Mi lesz, ha lejárnak a régi járművezetői jogosítványok

járművezetői

A rendőrség 2013. január 19-től kezdett korlátozott érvényességi idejű járművezetői jogosítványokat kibocsátani. Ettől azonban még a korábban kiadott jogosítványok is használatban maradtak, ilyenek például a régi rózsaszínű „hajtásik”.

Azoknak a sofőröknek, akiknek 1993. január 1. és 2004. április 30. között adták ki a járművezetői engedélyüket, fel kell készülniük a régi okmányuk cseréjére még akkor is, ha azon nincs feltüntetve az érvényesség lejártának határideje – legkésőbb 2023. december 31-ig vezethetnek vele.  A 2004. május 1. és 2013. január 18. között kibocsátott jogosítványok 2032. december 31-ig érvényesek

A 2013 után kiadott járművezetői engedélyeknek legfeljebb 15 év az érvényességi idejük. Ha valaki engedélyének lejár az érvényessége, orvosi alkalmassági kivizsgáláson kell részt vennie.

Kötelező orvosi vizsgálat

járművezetőiA 65 éven felüli személyeknek szintén orvosi kivizsgálásnak kell magukat alávetniük, ha továbbra is autót akarnak vezetni. Az engedélyt legfeljebb öt évre kaphatják meg. Komplex kivizsgálásról van szó, amelybe beletartozik például a hallás- és látásélességi vizsgálat, a látótér- és az egyensúlyérzék vizsgálata. Az elbíráló orvos ezen kívül más szakorvosi vizsgálatot is elrendelhet.

Ha az alkalmasságot vizsgáló orvos változást érzékel a személy egészségi állapotában, korábi időpontra vagy rendszeres orvosi kivizsgálást is elrendelhet, például évente megismétlődő rendszerességgel.

Fontos tudni, hogy még a járművezetői engedélyünk érvényességének lejárta előtt el kell látogatnunk az orvoshoz, hogy kikérjük a járművezetői alkalmasságunkkal kapcsolatos igazolást, s ezt magunkkal kell vinnünk a rendőrségre, ha ki akarjuk cseréltetni az engedélyünket. Ha már nem akarunk tovább autót vezetni, akkor ez a kötelezettség nem vonatkozik ránk.

Tudta, hogy 2009 óta hatályban van egy törvény, amely előírja, hogy az orvosnak és a pszichológusnak legkésőbb öt munkanapon belül tájékoztatnia kell a rendőrséget az olyan orvosi alkalmasság változásáról, amely befolyásolhatja a vezetést.

Orvosi alkalmassági vizsgálat

A járművezetéshez szükséges egészségi alkalmasság megállapításának célja elsősorban a balesetek megelőzése. Vagyis a vizsgálatok célja, hogy kiszűrjék azokat, akik nem képesek kellő biztonsággal gépjárművet vezetni, és ezzel a saját, illetve mások életét is veszélyeztethetik. Az egészségi alkalmasság követelményei némileg eltérhetnek annak megfelelően, hogy B, vagy C és D kategóriás engedéllyel rendelkezik-e a jogosítvány tulajdonosa. A C és D kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szigorúbb követelményeknek kell megfelelni, de lényeges különbség igazából csak a látásvizsgálat során és a pszichológiai alkalmasság vizsgálatában van. Az első kategóriába tartozó AM, A1, A2, A, B1, B, BE és T típusú járművezetői engedélyekre egyszerűbb orvosi előírások vonatkoznak.

Az orvosi alkalmasság a gépjárművezetéshez szükséges fizikai és szellemi képesség.  Az értékelést orvosi vizsgálat végzi, és az ezzel járó költségeket az orvosi alkalmasságra értékelt személy viseli. Az orvosi alkalmasság az ember egészségi állapotától függhet:

(a) orvostechnikai eszköz használata gépjárművezetés közben,

b) csak műszakilag módosított jármű vezetésének képessége;

c) rendszeres orvosi vizsgálaton esnek át;

d) egyéb korlátozások az orvosi vizsgálat következtetései szerint.

Aki nem biztos benne, hogy jól emlékszik az egyes közlekedési szabályokra, letesztelheti tudását a https://autoskola.autoviny.sk/ oldalon.

A színtévesztés és a szürkehályog is kizáró ok lehet

Orvosi vizsgálat előtt érdemes átfutni az alábbi ábrákat. Ha nem tudja megállapítani milyen szám rejtőzik a képen, gondja lehet az alkalmassági vizsgálaton. Az előrehaladott szürkehályog következtében a korábbi éles látás életlenné, homályossá válhat, és az éjszakai látás is nehezebb lesz. A szürkehályog  műtét elvégzése során az elhomályosodott szemlencsét műlencsére cserélik és a műtét után a beteg a jogosítványát is visszakaphatja, így a műtét után felgyógyulva autót is tud vezetni.

járművezetői

Önnek ajánlott

Leave a Reply