A karácsonyi nyugdíj-kiegészítést nem veheti el a végrehajtó

végrehajtás
Október végén Szlovákiában összesen 34 ezer nyugdíjas ellen folyt végrehajtási eljárás. Ezért is soha ne vegyenek fel megfontolatlanul kölcsönöket az ünnepek előtt! A nyugdíjakat leggyakrabban a nem banki hitelek miatt vonják végrehajtás alá.
A Szlovák Végrehajtói Kamara tájékoztatja a nyugdíjasokat, hogy a karácsonyi nyugdíj-kiegészítés nem vonható végrehajtás alá, így azt mindenki teljes egészében megkapja. A TASR-t Stanislava Kolesárová, a kamara szóvivője tájékoztatta.

Abban az esetben, ha a nyugdíjas ellen végrehajtás van érvényben, előfordulhat, hogy mégis blokkolják a számláján a karácsonyi nyugdíj-kiegészítés összegét. Ilyenkor azt tanácsolják, hogy a Szociális Biztosítótól kérjenek az érintettek igazolást arról, hogy karácsonyi nyugdíj-kiegészítést kaptak, és azt mutassák be a bírósági végrehajtónak, aki ezután engedélyezi az összeg felhasználását. A kamara szerint az ilyen esetekre az lenne a jó megoldás, ha a kiegészítést nem bankszámlára küldené a biztosító, hanem postai utalvánnyal.

Legalább 210,20 euró

A nyugdíjból mindig annyi pénzt vonhat le a végrehajtó, hogy legalább 210,20 euró maradjon belőle a nyugdíjasnak egy hónapra. Ha a nyugdíjas további személyt is eltart, akkor ennek az összegnek további 50 százalékának, vagyis még 105,10 eurónak kell a számlán maradnia.

 

Végrehajtás alá vonható vagyontárgyak a végrehajtási törvénykönyv szerint

Amennyiben a végrehajtás alapját pénzösszeg megfizetésére vonatkozó kötelezettséget megállapító végrehajtható okirat képezi, a végrehajtást az alábbi módokon lehet lefolytatni:

a) munkabérek zárolása;

b) fizetési felszólítás;

c) ingó javak értékesítése;

d) értékpapírok értékesítése;

e) ingatlan értékesítése;

f) vállalkozás értékesítése;

g) vezetői engedély felfüggesztésére irányuló végzés.

Amennyiben olyan követelés behajtásáról van szó, amely a végrehajtási kérelem kézbesítésének napján járulékos költségek nélkül nem haladja meg a 2000 eurót („végrehajtás alacsony összegre”), úgy a végrehajtást nem lehet olyan ingatlan értékesítésével lefolytatni, amelyben a kötelezett ideiglenes vagy állandó lakóhelye található; ez azonban nem akadályozza meg azt, hogy az ingatlanon zálogjogot alapítsanak. A tartási követelés behajtására irányuló végrehajtás nem minősülhet alacsony összegű végrehajtásnak.

A kötelezett ideiglenes vagy állandó lakóhelyéül szolgáló ingatlant a végrehajtás során a bíróság engedélyével akkor lehet értékesíteni, ha a kötelezettel szemben több követelés végrehajtására irányuló eljárás is folyamatban van, és a követelések együttes összege meghaladja a 2000 eurót, feltéve, hogy a végrehajtási tisztviselő bizonyítja, hogy a követeléseket másként nem lehet behajtani. Az előző mondatban említett ingatlan értékesítésének engedélyezésére irányuló kérelmet az ingatlanra elsőként zálogjogot bejegyző végrehajtási tisztviselő, illetve az ő írásbeli beleegyezésével a zálogjogot később bejegyző végrehajtási tisztviselő nyújthatja be.

Önnek ajánlott

Leave a Reply