A legcsípősebb paprikák otthoni termesztése

legerősebb paprika chili

Ahhoz, hogy a mifelénk elég egzotikusnak tartott legerősebb paprika palántáinak a lehető legoptimálisabb körülményeket teremthessük meg az otthoni termesztéséhez, nem árt megismerni az alapokat. Először is, siker érdekében megbízható helyről kell beszerezni a chili vetőmagot, biztosítani kell a megfelelő időjárási körülményeket, vagyis olyan helyet kell találni a palántáknak, ahol a nekik kedvező hőmérsékletet, fényt és nedvességet biztosítani tudjuk.

Alapként fogadjuk el, hogy még a legerősebb paprika magjait se tegye előcsíráztatás nélkül senki a földbe. A vetési folyamat első fázisát, vagyis a csíráztatást egyes fajtáknál már decemberben, más fajtáknál pedig legkésőbb február közepén el kell kezdenünk. Az alacsony hőmérséklet illetve a fagyok miatt a szabadföldi kertészkedés nálunk nem jön számításba.

A chili paprikában a kapszaicin nem csak a húsában van jelen, hanem a magokban is. Ajánlott, hogy mindig viseljünk kesztyűt ha chili paprikával vagy maggal dolgozunk, hogy elkerüljük az égető érzést. A szappannal és vízzel történő mosás nem csillapítja az égő érzést, mivel az olaj alapú kapszaicin nem oldódik vízben. Az enyhítéshez előbb olajjal mossuk meg kezünket és a vizet, szappant  halasszuk a végére. Szemhez, archoz nyúlni, nem ajánlatos. A kesztyű legyen egyszer használatos, eldobható.

A csírázási folyamat a legtöbb chili fajtánál közepesen magas hőmérsékletet igényel, vagyis 20 °C fölött kell tartani a magokat.  Célszerű olyan helyet választani a házban, lakásban, ahol a tavaszi kiültetés idejéig megmaradhatnak a palánták. Számoljunk azzal, hogy minimum a májusi utolsó fagyok elmúltáig nem tehetjük ki őket a szabadba.

Meleg kell neki

legerősebb paprikaHa lehet tartsuk a csírázó magokat a fűtőtest közelében (nem rajta) vagy egy olyan ablak párkányán, amit nem nyitogat senki. A chili magok csíráztatást – ha lehet – egy sima tálkába helyezett nedves gézlapon kezdjük el. Azért géz, és azért nem vatta vagy papír, mert a géz laza szálai közé bekúszó kis gyökérkezdeményt gond nélkül ki tudjuk húzni, míg a vattánál ez nem mindig sikerül sérülés nélkül. Mivel a csírázó magok nem száradhatnak ki, ezért fontos, hogy a gézt folyamatosan  nedvesen tartsuk.

Másik lehetőség az amikor a csírázó magokat zárt helyen tartva akadályozzuk meg a kiszáradást. Lehet az akár egy üvegpohár is, amit fejtetőre állítva nedves gézzel dugaszolunk el alulról, és ennek a gézdugónak a tetejére helyezzük a magokat. Ebben az esetben, csak a nedvességet kell ellenőriznünk, nem kell félni a pangó víztől.

Az is egy lehetőség, ha egy használt CD-tokot töltünk meg nedves gézzel és annak a tetejére szórjuk a magokat. A lényeg, hogy állandó páratartalmat és hőmérsékletet biztosítsunk a csírázáshoz. Ilyenkor még nem igazán lényeges a napsütés, annak a későbbiekben lesz jelentősége. A csírázási idő alatt a nem csíraképes magokat mindig távolítsuk el, nehogy esetleg megfertőzzék az egészséges magokat.

Az első lépések

Alapvetően a chili termesztése nem különbözik jelentősen más növények termesztésétől (pl a paradicsométól).  A legfontosabb, hogy a chili szinte az egész vetési idő alatt magasabb hőmérsékletet igényel mint a többi növény. A vetés ideje nagyban függ a vetni kívánt fajtától is. A bogyós chili paprikát például már decemberben el kell ültetni. A cserjés paprikák és a Capsicum pubescens ideje januárban jön el, ugyanis ezek igénylik a leghosszabb fejlődési időt. Február közepén a Capsicum annuum és chinese paprikák jöhetnek szóba, mert ezek fejlődési ideje rövidebb.

tozegpogacsaMivel a hőmérséklet ilyenkor még igen alacsony, a magokat  szobahőmérsékleten, azaz házban, lakásban érdemes nevelni. Ha nincs rá hely és csak kinti helységben tudjuk a növényeket elhelyezni, célszerű vásárolni egy hordozható üvegházat, mivel az optimális növekedési körülményekhez a hőmérsékletet minimum 20 °C fokon kell tartanunk.

