Elektronikus egészségügy

ezdravie

Megkönnyíti az életünket

Egyelőre még nem annyira egyszerű és kényelmes az egész. Viszont, ahol már működik az „e-recept”, ott valóban azzal kecsegtet az új, elektronikus egészségügyi szolgáltatási rendszer, hogy egy-két év múlva jelentősen lerövidülhet a beteg útja orvostól-orvosig, a kezelésig, illetve lényegesen csökkenhet a rendelők előtt, gyógyszertárakban eltöltött várakozási idő.

Sőt: az év nagy részében végképp kiiktatódhat (ha csak nincs rendszeres ellenőrzésre szükség) a krónikus betegek esetében az orvos felkeresésére, meg az évek óta szedett gyógyszerek felíratására fordított idő. Erre több órát, sőt, sokhelyütt egész napot is rá kellett szánnia ez idáig a páciensnek, meg az őt kísérő hozzátartozójának, ha idősebb emberről volt szó.

ezdravie
https://ezdravie.nczisk.sk/sk/

Gyorsan fejlődik

Az elmúlt év első három hónapjában a rendelőintézetek, kórházak és gyógyszertárak túlnyomó többsége már rákapcsolódott az elektronikus egészségügyi rendszerre. A kezdeti nehézségeket követően sikerült viszonylag üzemképes állapotba hozni az „ezdravie” néven induló szolgáltatást.

(Ez tulajdonképpen arról szól, hogy digitalizálják a betegellátás nagy részének adminisztratív oldalát: a beutalók, receptek, leletek kiadását, közreadását. Hogy az általános orvos és a szakorvosok között a vizsgálatok dokumentumai, az információk szabadon áramoljanak, s e miatt a betegnek ne kelljen fél-vagy egész napokat várakozással töltenie.)

A projektért Szlovákiában az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) a felelős. A 2018-as év első három hónapjában a Központ szerint 8310 szolgáltató közül 7587 (orvosi rendelők, kórházak) csatlakozott a projekthez. Mintegy 110 ezer egészségügyi dolgozó is a csatlakozáshoz szükséges elektronikus kártyát a hozzá tartozó leolvasóval.

Azonban az elmúlt esztendő további hónapjaiban még csak 25 ezer orvos és gyógyszerész használhatta közvetlenül a rendszert. A nővérek – még nem. Habár a törvény előírja, hogy a nővérek és az ápolók is megkapják az e-kártyát.

A legutóbbi adatok szerint a tavaly, januárban elindított „ezdravie” 6 alrendszere közül 3 már működőképes:

  • ♥ az elektronikus-recept,
  • ♥ a kivizsgálások elektronikus feltöltése,
  • ♥ a páciensek elektronikus kórlapja.

Habár úgy remélték az elmúlt esztendő végéig minden alrendszer működni fog, sok poliklinika, illetve kórház esetében hiányzik még az „elab”, a laboratóriumi kivizsgálások adatainak feltöltése, a gyógyszerezés elektronikus nyilvántartása és a beteg számára készített elektronikus kivonat.

ezdravieAz elmúlt évben sokat fejlődött az eZdravie

Az elmúlt évben a használatra jogosult 25 ezer orvosnak és gyógyszerésznek mintegy a fele, 12 200 élt a rendszer adta lehetőségekkel.

Az idén, 2019. november 14-én adta hírül a Zdravotníctvo (Egészségügy) szakportál, hogy az ITAPA 2019 Awards (az ENSZ iparfejlesztési szervezete) első díját nyerte el Szlovákia „eZdravie” elektronikus egészségügyi szolgáltató rendszere.

A figyelemreméltó nemzetközi elismerést Peter Blaškovič, az NCZI vezérigazgatója vehette át.

Az alábbi szemléltető grafikonok arról nyújtanak áttekintést, hogy Szlovákiában nem egészen egy év alatt – a kezdeti komoly nehézségek ellenére – sikerült az egészségügyi szolgáltatók 75%-át a rendszerre kötni. Eddig az időpontig több mint 31 millió kivizsgálás adatai kerültek be a rendszerbe. Csaknem 96 millió elektronikus receptet írtak ki, illetve ennyi recept ellenében vehette át a lakhelyéhez legközelebbi gyógyszertárban a felírt orvosságokat a páciens, vagy annak hozzátartozója (a felmutatott biztosítókártya, illetve elektromos chippel rendelkező személyi igazolvány felmutatásával.)

Az idei eZdravie helyzet

Az idei helyzetet 2019. december 16-áig dokumentáló grafikonok tehát örvendetes előrehaladást szemléltetnek.

ezdravieA megkérdezett idős, vagy krónikus betegségük miatt nehezebben járó, sőt a mozgásképtelen emberek is elégedettek. Az évek óta szedett gyógyszerekért nem kell a rendelők előtt várakozniuk, hogy rendszeres időközökben receptet kérjenek a kiváltásukra. Elég a telefonon jelezni az igényt, s már mehetnek is érte a patikába.

A többi procedúra is rendszereződik, folyamatosabbá, átláthatóvá válik. A szakorvosi kivizsgálásokon készített leletek dokumentálása, egyik szakorvostól a másikhoz juttatása sem kell, hogy a sokszor tétova, vagy feledékeny beteg dolga legyen. Minden a rendszerbe kerül. Az összes, beteggel foglalkozó szakorvos, végső soron a kezelőorvos pontos áttekintést, ún. beteg-összefoglalót talál az elektronikus rendszerben.

Sok időt, rengeteg fáradságot takarít meg, tehát segít gyógytani – gyógyulni a betegeket. Hogy milyen is a folyamat, hol, mi, hogyan kerül ebbe az átlátható, adatokat tároló korszerű rendszerbe, arra még sokszor visszatérünk.

Igaz, nem mindenütt, az egész országban szerveződik, kapcsolódik akadályok nélkül a „hálóra” minden orvosi rendelő, minden intézmény. Van, ahol az internetes csatlakoztatás lassú vagy körülményes (a szerelését végző szakemberek nincsenek a helyzet magaslatán), másutt, az amúgy kiváló orvos tanulja meg nehezebben az elektronikus rendszer alkalmazását.

De azért, óriási eredmény, hogy nem egész két év alatt csaknem az egész  egészségügyi ellátásunkkal is Európa vérkeringésének részévé váltunk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply