Megéri előre tervezni!

Hányan fogadkoznak év végi elszámolásuk egyenlegét látva, nincs értelme, inkább abbahagyom! Mert hiába előre tervezni, a trágya, a vetőmag, az öntözővíz, a növényvédő szerek árát összeadva, egyre inkább ráfizetés a zöldségtermesztés, mint hasznos tevékenység. Viszont, a ház mellett ott az a kis föld, s olyan jó, ha az első újhagyma, a zsenge retek, az illatos petrezselyemlevél elérhető.

Amíg bírja erővel, szívós szorgalommal – legalább egyvalaki a családból -, addig csak elkészül januárban a kert hasznosítási terve. És a munkát több hónapra előre, a zöldségfélék termesztését az egész évre meghatározza. A lényeg, hogy a család asztalára egészséges, friss zöldség kerüljön. A tervezésnél tehát minden egyes családtag igényét, szükségletét figyelembe kell venni. Mindenkinek fontos a friss uborka, a zsenge hagyma, s egész évben, különösen a magas vérnyomásuk miatt aggódóknak, a fokhagyma.

A cukorbeteg számára a saláta, a babfélék. A köszvényes, reumás fájdalmakkal küszködőknek is érdemes előre tervezni, nekik a petrezselyemgyökér, a zeller rendszeres fogyasztása nyújthat enyhülést. Ahol gyermekek vannak, ott a sárgarépa, a cukorborsó, a spenót a leglényegesebb. A gyomorfekélyeseknek a nyers (friss) káposztából kinyert lé lehet a gyógyító ital. És ha (ne adj isten) daganatos betegségekben szenvedő is van a rokonságban, a családban, akkor céklából, sárgarépából, zellerből és retekfélékből annyit kell vetni, hogy nyers lékúrákkal lehessen az ellenálló képességét növelni.

Mindenki ültethetne, vethetne legalább néhány gyógynövényt is. Elsősorban citromfüvet, zsályát, vagy apróbojtorjánt, gyógyító hatású fűszernövényből bazsalikomot, lestyánt. És ha kicsi is a kert, bogyós gyümölcsűek (ribiszke, tüskétlen málnaszeder), néhány tő szamóca számára szorítsanak benne helyet. A legfontosabb szempont ne a nyereséges mérleg legyen, hanem a család egészsége.

Önnek ajánlott

Leave a Reply