„Tornyos fenyőfám fölcicomázom”

Nordmann-fenyo

A költői szavaknak az idén igencsak valóságos lehet a jelentésük, mivel egészen szélsőséges divatőrülettel is díszítik a karácsonyfákat. Van fenyőfa élő rózsákkal, csipkékkel, tüllcsokrokkal, gyönggyel és ékszerekkel.

Mi azonban maradjunk a valóság talaján, válasszuk a legésszerűbb megoldást: ha kertes, családi házban élünk:

fenyőfaVásároljunk földlabdás fenyőfát!

Számtalan érv szól mellette: a fenyőfa nem fogja a tűlevelét hullatni, nem kerül kiszáradva a szemétbe. Igazi fenyőillatot áraszt, amíg karácsonyfaként feldíszítve „átvészeli” az ünnepeket. Ha nem állítjuk a fűtőtesthez, kályhához közel, padlófűtéses szobában kisebb emelvényre helyezzük, s nem választunk túl sok hőt sugárzó, állandóan bekapcsolva hagyott égőket rá, akkor van esélye, hogy kiültetve, életben maradjon, s tovább növekedjen.

Mekkora legyen a fenyőfa?

Minél kisebb a fenyőfa, annál könnyebben viseli az átültetést. A földlabdás fenyőfák ideális magassága 150-180 cm.

Melyiket válasszuk?

fenyőfaA lucfenyő (Picea abies= smrek obyčajný) a legközkedveltebb, s viszonylag a legolcsóbb fenyőfajta. Törzse szabályos, henger alakú. Tűlevelei világoszöldek. Ágai örvökben, vízszintesen állnak, a végükön a hajtások idővel mindinkább lecsüngenek.

A feketefenyő (Pinus nigra= borovica čierna) erős, kellemes gyantaillatú. Tűlevelei szúrósak. Egyenes, hengeres törzse már alacsonyan elágazik. Kérge sötét szürkésbarna, mélyen repedezett, lemezesen pikkelyes. Új hajtásai sárgásan pikkelyesek, de már a fiatal ágak is feketésbarnák, durván pikkelyesek.

A nordmann fenyő (Abies nordmanniana= jedla nordmannová, kaukazská) egyre kedveltebb, mivel tömött, kúpos koronájú, teljesen szimmetrikus alakú. Tűlevelei puhák és mélyzöldek, egyáltalán nem szúrnak és nem gyantásak. Levelei a hajtás felső részén félkörben, kefeszerűen állnak. A fényeszöld, kifelé ívelő levelek fonákán két fehér csík húzódik végig gázcserenyílásokkal és viaszpöttyökkel.

fenyőfaNagyon keresett a citrus illatú duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii= duglaska tisolistá). Ha ezt választjuk, különleges, kellemes, narancsos citrus illat lengi majd körül a karácsonyfánkat. Megjelenése és lombozata a lucfenyőéhez hasonlít. Törzse szálegyenes, kérge szürkészöld, majd szürkésbarna. Ágai a csúcshoz közel felállók, lejjebb vízszintesből felhajlók.

A közönséges jegenyefenyő (Abies alba=jedla biela), rövid, puha, kicsit világosa tűleveleivel, szintén keresett. Törzse egyenes. A kéreg sima, szürke, később egyre repedtebb; főleg a fiatalabb fákon néha gyantacsomók jelennek meg. Örökzöld koronája fiatalon karcsú, kúpos, idősebb korában a lucfenyőtől eltérően lecsapott csúcsos. Szabályos örvökben növő ágai majdnem vízszintesek.

Mi van még?

A szürke luc (Picea glauaca= smrek biely”Conica”) cukorsüveg formájú, törpe, cserepes fenyőként igen kapós. Észak-Amerika északi részén nagy, összefüggő területen nő. Tompa, világosbarna, nem gyantás, 6 mm hosszú rügyei tojás alakúak. Pikkelyeik kopaszak, lazán simulnak; a csúcsnál lekerekítettek és felhasadtak. Kérge szürke–vörösesszürke, durván pikkelyes.

fenyőfaA koreai jegenyefenyő (Abies koreana= jedla kórejská) konténerekben kapható. Megcsavarodó, sötétzöld leveleivel, lilás, felfelé meredő tobozaival nem is igényel díszítést. Nem olcsó, s lassú növekedésű. De gyönyörű! Ajándéknak is különleges.

Persze, a központi fűtéses lakásokban, panelokban élők is választhatnak élő fenyőfát. A kéklő nemes jegenyefenyő (Abies nobilis= jedla vznešená) igazán elegáns. Koronája kúpos, törzse a tövétől ágas. Kérge fiatalon vörös, később sötétbarna, repedezett. Ágai sűrűn állnak, hajtásain finom, rozsdabarna szőrök nőnek. 25–35 mm hosszú, csaknem hengeres tűlevelei felhajlók.

