Az utolsó pillanatban

láthatósági
Így látszik a gyalogos 5-10-15 méterről.

Hányszor előfordul, hogy a sötét téli estében az utolsó pillanatban fékez le az autó, rántja félre a sofőr a kormányt, ha megvillan a közelében a fényvisszaverő egy-egy sötétruhás gyalogos karján, vagy egy kerékpáros biciklijén, mellényén. Sajnos, hiába az állandóan ismételt figyelmeztetés, még mindig sokan bandukolnak a sárga vagy a zöld fényvisszaverő karszalag, táskára, botra illeszthető, biztonságot jelentő kellékek nélkül. Ha megtörténik a baleset, és sikerül kisebb sérüléssel, ijedtséggel megúszni, azzal védekeznek az idős emberek, elfelejtették elővenni, a kabátjuk ujjára húzni a karszalagot, vagy, hogy nem tudják, hol lehet hozzájutni.

Nos, „az utolsó pillanatban” – még most is beszerezhetjük számukra – akár interneten keresztül is ezeket a szerény áron megkapható apró figyelmességeket. És lehet ez is a karácsonyi ajándékok része, sőt fontos járuléka!

láthatósági láthatósági

Kerékpárosoknek kötelező!

Küllőre pattintható reflex elem

Kezdjük az alapokkal, és nézzük meg, minek kell lennie a kerékpárodon (láthatóság szempontjából) a KRESZ szerint:

d) egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,

e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,

f) elöl egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel, és

g) legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy a gumiabroncsokon.”

Tehát ez a minimum, aminek rajta kell lennie a kerékpáron! Ezen felül érdemes akár fényvisszaverő matricákkal felvértezni a kétkerekűt, ha a hátsó kerékre is kerül prizma, az is csak segíteni fogja az autósokat abban, hogy észrevegyenek.

lathatosagi
A kerékpárosok számára van pár kötelező felszerelés.

Ruházat

A fényvisszaverő matrica bárhova felragasztható

Láthatósági mellény. Sokan nem szeretik, de lakott területen kívül, rossz látási viszonyok között kötelező! Sokan sokkal jobban szeretik a jobban szellőző, de fényvisszaverőkkel ellátott ruházatot, ami a kerékpár megfelelő kivilágítása mellett, főleg városban már elég lehet. A kerékpáros ruházatánál a láthatóságot mindig szem előtt kell tartani, így szinte az összes speciális ruházaton találni fényvisszaverő részeket!

A gépjárművek tompított fényszórói 35-45 méter távolságban világítják meg az útfelület egy részét, azonban ez a távolság az esős, ködös, párás időben jelentősen lecsökkenhet. A szürke-fekete, környezetbe olvadó ruházatú, láthatósági eszközöket nem viselő gyalogos baleseti kockázata megnő, így féktávolságon belül könnyen elüthetik őket. Lakott területen kívül a gyalogosoknak kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így jobban látják a szemből érkező forgalmat!

A rendőrök akár 50 euróra is megbüntethetik azt a gyalogost, aki láthatósági elemek nélkül sétál az út szélén. Az is büntetést kaphat, akinek csak villogó lámpa van a hátizsákjára erősítve, vagy a kezében viszi világító mobilját. Mindezt egyszerűen azért, mert ezek az eszközök néhány kilométer megtétele után lemerülhetnek. A fényt visszaverő kiegészítők viszont teljesen passzív biztonsági elemek. Önmaguktól nem világítanak, a fényt csak akkor verik vissza nagy intenzitással, ha megvilágítja őket egy autó fényszórója. Ezért is kell, hogy legalább egy láthatósági elem mindig legyen rajtunk.

A Volvo Cars UK kifejlesztett egy olyan sprayt, amely az éjszakai láthatóság kérdését tökéletesen megoldja. A Volvo Lifepaint névre keresztelt festéket – amely valójában nem is festék, hiszen egy láthatatlan (vagyis átlátszó) dolog. A flakonból bármilyen felületre ráfújhatjuk: fém alkatrészekre, műanyagra, vagy akár a ruhánkra. Megtapad tehát a motorunkon, a sisakunkon és a védőfelszerelésünkön is. Nappal ezután a kutya észre nem veszi, hogy ott van – éjszaka ellenben tökéletesen veri vissza a fényt, így a láthatóság terén viselője hatalmasat léphet előre.

https://youtu.be/CfWzeGlaFvI

Önnek ajánlott

Leave a Reply