Számvetéstől a tervezésig

Egyre hosszabbak a nappalok. Erős a napfény. Hiába a zimankó, a hó, a tavasz közeledtét sejtetik a duzzadni kezdő rügyek.

 A kedvtelésből, ám ésszel kertészkedő már elkészítette számvetését az elmúlt esztendőről. Örül a cukorborsó, a póréhagyma és a cékla jó termésének, a szép fűszerpaprikának. De úgy látja, felesleges sárgarépával bajlódnia. Készen szebbet, egészségesebbet kap. Viszont, amíg olyan drága marad a petrezselyem, amilyen egész évben, addig nagy-nagy körültekintéssel, akár többszöri vetéssel is, kénytelen kínlódni vele. Vagy így, vagy másképpen, mindenki maga tudja, mi a kifizetődő, mi a túl sok fáradozással, de kevés haszonnal kecsegtető. Ehhez igazodva tervezze hát az idei év veteményeit, kerti ágyásait.

Elsősorban válogassa át a maradék vetőmagokat. Remélhetőleg rajtuk a dátum, amikor vette, így könnyebb eligazodni, mit érdemes felhasználni, mit nem. És, ennek ismeretében készülhet a lista, mire lesz szükség.

Addig is, a hófúvásos, ónos esőt hozó napokon, a szerszámokat is rendbe kell tenni. És nem szabad megfeledkezni a kerti gyalogjárók, udvar felszórásáról. De nehogy már sózza valaki! A homok, salak, fahamu a kertbe, udvarba való. A só – mivel a gyep közé, a tuják gyökeréhez felszívódik – kiszárítaná a növényeket.

A bokrok, cserjék, faágak hóval megrakott ágai könnyen letörhetnek. Óvatosan ütögessük meg, hogy ne tapadjon rájuk a nehéz hó.

Időben védekezzünk!

egészséges
Cseresznye rügy

Ha nem gondoskodunk a madarak téli etetéséről, ők néznek táplálék után. Nem is mennek messzire. Csábítják őket a ribiszke, a cseresznye rügyei, ezeket fogják megdézsmálni, ha nem riasztjuk el őket onnan. A veszélyeztetett fákra, bokrokra tarka, madárriasztó alumínium fólia csíkokat kell aggatni, ezek távol tartják az éhes madarakat.

Oltóvessző szedése

egészséges
Oltóvesszők

Január végéig szedhetünk a tavaszi oltásokhoz oltóvesszőt. Erre alkalmas az egészséges fa – déli oldalán lévő – utolsó éves, ceruza-, vagy ujjvastagságú, egészséges hajtása. A teljes nyugalomban lévő, levágott vesszőt ebben az állapotban kell megőrizni a felhasználásig. A szabadban, árnyékos, szélcsendes helyen is levermelhetjük, vagy nagyon hűvös pincében, nedves homokban tárolhatjuk, hogy ne száradjon ki. Átmeneti fagy nem károsítja. Viszont nem szabad sem kiszáradnia, sem kihajtania, szakszerű tárolást követően, jó eredésre számíthatunk. Néha a szomszéd vagy kertbarát is tud segíteni.

A tárolt gyümölcs ellenőrzése

Taplófoltosság (sztipesedés) vagy keserűfoltosság

A tárolt almát legalább 8-10 naponként ellenőrizni kell, nehogy romló gócok keletkezzenek.  A túl meleg helyiségben a tárolási idő lerövidül, s gyakran előfordul, hogy a téli gyümölcsöt nem sikerül január végéig eltartani. A 2-5 C fokos hőmérséklet, kedvező a tároláshoz. A hőeltérés levegőcserével megszüntethető. A mínusz 1-plusz 2 C fok között tárolt alma esetében előfordulhat a gyümölcshús barnulása. További két – nem parazita – károsodás a taplófoltosság  (sztipesedés) vagy keserűfoltosság és az üvegesedés, mindkettő nagymértékű károkat okozhat. Ilyen termések kevesebb savat tartalmaznak, mint az egészségesek, ennek következtében íztelenné válnak. A kiváltó ok mindkét esetben azonos. Káros hatása lehet az időjárásnak, a hőmérséklet és a csapadék erős ingadozásának, a mészhiánynak, a túl sűrű koronának, a kicsi terméskötésnek (túl nagy termések). Azonban leggyakoribb ok a kései szüret.

A moníliás termésrothadás fehér vánkospenészként vagy feketerothadásként nyilvánul meg. A fertőzés a virágzás és a gyümölcsfejlődés időszakában történik. A gyümölcsfák ápolása mellett fontos a fák alól a moníliás és az összeszáradt terméseket (múmiákat) összeszedni és megsemmisíteni.

egészséges
Varasodás

Veszélyes tárolási betegség még a varasodás. Ez a fán a szedés előtt történt fertőzésre vezethető vissza. Nagymértékű minőségromlást idézhet elő. A héjon fekete, egyre nagyobbodó foltok jelennek meg, az alma összezsugorodik, és gyakran más kórokozók is fertőzik.

Ide sorolható még a nagyon elterjedt szürkepenész (Botrytis) és a zöldpenész. A spórák jelentételen sérüléseken (varas foltok, kártevők által fúrt lyukak, hernyók és darazsak okozta héjsérülés) keresztül jutnak a gyümölcsbe. Az érintés helyén a beteg termés megfertőzheti az egészséges gyümölcsöt is. Ezért igyekezzünk mindig csak kifogástalan minőségű gyümölcsöt tárolni hosszabb ideig.

Önnek ajánlott

Leave a Reply