A kicsírázott magokat egyszerű vetőmagtálcán, tőzegkorongba vagy általános palántázó földdel lazán feltöltött kis cserépbe ültessük. Magvetés előtt áztassuk vízbe a tözegkorongokat – követve a használati utasítást -, mire azok látványosan, pár perc alatt teleszívják magukat nedvességgel és a fél centis tőzegzseton 6-7 cm magas táphengerré alakul, középen egy lukacskával a magoknak. A tözegkorongok elvileg kártevőmentesek, de a föld nem.

Ha teljesen biztosak akarunk lenni abban, hogy a talaj baktérium és kártevő mentes,  akkor tegyük a palántázóföldet 20 percre 200 fokos sütőbe. A magok növekedése szempontjából a legjobb, ha a földet szitán átszitáljuk és a legfinomabb, legfeljebb 1 mm szemcsenagyságú részt szórjuk a magok fölé  0,5-1,5 cm vastagságban. Letömni semmi esetre sem ajánlott a földet.

A chili nem szereti a pangó vizet

Fontos, hogy az ültetőedények áteresszék a folyadékot, mert a chili nem szereti a pangó vizet. A chili fajtája határozza meg a vetési mélységet. Minél nagyobb a vetőmag, annál mélyebbre kell ültetni. Nagyobb  magok esetén 1 – 1.5 cm az ültetőmélység, apró magok esetében 0,5 – 1cm mélység ajánlott. A magok elvetése után langyos vízzel locsoljuk át a tartályokat.

A hőmérséklet a chili palánták esetén igen lényeges  minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabb a növény növekedési szakasza. Nem kell felesleges kiadásokba vernünk magunk, normál szobahőmérsékleten is fejlődni fog a palántánk, csak kicsit lassabban. Ha mégis a mini üvegház, mellett döntünk mindig győződjünk meg arról, hogy a palánták megfelelő az oxigénellátása, vagyis az üvegházunkat gyakran szellőztessük.

Igen fontos az állandó földnedves közeg biztosítása! Az esetleges felesleges vizet a cserépben vagy az üvegházban (beleértve kondenzációs vizet is) el kell kerülni, így nem lép fel gombásodás, ami visszaveti, esetlegesen teljesen megölheti a palántáinkat.

Az első sikerek

Optimális körülmények között a növények  7 – 14 nappal a vetés után kihajtanak. Ha viszont a hőmérsékletet csak 20 °C fok körül tudtuk tartani, akkor az első zöld hajtások és a levelek látható kibújása akár több hétig is eltarthat.

Miután a növények kihajtanak, a további növekedésük nagyban függ a fény mennyiségétől és minőségétől. Legjobb az igazi napfény de ilyenkor tavasszal ebből kevés akad. Sajnos a szobai izzók fényhőmérséklete sem elegendő a növényeknek, legalább 6500 Kelvines, hideg színhőmérsékletű (cool daylight) izzókat/fénycsöveket kell alkalmazni, illetve ha maximalisták akarunk lenni  akkor beszerezhetünk akár egy kifejezetten növekedést serkentő piros/kék fényt sugárzó LED lámpát is.

Ne feledjük, a napi fényszükséglet ebben a fejlődési periódusban 12-14 óra. Amennyiben a palánták nem kapnak elég fényt, megsárgulnak, vékony, üveges, instabil szárat növesztenek, növekedési irányuk a legerősebb fényforrás felé fog fordulni. Ha az ablakpárkány a lakhelyük, akkor az ablak felé fognak dőlni. A mesterséges fényforrással ezt a jelenséget tudjuk teljesen kiküszöbölni.

Átültetés

Ha a palánták szépen fejlődnek és kifejlődött az első levélpár, itt az ideje átültetni (tűzdelni, pikírozni) őket egy nagyobb edénykébe, cserépbe.  Ezt a műveletet lehetőleg gyorsan, akár az eredeti, gyökér körüli pici „földlabdával” együtt célszerű megtennünk. Ügyeljünk arra, hogy a kis gyökerek ne sérüljenek. A növényeket semmiképpen ne tépjük ki a földből! Használjunk megfelelő eszközöket, ami segítségével óvatosan eltávolíthatjuk őket a talajból. Lényegesen egyszerűbb a dolgunk, ha az „egy cserép, egy mag” elvét követtük az ültetéskor.

Átültetés után természetesen folyamatosan gondoskodni kell a megfelelő öntözésről, de túlöntözni nem szabad a palántákat. Ezekben a kis cserepekben már a szabadföldi kiültetéséig jól fogják magukat érezni a növények.

Ültetés

Amikor a növények 20-35 cm nőttek, és ha a külső hőmérséklet lehetővé teszi – azaz reggel is minimum 10°C a hőmérséklet –, kikerülhetnek a növények a végső cserepébe, illetve a szabadföldbe. Mindkét esetben nagyon fontos ügyelni arra, hogy a gyökérzetet ne sértsük meg.

A kifejlett chili jól tűri a közvetlen erős napfényt, de a megfelelő öntözésről naponta gondoskodnunk kell. A felesleges víz elfolyásáról pedig minden esetben győződjünk meg.

