Ünnepre készülőben

Ilyenkor már minden ünnepre készülőben van, a karácsony felé siet. A családi, rokoni találkozások öröméhez, a nyáron kezdődő befőzésekkel, az őszi eltevésekkel, a kert adja a jó ízek, az együtt elköltött ételek zamatát és illatát.

Ha egészséges gyümölcsöt, zöldséget termeltünk, akkor ezt adjuk át most is házunk népének. Ünnepre készülőben fogyasztjuk akár hagyományos ételként elkészítve, vagy salátaként. Facsarjuk ki a levét bármelyiknek (céklától a kalarábéig, vagy a sárgarépától a zellerig), mindegyikkel jobban járunk, mintha távoli tájak egzotikus gyümölcsétől remélnénk, hogy erőt gyűjtünk, frissességre teszünk szert.

A tárolt zöldséget, attól függően, hol teleltetjük, ellenőrizni kell. A pincében, fólia alatt kialakított prizmában gyakrabban, mint például a veremben. Előfordulhat, hogy fülledtség hatására némelyik romlani kezd. Ezeket el kell távolítani, s lehetőleg ki kell alakítani az eltartás optimális feltételeit (hőmérséklet, levegő nedvességtartalma, szellőzés). Mindenekelőtt a dohos pinceszagot kell megszüntetni, mert ezt a levélzöldség könnyen átveszi. A kinti verem megbontását fagymentes időben kell végezni, nehogy megfázzon a zöldség. Ellenőrizzük, nem férkőztek-e rágcsálók a verembe.

Káposztából, bimbós kelből, paprikából, gyökérzöldségből, hagymából, fokhagymából, céklából és burgonyából kell a legtöbb az ünnepekre.

Káposztafélék

Legrégebbi és legelterjedtebb természetes gyógyszerünket jelentik ma is. Már a régi görögök azt tartották róluk, hogy megfiatalítják az embert. Élénkítő szerként, kopaszság ellen is fogyasztották. A házi savanyított káposzta ma is nélkülözhetetlen ételünk és csemegénk, téli vitaminforrásunk. A fejes káposzta, a bimbóskel, a kelkáposzta, a fodros kel, mind-mind igen sok A-, B6-, és C-vitamint tartalmaz. De tartalmaznak kalciumot, káliumot, ként, jódot, foszfort, vasat, klórt. Hashajtó és bőrtápláló, méreganyag-feloldó hatásuk igen erős. A nyers káposztalé pedig fekélygyógyító hatású is. Tényleg segít még a hajhullás ellen is. Meg bőrproblémákat, asztmás tüneteket is enyhít.

A zöld, vagy pirosra érett paprika

Salátaként, téli húsételeink „kísérőjeként” fogyasztva, egyaránt egészségünket óvja. De kellemes ízű lé is nyerhető belőle. Mivel káliumban, szilíciumban, C-vitaminban igen gazdag, enyhíti a szempanaszokat, szívgyengeséget, gyógyítja a bőrrendellenességeket, ízületi gyulladást, csökkenti a hajhullást.

Karalábé

karalabeVannak, akik kerülik a fogyasztását, attól félnek, puffaszt. A saját kertünkben termett, jól tárolt karalábé nem fás (főleg a „Gigant” fajta nem), kisebb adagokban a zöldség- és húslevesek ízét dúsítja. De nemcsak az ízét: az értékét is. A benne lévő kalcium, magnézium és kálium aránya, szinte a legoptimálisabb a szervezetünk számára.

A legjobb lenne, ha nyersen fogyasztanánk belőle többet. Erre úgy a legalkalmasabb, ha levét, lényerőben, kifacsarjuk. Keverhetjük például sárgarépa, vagy cékla levével is. A benne lévő ásványi anyagok és gazdag A-vitamin-tartalma segít a gyulladásos betegségek leküzdésében. Lúgosító hatása miatt a nehezen gyógyuló sebek hegedését is gyorsítja, mind belsőleg, mind külsőleg. Jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyákra és az allergiás megbetegedések leküzdését is segíti.

A sárgarépa

Szerencsére, sokat fogyasztunk belőle. És jól is tesszük. Igen jóízű. És narancsvörös, vidám színével is vonzza már a gyermekeket is. Tartalmazza mindazokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Különösen „A” vitamin-tartalma jelentős. Csak az a lényeg, hogy valamilyen esszenciális zsírral fogyasszuk, mivel éppen „A-” vitamin-tartalma nem oldódik a vízben.

A zöldséglevek királya, ha nyersen, léként fogyasztjuk. Tényleg univerzális a hatása. Méregtelenít, frissít, fiatalít, szépíti a bőrt, súlyfelesleg-csökkentő, erősítő: nincs ennél jobb orvosság!

A zeller

Már a régi görögök ismerték gyógyító erejét. A gumója éppen olyan értékes, mint a szárrésze, a levele és a magja. Keveset fogyasztunk belőle, hőslevesben sem mindenki kedveli. Pedig főzve, párolva, salátaként, mártásnak egyaránt kitűnő. A zöldséglé-kúrák adalékaként pedig egyszerűen csodálatos a nyugtató hatása. Bizonyára az alkalikus ásványi sóknak köszönhetően, amelyeket tartalmaz. Rendkívül hatékony a köszvényes rohamok enyhítésében (mind főzve, de még inkább nyersen), álmatlanságot, asztmát enyhít, idegi rendellenességeket csillapít, s fogyókúrák alkotórésze is lehet.

A hagymafélék

Szerencsére bőségesen fogyasztjuk mind a vöröshagymát, mind a fokhagymát. Ez utóbbit, valamikor, ördögűzésre is használták. Ebből is látszik, mennyire bíztak az erejében. A vöröshagyma és a fokhagyma a legtermészetesebb koleszterinszint-csökkentő. Feloldja az érfalakra lerakódott zsírt. És fertőtleníti is a szájüreget. A vöröshagyma főzete köhögéscsillapító. A póréhagyma, a metélőhagyma, szelídebb ízeivel, szintén hasonló hatású.

Ünnepre készülőben is váljanak egészségünkre!

Önnek ajánlott

Leave a Reply