Mibe kerül a kutyatartás?

nyilvántartásba

Kezdeti költségek

2018-ban lépett végleg érvénybe az állat-egészségügyi ellátásról szóló 39/2007-es törvény módosítása, minek értelmében az állatokat nem lehet vagyontárgyként kezelni. A törvény már elsősorban élő, érző lényként határozza meg az állatokat.

A Polgári Törvénykönyvben szereplő új meghatározás szerint „az élő állatnak, mint élő- és érző lénynek különleges jelentősége és értéke van, a polgári jogi viszonyokban pedig különleges státusszal rendelkezik. Az élő állatra az ingóságokra vonatkozó előírások érvényesek, de csak akkor, ha ezek nem állnak ellentétben az élő állatnak, mint élőlénynek a természetével.” Ezzel egyidejűleg kötelezővé vált a mikrochip beültetése minden kutyába. Minden kutyának tartoznia kellene egy saját állatorvoshoz, aki elvégezné az első vizsgálatot és nyilvántartásba venné a kutyát.

Az ismeretlen származású kutya esetében sokkal több figyelmet kell erre fordítani, ráadásul egész sor, kötelező védőoltás költségei is várják a nyilvántartásba kerülő új gazdát.

A kutya gazdájának kötelessége, hogy az állatot identifikációs jellel lássák el. Ez manapság egy elektronikus, bőr alá ültethető áramkör, ami egy 15 számjegyű kódot rejt. Ezt a megfelelő leolvasóval le lehet olvasni. Ez a szám az állat egyedi azonosítója, Európában nincs két egyforma szám. A chippelésért a törvény szerint az állatorvos legfeljebb 10 eurót kérhet. Viszont felszámíthat vizsgálati és regisztrációs díjat, így a beültetés összege állatorvosonként különböző lehet. Anyagi szükséghelyzet esetén kérvényezhető, hogy az állam fizesse meg a tulajdonos helyett a chip beültetését.

Amennyiben egy nyilvántartott tenyésztőnél jönnek világra a kiskutyák, azokat a tenyésztő köteles chippel regisztráltatni, majd mikor ezek az állatok gazdára találnak (törzskönyvezetten vagy törzskönyv nélkül is), a tulajdonosváltást 21 napon belül be kell jelenteni az állatorvosnál. Ugyanez érvényes akkor is, ha az állat elpusztul, ilyenkor köteles az állatorvost 24 órán belül értesíteni, hogy nyilvántartásba vegye a változást. A számítógépes rendszerben, a mikrochip száma alapján bárki rákereshet a saját kedvence adataira és ellenőrizheti azt a www.crsz.sk weboldalon.

Fontos dolog az alapfelszerelés beszerzése. Póráz vagy lánc (10 eurótól), fekhely (20 eurótól), szájkosár (3 eurótól), bolha- és kullancsnyakörv (5 eurótól).

Jelenlegi állatorvosi árak

  • évente többszöri féregtelenítés 1 eurótól,
  • oltás 8 eurótól,
  • veszettség elleni oltás 6 eurótól,
  • kasztráció 30 eurótól,
  • egy kutya chippelése 10 euróért.

Kötelező a chippelés

  • Szlovákiában, 2018. szeptember 1-jétől kötelező,
  • a 2018. augusztus vége előtt született kutyákat 2019. augusztus végéig kellett nyilvántartásba venni ,
  • természetes személyek esetében legfeljebb 800 euró bírság – ennek elmulasztása.
  • a chippelést az állatorvos végzi, aki ezt bejegyzi a nyilvántartásba.

Havi költségek

A kutya mérete egyenes arányban növeli az etetés és ellátás költségeit. Egyszerűen a nagyobb kutya többet eszik és a felszerelése is drágább. A korábbi felmérésekből kiderül, hogy a kutyatulajdonosok túlnyomó többsége főleg granulátum formájában vásárol takarmányt. A kutyánkénti hozzávetőleges havi költség havonta akár 30 euró is lehet.

A tulajdonosoknak kevesebb, mint a fele, konzervhússal is táplálja kutyáit, és a tulajdonosok egy része a hagyományos tápok mellett főtt ételt is ad nekik. A Royal Canin felmérése például azt is kimutatta, hogy a szlovákiai kutyatulajdonosok kétszer olyan gyakran adnak enni a kutyáiknak, mint a csehek.

Külön költséget jelent, ha olyan fajta kutyát tartunk, amelyet rendszeresen nyírni kell. Ez a szolgáltatás alkalmanként 5-10 euróba is kerülhet.

Az állatorvosnál mindent fizetünk

A kutyának nincs egészségbiztosítása, tehát minden egyes vizsgálatért, oltásért, tevékenységért fizetni kell az állatorvosnak. Az állatgyógyszerek árai nagyon különböznek, csakúgy, mint az egyes orvosok állat-egészségügyi szolgáltatásának az ára. Ha a kutyával esetleg készültségre kell menni, akkor az alapárakhoz általában 10-30 eurót hozzá lehet még számítani. Magánbiztosítóknál az esetleges orvosi ellátásra lehet ugyan biztosítást kötni, minden biztosítónak saját szabályai vannak. Például van, ahol nem biztosítanak 9 évnél idősebb kutyát (40 kg testsúlyig), és 5 évnél idősebbet (40 kg  testsúly fölött).

Az antibiotikumok havonta 35-50 euróba is kerülhetnek, egy műtét ára, annak súlyosságától függően, akár 550 euróra is felmehet.

Minden évben fizetni kell a veszettség elleni kötelező oltásért, amelyet a kölyökkutyáknál fél éves koráig három-négyszer megismételnek. A kombinált oltás (veszettség és különböző kutyavirózis) ára körülbelül 26 euró.

Kutyaadó

Manapság már nem kötelező január végéig befizetni a kutyaadót, azt csak az esedékességgel járó határozat alapján kell kifizetni. A tulajdonosok azonban kötelesek január végéig nyilvántartásba vetetni a kutyát a helyi önkormányzat megfelelő osztályán. Ez a kötelezettség csak azokra vonatkozik, akik még nem fizettek adót a kedvtelésből tartott állataikért. Minden kutyatartó köteles az adókötelezettség bekövetkezésétől számított 30 napon belül értesíteni a várost az adófizetési kötelezettség bekövetkezéséről, a kutyára vonatkozó adóbevallás benyújtásával.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply