Kutyát vagy macskát: A lényeg, melyiket szeretjük jobban

kutyát

A világ egyik legértelmetlenebb, mégis gyakran fellángoló vitáját kutyások és macskások folytatják, amelynek során rendre a „melyik a szebb, jobb, okosabb, megbízhatóbb, őszintébb” témaköröket veszik sorra nem minden elfogultság nélkül.  A kutya gondozása többe kerül, ám jóval szociálisabb állat. A macska függetlenebb, sokkal könnyebb törődni vele. Egy biztos, hogy mindkettőnek szeretetre, figyelemre van szüksége. Játékidőre, ápolásra, és időnként állatorvoshoz is el kell vinni. A választást az könnyíti meg leginkább, ha tudjuk, mit várunk el egy kis kedvenctől, és mennyi időnk – idős emberek esetében – erőnk, türelmünk van foglalkozni vele. Mi szól az egyik, és mi a másik tartása mellett és mi szól – ellene?

Melyikhez könnyebb hozzászoknunk?

Mindent egybevetve a kutyák tartása költségesebb, mint a macskáké. Minél nagyobb az állat, annál többet eszik, és annál több az ürülék is, amit el kell takarítani. A kutyát fürdetni és fésülni kell, amit vagy otthon kell megoldani, vagy pénzért szakemberhez vinni, mert egy kutya nem tud egyedül tisztálkodni úgy, mint a macska.

A kutya tartása nem a legegyszerűbb, de benne olyan kedvencre találunk, aki életünk minden helyzetében velünk lehet. Szeret a gazdival autózni, sétálni, a parkban futkározni, sőt – sokszor még vele aludni is. A kutya akkor boldog, ha a kedvünkre tehet, lesi a kérésünket, a parancsunkat, cserébe pedig csak az elismerést, a törődést, a figyelmet várja el.

A kutyát úgy kell kiválasztani, mint egy társat, és gyakran ő a legjobb házőrző is. Sokszor már attól biztonságban érzi magát az ember, hogy van egy kutya a házban vagy a kertben, hiszen olyan, mint egy élő riasztó, sőt több: védelmező.

Manapság azonban a macskák éppen olyan társat, társaságot jelentenek, mint a kutyák.

 

Ha kutyát tartanánk…

A kutyák sokkal inkább részt vesznek a mindennapjainkban, mint a macskák, és nagyobb figyelmet igényelnek. Még ha el is marad otthon a házimunka, vagy esik a hó és fúj a szél, a kutyának akkor is szüksége van a rendszeres sétára, amit minden leendő gazdinak figyelembe kell vennie. Ha a séta úgy hangzik számukra, mint a kötelező mindennapi feladat, kötelesség, amelyet le kell tudniuk, akkor lehet, hogy a kutya nem nekik való…

A játék a kutyával hasonlóan fontos minden egyes nap. És a legtöbbször már akkor játszani kell négylábú kedvencünkkel, amikor éppen csak hazaestünk a munkából, vagy túlságosan fáradtnak érezzük magunkat. Hiszen a kutya egész nap egyedül vár ránk otthon. Ha úgy véljük, nemigen tölt el várakozással, jókedvvel, hogy játszhatunk vele, akkor gondoljuk át még egyszer, hogy valóban kutyát szeretnénk-e tartani.

Ha gyakran járunk nyaralni vagy akár gyógykezelésre, akkor a kutyatartás szempontjából ez is komplikáció. Találnunk kell ilyenkor valakit, akihez átvihetjük a kutyát néhány napra, vagy aki vigyáz a házunkra és a kedvencünkre is, hiszen egyedül nagyon magányos lenne.

kutyát

Ha macskát tartanánk…

Ha valaki szeretne egy házőrzőt, arra biztos nem a macska a legjobb, hiszen ők általában félnek az idegenektől, sőt sokszor még a gazdájuktól is, ha nem kerülnek hozzá elég korán. A macska nem figyeleméhes állat, nem szeretné ideje minden pillanatát velünk megosztani, gyakran jobban érzi magát, ha elvonulhat. Arra pedig, hogy trükköket tanul, ha mi úgy szeretnénk, ne nagyon számítsunk: akkor tanul trükköket, ha ő szeretne. Sokkal kevesebb időt és energiát igényel, mint egy kutya, már csak azért is, mert nem kell naponta legalább kétszer sétáltatni.

A macskának olyan gondos ápolásra sincs szüksége, mint egy kutyának, időnként azonban fésülni kell, és a fogait is meg kell tisztítani néhány havonta. Körmeit is rendben kell tartani, hogy ne legyenek túl hosszúak. Fürdetni nem kell, de az almát rendszeresen tisztán kell tartani, különben bele sem menne.