Az erdeifenyő (Pinus sylvestris= borovica lesná), közepesen merev, hosszú, kékes, vagy szürkésen zöld, közepesen merev tűleveleivel, széles, kúp alakú koronájával igazán dekoratív. Törzse egyenes. Ágai örvökben nőnek, ezért a fiatal példányok kora az örvek számából könnyen megállapítható. Idősebb korában ágtisztán felkopaszodik.

fenyőfaMibe „öltöztessük?”

„Cicomázhatjuk” hagyományosan. De változtathatunk is. A „Feng shui” szerint, az aranyszín – meleg légkört teremt, s nyugalmat áraszt. A piros – a zölddel, hagyományos kombináció. Szabályozza a szívműködést, növeli az önbizalmat, elűzi a negatív gondolatokat. Észrevétlenül összefűzi az egymást szerető embereket. A lila – a baráti hangulatot éppúgy erősítheti, mint a forró szenvedélyt. A levendula viszont – a rokoni, társasági összejöveteleket teszi kellemessé. A rózsaszín – játékos, fiatalos, romantikus kedvre derít, az őszibarack színe – a barátság érzését adják hozzá. Az ezüst és a fehér – tekintélyt, ünnepélyességet, de távolságtartást és érzelmi hidegséget is áraszthat, vigyázzunk hát vele! A kék – fölerősíti az érzelmeket, főként a sötétebb árnyalatai. (Előfordulhat, hogy a negatív érzelmeket is.) A zölddel – semmit sem ronthatunk el! Energiával, derűvel tölt el, feloldódhatunk, jól szórakozhatunk, bármennyi árnyalatával díszítjük is a helyiséget, a karácsonyfát.

Ugyanez vonatkozik az idei világdivatra is, amely a vidám tarkaságot ajánlja a fa díszítésében. Tehát: a takarékosság jegyében, elővehetjük minden eddigi év eltett díszeit, s fánkra aggathatjuk!

A legfontosabb azonban, hogy amíg a fánkat díszítgetjük, öltöztessük szeretetbe a szívünket!

Mi még a teendőnk – ünnepek előtt és alatt?

Szerencsére, a fenyőfa, főleg, ha földlabdás, ép gyökérzetű, egész évben ültethető. Ha legalább egy héttel karácsony előtt megvásároltuk, fokozatosan szoktassuk a szobai meleghez. Akkora cserébe, edénybe állítsuk, amelyben – miután kibontottuk a kötöző zsinórt, de nem vettük le róla a zsákvásznat – kényelmesen elhelyezhető, laza, jó minőségű virágfölddel körbeöntve. Amíg a fűtött helyiségben áll, 2-3 naponként meg kell öntözni, s jó, ha virágpermetezővel az ágait is nedvességhez juttatjuk. Ha nincs fagy, az ültető gödröt még ünnepek előtt kiáshatjuk, szalmával bélelhetjük, s deszkával fedjük be, elkerülendő, hogy valaki beleessen.

Mostanában már eleve műanyag cserépben árulják a fákat, szóval külön nem kell neki azt venni, de ha nincs, vegyünk. Amit műanyag cserépben árulnak, az alá cserépalátétet kell tenni, hogy alulról szívja vizet. Ha a műanyag cserép alján nincsenek lyukak, akkor lyukakat kell biztosítani rá. Ez azért kell, hogy a cserépben a nedvesség ne pangjon, mert az mindenféle gombás megbetegedést eredményez. Szobahőmérsékleten a fenyő párologtat, és bizony inni fog, nem is keveset.

A fenyőfa legalább napi 3 deci vizet iszik naponta

Ha alulról öntözzük, akkor látjuk, mikor fogy el a víz a tányérból. Ha elfogy, néhány óra múlva, vagy legkésőbb másnap utána kell tölteni (nem baj, ha szikkad egy kicsit, ha nem alacsony páratartamú lakótelepen lakunk). A cserepes fenyőt nem tarthatjuk bent sokáig, mivel körülbelül két-három hét elteltével, ha az életéhez szükséges vizet megkapta elkezd rügyezni.

Ha nem rügyezik, elpusztult

A napfény hiányában a fenyőfa fejlődő hajtásai csökevényesek és aszimmetrikusak lesznek, csökkentik a fenyő tavaszi normális túlélési esélyét.

Szilveszter után mindenképp rakjuk ki az erkélyre szélvédett helyre (ahol nem fagy át), vagy akár a pincébe, hadd pihenjen tovább. A lakótelepi pincék páratartalma megkívánhatja az öntözést néha – ha kiszárad a földje, öntsünk alá egy kis vizet, tapasztalatom szerint hetente elég.

Ekkor már vagy visszaveszi a kereskedő, ha ilyen kondícióval vette az ember, vagy – nos, akkor vigyázni kell rá még február végéig, március elejéig, amikor felenged a fagy, és ki kell ültetni.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply