzet, légcsőhurut, gyomorpanaszok, székrekedés és heves szívverés. A máj rendszerint érzékeny, duzzadt, a vizelet sötét, bőséges, a húgysav mellett urobilinogént is tartalmaz.

A betegség előrehaladtával a kezeletlen rohamok egyre hosszabb ideig tartanak, gyakoribbak és több ízületre is kiterjednek.

Súlyos, idült köszvény esetén gyakori az ízületek deformálódása. A folyamatosan lerakódó kristályok károsítják az ízületet és az inakat, így a mozgás egyre korlátozottabb. Az urát kristályok kemény csomókban rakódnak le, elsősorban az ízületek körül, de más szerveken is, például a fülön. Ha a mozgásszervek érintettek, a diagnózis könnyebb. Sokkal nehezebb a bajmegállapítás, ha a köszvényes roham a vesében, a szemben, a fülben, stb. jelentkezik. A veserohamnál a vese tokja húgysavas sókkal telítődik. Az agyi roham agyvelőgyulladásra emlékeztet, míg a szem köszvényes rohama zöldhályoghoz (glaukómához) hasonló tüneteket mutat a szemhéjak és a szemgolyó megduzzadásával, vérbőséggel. A köszvénnyel foglalkozó orvosok szerint a rohamok főleg ősszel és tavasszal jelentkeznek.

köszvényKöszvény diagnosztizálása

A tünetek általában már sejtetik a kór okát. Az orvos az ízületek vizsgálatával és a vér laborvizsgálati eredmények alapján, azaz a magas húgysav-szintből tudja megállapítani a betegséget. Ritkán normális húgysavszint mellett is fennáll a betegség. Az ízületi folyadékból vett mintában kialakult tű alakú urátkristályok mikroszkópos kimutatása viszont egyértelművé teszi a diagnózist.

A köszvény kezelése

A kezelés elsődleges célja a fájdalom csökkentése és a gyulladás megfékezése. Ennek hagyományos gyógyszere a kolchicin, szájon át vagy injekcióban adva. Mellékhatásai (gyomor-bél tünetek, hányás, hasmenés) miatt ma gyakrabban adnak nem-szteroid gyulladáscsökkentő szereket, például ibuprofent, indomethacint, néha pedig kortikoszteridot, például prednisolont. Rossz vesefunkciós vagy idős betegek részére ezek is csak óvatosan adhatók. Mellékhatásuk szédülés, hányinger, fejfájás lehet. Súlyos roham esetén, vagy ha az előbbiek valamilyen ok miatt nem adhatók, kortikoszteroidot ír fel az orvos. A szteroid-készítmények adása 5-7 napig tart, nemcsak szájon át adható, hanem a fájó ízületbe adott injekció formájában is. Mivel az akut köszvényes roham nagy fájdalommal jár, ezért a speciális gyógyszerek mellett fájdalomcsillapítókra is szükség van, de az aszpirin kerülendő, mivel az a húgysavszintet növeli.

A betegség visszatér

A második lépés a betegség visszatértének megakadályozása, amihez sokszor az is elegendő, ha a beteg sok folyadékot iszik, kerüli az alkoholos italokat, és kevesebb fehérjedús ételt fogyaszt. Sok köszvényes egyben túlsúlyos is. A testsúly csökkenésével gyakran a vér húgysavszintje is normalizálódik. Egyes esetekben, ismétlődő, súlyos rohamok mellett a roham megszűnte után is folytatni kell a gyógyszeres kezelést. Akut köszvényes rohamban javasolt a mozgás csökkentése, szükséges az ágynyugalom. A betegek csillapító hatását említik, de a fizioterápia alkalmazása akut esetben csekély hatással jár.

A tünetmentes állapotban a kezelés abból áll, hogy a visszaesés gyakoriságát mérsékelje, és a legkisebbre csökkentse a húgysav lerakódását a szövetekben. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, a diéta, vagyis a vitaminban gazdag, energiaszegény ételek fogyasztása.

Megelőzés

A kutatók a köszvény kialakulásának hátterében életmódi okokat találtak. Abban egyetértenek, hogy a hús és a belsőségek túlzott fogyasztása hajlamosít a megbetegedésre. Az alkohol, elsősorban a sör és a bor túlzott élvezete is elősegíti a köszvény kialakulását. A betegek elhízásának is szerepe lehet benne, és megfigyelték azt is, hogy a migrén, az epilepszia és az asztma is nagyobb számban fordul elő köszvényes betegeknél. A köszvényes roham megjelenését a nagylábujj-lábközépcsont túlzott igénybevétele, a sok járás, a cipő nyomása is kiválthatja, és a kiterjedt visszértágulat is az okok között szerepelhet. Ez a helyi anyagcsere és vérkeringés megváltozására utal, ami szintén a roham kialakulásához vezethet. A túlzott szellemi munka, a nagyfokú izgalom, de még a betegségtől független műtéti beavatkozás is okozhat akut köszvényes rohamot.

