Téli előzetes

Bordói lé

Az emberi természet már csak ilyen. Hiába nyúlt hosszúra, szépre, kellemesre az ősz, már a telet várjuk. A havat, a zúzmarát, a fogvacogtató hideget.

Bordói léAddig is, amíg kiderül, lesz-e benne részünk, játsszunk el a gondolattal, hogy igazi lesz a tél. Már csak néhány hét – és itt a karácsony. Lepjük meg kertészkedő hozzátartozónkat, barátunkat egy-egy ügyes szerszámmal, munkakesztyűvel. És ha van rá módunk, nézzünk szét a hasznos kézikönyvek, a szakirodalmi újdonságok között is. Mi lenne, ha néhány szép, új díszcserepet, „kaspót” ajándékoznánk szobanövény-kedvelő párunknak, családtagunknak?

Környezetbarát permetszerek

Bordói lé
Réz-szulfát

Lehullatták a levelüket a fák, a bogyós cserjék. Ne várjunk tovább az őszi lemosó permetezéssel. Környezetbarát permetszerek, amelyeket nyugodtan használhatunk, a rézgálic, a mészkénlé. Magyarországon Tiosol mészkénlé néven hozták forgalomba. Alkalmazható téli lemosó permetszerként legalább 10, legfejlebb15%-os hígításban (nyáron 1-3%-osban) A mészkénlé általában csak kevés permetszerrel keverhető, ezért próbakeverést kell végezni. Felhasználható gyümölcsösben lisztharmat, levélfodrosodás (tafrina), levéllyukacsosodás, szilva vörös levélfoltossága, atkák, pajzstetvek, rozsdásodás és szürkerothadás (botrytis) elleni védekezésre. A növényeknek egyébként is szükségük van kénre a fehérje- és klorofill képződésben. Növeli a szer értékét, hogy alkalmazásával az európai nemzetközi szervek megítélése szerint ökotermék termeszthető és forgalmazható.

Bordói lé, rézgálic

Szintén régről ismert szer a Bordói lé FW. Alkalmazható a csonthéjasok őszi, lombhullás utáni, vagy tavaszi, rügyfakadás előtti 2%-os lemosó permetezésére (és a nyári hígítású, 1-1,5%-os állománypermetezésre. Felhasználható szőlőben peronoszpóra és szőlőorbánc, gyümölcsösben gomba és baktérium kórokozók, zöldségféléknél gombabetegségek, burgonyában burgonyavész, valamint alternáriás betegségek ellen. A Bordóilé az ökotermesztésben is használható.

Az előző két szer kombinációjából született a Bordói lé plusz Kén FW. Alkalmazható 2%-os lemosó permetezésre és 1-1,5%-os állománykezelésre. Felhasználható szőlőben peronoszpóra és lisztharmat, almásban varasodás és lisztharmat, burgonyában fitoftóra, uborkában peronoszpóra, lisztharmat és baktérium, egyéb zöldségfélékben (paprika és paradicsom) lisztharmat, baktérium és más gombabetegségek ellen. Biotermesztésben is alkalmazható, kiváló kombinált gombaölő szer.

Hasonlóan kell majd elvégezni a tél végi lemosó permetezést is. Az utóbbi években olyan régi-új szerek kerültek forgalomba, amelyek jól és biztonságosan, ugyanakkor hatékonyan használhatók később, a már erőteljes fejlődésnek indult, a mélynyugalom állapotán túljutott fákon, bokrokon.

Ezek a készítmények később is felhasználhatók. Ha többet vásároltunk belőlük, a megmaradt készletet még az év folyamán kipermetezhetjük. Biológiailag sokszor hatékonyabban tudjuk akár a lisztharmatot, akár a moníliát megfékezni, korai fertőzésüket megakadályozni, ha a rügyfejlődés megelőzi ezeket. Ilyenkor a növények perzselési érzékenységét kell figyelembe venni: a téli hígítás helyett nyári töménységű permetezéssel érhetünk el jó eredményeket.

Pontos tervezéssel

Már most döntsük el, hová mi kerül a következő évben! Semmi esetre se ültessük ugyanoda a burgonyát, a paradicsomot, ahol az idén termesztettük. De cseréljük fel az összes zöldségágyást is. A tapasztaltabb emberek is elkövetik azt a hibát, hogy az istállótrágyával frissen trágyázott földbe vetik a gyökérzöldséget.

A friss istállótrágya jót tesz a karfiolnak, fejes káposztának, zellernek, póréhagymának, uborkának, töknek, paradicsomnak, késői burgonyának – de nem a sárgarépának, petrezselyemnek, hagymának, spenótféléknek. Aki ezt képtelen megtanulni, az – tanuljon meg komposztot készíteni. A humusszá érett komposzttal kiváló eredményeket lehet elérni az összes zöldségféle termesztésében.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply