Számológépet tett közzé a biztosító a nyugdíjkorhatár kiszámításához

számológépet

A Szociális Biztosító egy új számológépet tett elérhetővé, amellyel a nyugdíjba készülők kiszámíthatják a nyugdíjba vonulásuk idejét.
„Az új számológép segítségével minden biztosított személy ki tudja számítani a nyugdíjba vonulásának évét. Az is, aki 2020. január 1-jén, ez előtt vagy ez után éri el a nyugdíjkorhatárt. A számológéppel a korkedvezményes nyugdíjkorhatárt is ki lehet számítani a gyermeknevelés feltételének a teljesítésétől, illetve az I. munkakategóriában vagy az I. és/vagy a II. típusú funkcióban ledolgozott évek számától függően” – közölte Peter Višváder, a biztosító szóvivője.

2020. január 1-től a biztosítottak (nők és férfiak) nyugdíjazásának idejét táblázatok alapján határozzák meg, amelyek a szociális biztosításról szóló törvény mellékletét alkotják.

Mi változott?

Eltörölték ugyanis azt a rendszert, amely a nyugdíjkorhatár megállapításánál a születéskor várható élettartamból indult ki a Statisztikai Hivatal által évente közölt adatok alapján. Ez volt az ún. nyugdíjautomata. Ehelyett egy olyan rendszert vezettek be, amely a születési év, a nem és a felnevelt gyermekek száma alapján a biztosítottak minden csoportjának egyértelműen meghatározza a nyugdíjba vonulás évét. Ezt a szociális biztosításról szóló törvény mellékletében tették közzé.  Egy felnevelt gyermek esetében ez a korhatár 62 év és 7 hónapra csökken. Öt vagy több felnevelt gyermek esetében az illető 59 évesen mehet nyugdíjba. Az 1966-ban és ennél később született nők esetében a nyugdíjkorhatár 64 év. Egy felnevelt gyermek esetében a biztosított 63 év és 6 hónap után mehet nyugdíjba, öt vagy több felnevelt gyermek esetében 62 év és hat hónap után.

A törvénymódosítással ezenkívül meghatározzák a gyermek nevelésének a fogalmát is. Felnevelt gyermek saját, örökbefogadott vagy nevelőszülők gondjaira bízott gyermek is lehet. Az egyik feltétel például, hogy a biztosított személynek legalább tíz évig kell nevelnie a gyermeket, amíg az nem felnőtt korú. Ha a gyermeket nyolc éves kora után vette gondozásba, akkor pedig legalább öt évig. Az az időszak is számít, amikor a szülő az esetleges rossz egészségi állapota miatt nem tudta gondozni a gyermekét, vagy ha a gyermeket egészségügyi intézmény gondjaira kellett bízni.

Nyugdíjkorhatár számológép

A nyugdíjba vonulás idejét magadó számológépet az alábbi táblázatban lehet megtalálni. A kiszámításhoz nyomja meg a „Vypočítať” feliratú gombot.

Önnek ajánlott

Leave a Reply