A beteg önmaga teheti a legtöbbet a köszvényes rohamok elkerüléséért, a húgysav lerakódásának csökkentéséért, illetve annak folyamatos kiürüléséért a szervezetéből. A megfelelő kímélő étrend összeállítása és szigorú alkalmazása elengedhetetlen.

Az étrendi változtatás lényege, hogy csökkenteni kell az egyik fő alkotórészt, az ún. purin mennyiségét a táplálkozásban. Ez a fehérjékkel kerül a szervezetbe, a húgysav pedig a vizelettel távozik.

A purin az összetett fehérjék egyik építőanyaga, ami a köszvényben szenvedőknél nem tud teljesen lebomlani, ezért felszaporodik a vérben és a szövetekben a húgysav. A purin nem csupán az állati eredetű élelmiszerekben, hanem a növényi eredetű nyersanyagokban is megtalálható.

Purinszegény diéta

A purinszegény diéta 200 mg-nál több purint nem tartalmazhat naponta.

Ahhoz, hogy ezt a diétát meg tudja tartani, nem szabad az érintettnek 100mg/100g purint tartalmazó élelmiszereket  fogyasztania: (pl. borjúmirigy, lép, máj, vese, pacal, sertéstüdő, agyvelő, marhacsont-velő, vadhúsok, olajos halak, szardínia, szárazbab, lencse, zöldborsó).

Tilos az alkoholtartalmú italok (pálinkafélék, nehéz borok, magas szeszfokú sörök) fogyasztása.

Korlátozott mennyiségben fogyaszthat főtt marhahúst, párolt, sovány sertéshúst, zsiradék mellőzésével készített baromfihúst (csirke, pulyka), házinyulat, fácánt, szárazabb folyami halat (csuka), zöldbabot és spenótot.

Egészen kevés vajjal, olívaolajjal, vagy napraforgóolajjal készített ételekből mértékkel fogyaszthat, a zsírosabb sajtokból csak nagyon kis mennyiség ajánlott.

Húskészítmények

A húskészítmények közül a diétába inkább a zsírszegény gépsonkák, diétás virslik illenek bele napi 20-50 g mennyiségben (természetesen az engedélyezett purinmennyiségen belül).

A zsírosabb húskészítményekből csak keveset fogyaszthat a köszvényes beteg, a szalonnafélék, kolbászok, hurkafélék egyáltalán nem ajánlhatók.

Ahhoz, hogy több fehérje kerüljön a szervezetbe, a tejtermékek mennyiségét kell növelni, soványabb sajtok, túrófélék, joghurtok, zsírszegény tej formájában.

A tojás sok állati fehérjét tartalmaz, ellenben csekély a purintartalma. Ezért bátran fogyasztható önálló ételként (töltött tojás, tojáspörkölt, tojásfelfújt, vagy rakott ételekben, sovány hús-és zöldségfasírozottakban, tükörtojásnak főzelékek feltétjeként, vagy egyszerűen reggeli lágytojásként, rántottaként.

Ihat – 10 fokos sört, könnyű bort egy-egy pohárral. De citromos vizet bőségesen.

Főzelékek

Akár 20-25 dkg mennyiségben fogyaszthat színes főzelékeket naponta:

Fejes saláta, kel, kínai kel, bimbóskel, fejes káposzta, savanyú káposzta, főzőtök, padlizsán, patisszon, cukkini, brokkoli, karfiol, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, minden hagymaféle – újhagyma, póréhgyma, lilahagyma, fokhagyma, paradicsom, zöldpaprika, retek, zeller, csemegekukorica, uborka, spárga, gomba.

Ezek elkészíthetők köretnek, salátának, rakott és töltött ételeknek, főzeléknek, hőben, grillben – nyersen, italoknak.

A rebarbara, valamint a sóska fogyasztását inkább mellőzzék,  oxálsav tartalmának hatásáról eltérnek a szakvélemények.

Gyümölcsből:

Alma, körte, sárgabarack, szőlő, málna, eper, ribiszke, egres, meggy, cseresznye, ananász, narancs, citrom, mandarin, grapefruit.

Ivólének, salátának, körítésnek, tízórainak, uzsonnának – csak úgy, frissen, vagy kissé lehűtve, esetleg párolva.

Kisebb mennyiségben, nem rendszeresen: banán, szamóca, szilva, ringló.

Az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula és gesztenye) inkább csak ízesítésre 1-2 dkg mennyiségben javasolt.

Fűszerezés:

Petrezselyem zöldje, zellerlevél, köménymag, szegfűszeg, fahéj, édes-nemes fűszerpaprika, bazsalikom, babérlevél, koriander, szerecsendió, gyömbér, borsikafű, rozmaring, majoránna, borókabogyó, kapor, tárkony, kókuszreszelék, kakukkfű, fokhagyma, citromhéj, citromlé, méz, karmell.