És kezelésekre, állatorvosi ellenőrzésekre is szüksége van, ha tüsszög, folyik az orra, beragad a szeme, gyógyszerekre. Kullancs ellen oltásokra, vagy nyakörvre. Attól függ, „szobacica-e”, vagy családi házban tartott.

A cicák híresek függetlenségükről, ezért nem akkor „foglalkoznak” a gazdival, amikor erre ő vágyik, hanem amikor nekik van szükségük egy kis figyelemre.

macskát

Hogyan döntsünk?

Mivel a macskák ennyire önállóak, nyugodtan hagyhatjuk őket egyedül odahaza hosszabb ideig, mint a kutyát. Lehet, hogy nekünk hiányozni fog kis kedvencünk, mi neki kevésbé, ezért ha valaki hajlamos a túlórázásra, baráti látogatásokra, sokkal ideálisabb háziállatra lelhet bennük, mint egy kutyában. Ha pedig hosszabb időre elutazna, a macska mellé nem kell pótgazdi, elég,  ha valaki napi két alkalommal megeteti és ellenőrzi, hogy minden rendben van-e vele.

A kutya az emberhez hűséges, a macska a házhoz, kis rosszindulattal azt is mondhatjuk, hogy ahhoz, aki eteti. Részben igaz, de nincs rajta mit csodálkozni: generációk tízezrei során a cicát arra szelektáltuk, ne mozduljon a háztól, a táborhelytől, míg a kutyát épp ellenkezőleg, mindenhova magával vitte az ember. Az eredmény, hogy a kutyák kétségbeesnek, amint egyedül otthon hagyjuk őket, míg a macskák akkor kerülnek stresszhelyzetbe, ha kivisszük őket megszokott környezetükből.

Mindkét faj kiválóan ért minket, de míg a kutya ennek folyamatosan jelét adja, a macska nem. Esetében ezért nagyon nehéz eldönteni, pontosan mit ért meg és mit nem, illetve mi az, aminek jelentésével pontosan tisztában van, csak éppen figyelmen kívül hagyja. És nem lesi minden pillanatban, mit akarunk tőle.

Fordítva már nem így működik. A legtöbb ember a kutya által kiadott hangok alapján nagy biztonsággal képes megállapítani az állat hangulatát: ijedt, mérges, elégedett és így tovább.

A macska nyávogására viszont a kísérletek résztvevői csak annyit tudtak mondani: akar valamit. Viszont a tapasztalt cicatulajdonosok, akik folyamatosan beszélgetnek kedvenceikkel, azt állítják, hogy jól megértik egymást. Másként hangzik az ételt kérő, vagy a fájdalmakra panaszkodó macska hangja. A dorombolás egyértelműen az elégedettség jele.

Néhány kérdés, amely segíti a döntést

Mozgékony, szabad levegőt igénylő típus? Szívesen sétál mindennap? Ha igen, akkor kevésbé lesz gond a sétáltatás, a kinti játék a kutyával.

kutyátMit szeretne a család? Ha nem egyedül él, akkor az is fontos, hogy hozzátartozói milyen állatot fogadnának be szívesen.

Van 7 évesnél fiatalabb gyermek a családban? Szakemberek szerint egy ennél fiatalabb gyermeknek nem biztos, hogy jó társ egy kutya, mert nem mindegyik fajta tűri el, ha a kicsi játék közben rálép a lábára, meghúzza a fülét, cibálja a bundáját.

Mennyire pedáns? A kutyák és a macskák is hullatják a szőrüket, ami plusztakarítást igényel, és a két állat közül a kutyusok szőrével gyakrabban találkozunk majd a lakásban.

Fontos önnek, hogy házi kedvence kimutassa ragaszkodását? A kutyák és a macskák is örülnek, ha hazatérünk, de egy kutyus sokkal jobban érezteti, hogy szeret bennünket, mint egy macska.

kutyátSzeretné, ha ön lenne a „főnök”? A kutya valóban gazdájaként tekint arra az emberre, aki kiválasztotta, aki eteti, becézi, sétáltatja és játszik vele. Ezzel szemben a macska maximum egyenlőnek érzi magát a gazdájával, de inkább ő az, aki kedve és ösztönei szerint jár-kel, alszik és hízeleg. Annyira önálló lény, hogy vegye az ember kegynek, meg szívességnek, ha hajlandó hozzásimulni, sőt dorombolni az ölében. Mintha ő lenne az, aki parancsol, s eldönti, milyen lesz kettőjük kapcsolata.

Ha nem tud dönteni, válassza – mindkettőt! A kutyust is, meg a cicát is. Nem igaz, hogy nem férnek meg egymással. Szívesen megtanulják, s elfogadják, hogy egy „családba” tartoznak. De erről majd a legközelebb.

Önnek ajánlott

Leave a Reply