Kerülni kell: a mustár és a torma fogyasztását, a fűszerezést csípős fűszerpaprikákkal.

Nem tilos

A kávé, a forrázott tea és a kakaó fogyasztása – 1-2 csésze naponta), mert a bennük lévő metilxantionok nem alakulnak át húgysavvá a szervezetben.

Az étrendbe – fájdalomdíjként – mértékkel még a csokoládé is beilleszthető, természetesen csak akkor, ha a betegnek nincs súlyfeleslege…

Élelmiszerek purin tartalma

Az alábbi táblázatban az élelmiszerek purin tartalmáról tájékozódhat.

Élelmiszerfajta

(mg/100 g)

Húsok és húskészítmények

Sertésszív 530
Sertéslép 520
Sertésmáj 510
Marhamáj 250-500
Borjúmáj 460
Sertéstüdő 430
Sertésvese 330
Marhalép 340
Marhaszív 255
Csirkemáj 245
Libamáj 245
Marhavese 220
Lóhús 200
Báránycomb 180
Birkahús (közepes) 140-180
Csirkemell 170
Libamell 175
Májas felvágott 170
Pulykamell 170
Libacomb 160
Tyúkhús 160
Borjúhús 150
Marhatüdő 150
Sertéscomb, karaj, lapocka 150
Borjúnyelv 145
Sertésnyelv 140
Kacsamell 145
Sertésdagadó 145
Kacsacomb 140
Sertéscsülök 140
Vadkacsa 140
Nyúlhús (házi) 130
Sonka (főtt) 130
Sonka (nyers, füstölt) 130
Pulykacomb 120
Marhahús 50-120
Csirkecomb 115
Fácán 110
Marhaszegy 110
Vadnyúl 110
Mortadella 96
Marhavelő 92
Sertésvelő 83

Tengeri halak és egyéb tengeri élőlények

Szardínia 345
Heck 260
Tonhal 255
Hering 210
Rákok, kagylók 90-145
Makréla 145
Nyelvhal 130
Lazac
110
Tőkehal 110
Osztriga 90
Lepényhal 65
Sügér 30

Édesvízi halak

Pisztráng 300
Ponty 160
Csuka 140
Fogas 110
Angolna 80
Keszeg 80

Hüvelyes növények

Szójabab 190
Bab (száraz) 128
Lencse 127
Csicseriborsó 109
Borsó (száraz) 95
Zöldborsó 84
Szójacsíra 80
Zöldbab 37

Gabonák, kenyerek, magvak

Lenmag 105
Árpa 95
Zab 94
Köles 62
Szezámmag 62
Rozs 50
Búza 50
Kenyér (barna) 40
Fehér liszt 15
Fehér kenyér 15
Kömény 14

Friss zöldség és főzelékfélék

Gombák 30-90
Brokkoli 80
Póréhagyma 75
Hagyma (metélő) 74
Feketegyökér 71
Petrezselyemgyökér 60
Petrezselyemzöld 55
Paprika 55
Paraj 55
Sóska 55
Karfiol 50
Fejes káposzta (fehér) 50
Kukorica (csemege) 50
Patisszon 45
Sütőtök 45
Tök (főző) 45
Bimbóskel 40
Kelkáposzta 35
Kínai kel 35
Fejes káposzta (vörös) 30
Torma 28
Karalábé 25
Spárga 25
Padlizsán 21
Cukkini 20
Cékla 19
Endívia 17
Sárgarépa 17
Burgonya 16
Fejes saláta 13
Retek 13
Vöröshagyma 13
Cikória 12
Rebarbara 12
Paradicsom 11
Uborka 13

Gyümölcsök és gyümölcskészítmények

Mazsola 105
Szárított füge 65
Aszalt szilva 65
Banán 57
Füge 54
Sárgadinnye 35
Szárított datolya 35
Birsalma 30
Ringló 25
Szilva 25
Szőlő 25
Fekete áfonya 20
Földieper 20
Ananász 19
Kivi 19
Narancs 19
Naspolya 19
Cseresznye 17
Körte 17
Meggy 17
Ribiszke (fekete, vörös) 17
Szeder 17
Egres 16
Alma 14

Diófélék, olajos magvak

Mák 170
Napraforgómag 145
Földimogyoró 80
Kakaópor 71
Kesudió 70
Mandula 35
Mogyoró 35
Dió 25

Jelmagyarázat:

Köszvényben szenvedők esetén:

  • Kerülendő: 150 mg felett (piros betűk)
  • Mértékkel fogyasztható: 50-150 mg között (sárga betűk)
  • Fogyasztható: 50 mg alatt (zöld betűk)

Forrás: Rodler I: Kalória- és tápanyagtáblázat, Medicina, 2008

Önnek ajánlott

Leave a Reply