A betakarítás

Jó időjárási körülmények között a növények hamar elérik a végleges méretüket. A tökéletes jó ízt, intenzív erősséget, fűszerességet csak akkor érjük el, ha a termést teljesen érett állapotában szedjük le. A szín fajtánként eltérő lehet. Van piros, sárga, barna, fekete chili. A Jalapeno kivételével minden bizonnyal sose lesz zöld, mert a zöld chili sohasem érett! Fontos figyelembe venni, hogy az egyes chili fajták közt igen különböző az érési idő. Ez azt jelenti, hogy több fajta nevelésekor nem biztos hogy egyszerre érnek meg, tehát a szüretelés ideje akár bokronként is eltérhet.


Chili fajták ABC sorrendben

A

Aci Sivri
Adjoema Mustard
Afghani
African Birdseye
Aji Amarillo
Aji Camba
Aji Chombo
Aji Cito
Aji Colorado Orange
Aji Criollo
Aji Crystal
Aji Charapita
Aji Duke
Aji Dulce Cachucha
Aji Ecuadorian Orange
Aji Escabeche
Aji Fantasy Yellow
Aji Fantasy Peach
Aji Francos
Aji Guyana
Aji Habanero
Aji Lemon
Aji Mango Stumpy
Aji Norteno
Aji Panca
Aji Peanut
Aji Peruvian
Aji Pineapple
Aji Santa Cruz
Aji White Fantasy
Akabare Khursani
Aleppo (Halabe)
Alcalde
Anaheim Pepper
Arseclown Jolokia

B

Bahamian Bird Pepper
Bahamian Goat Pepper
Banjul Markets Gambia Pepper
Barbara’s Antipodes
Beaver Dam
Bellaforma
Bellingrath Gardens Pepper
Berry Amarillo
Bhut Jolokia(Ghost)
Bengal Naga Peach
Bhut Jolokia Chocolate Caramel
Bhut Jolokia Caramel (Caramel Ghost)
Bhut Jolokia Orange (Orange Ghost)
Bhut Jolokia Peach SS
Bhut Jolokia White – White Ghost
Bhut Orange Copenhagen
Bico Roxa
Big Jim Pepper
Big Black Mama BBM Primo
Big Caramel Mama
Big Yellow Mama
Bih Jolokia
Birgit´s Locoto
Bishops Crown

Black Ghost

Black Cayman
Black Cobra
Black Fatalii
Black Ghost
Black Naga
Black Panther
Black Pearl
Black Piquin
Black Prince
Black Scorpion Tongue
Black Scorpion Tongue Variant
Blondie
Blue Christmas
Bolivian Bumpy
Bolivian Rainbow
Bolivian Orange
Bonda Ma Jacques
Borg 9 Chocolate
Brazilian Pumpkin
Brazilian Starfish – Red
Brazilian Starfish – Orange
Brown Egg
Bubba
Bubblegum 7 Pot(BBG7) x Aji Jobito
Bubblegum 7 Pot Chocolate (BBG7)
Bubblegum 7 Pot Elongated (BBG7)
Bubblegum 7 Pot MAMP(BBG7)
Bubblegum 7 Pot Orange (BBG7)
Bubblegum 7 Pot(BBG7) x Tabasco F6
Bubblegum 7 Pot White (BBG7)
Bubblegum 7 Yellow (BBG7)
Butch T

C

Carolina Reaper

Cabaca Roxa
Calusa Indian Mound
C. Lanceolatum
Caliston Biber
Cardi Purple
Carolina Reaper
Carolina Reaper Chocolate
Carolina Reaper Purple
Carolina Reaper Yellow
Carmine
Cascabella Pepper
Caterpillar
Canario
Cayenne Pencil
Cayenne Malaysian
CGN 17028
CGN 17232 EMAMPA
CGN 19198 C. EXIMIUM
CGN 19243 GONDAL
CGN 20506 URKA BANGLA
CGN 21469
CGN21500
CGN 22091
CGN 22092
CGN 22097
CGN 22142
CGN 22207
CGN 22208
CGN 22795
CGN 22839
CGN 23209
CGN 23579 KIMOU
CGN 23768
Cheiro de Para
Cheiro do Norte
Cheiro Goias
Cheiro Recife
Cheiro Roxa
Chilhuacle Negro
Chinese Tin Miner
Choc Bhut X 7 Pot Yellow
Chocolate Naga Brain
Chocolate Trinidad Scorpion
Chocolate Bhut Jolokia(Ghost)
Chocolate Apple
Chuck Norris
Chupegum Long F3
Cili Goronong
CO1234 Yellow Ding Dong
Comstock Purple
Condors Beak Habanero
Congo Black
Congo Red
Corno Di Toro Rosso Chilli
Contorted Coco
Count Dracula
Cow Horn Yellow
Coyote Zan White
Criolla Sella
Cumari Pollox
Cumari C. Praetermissium
Cumari O. Passarinho
Cupetino(Red)

D

Datil Yellow
Datil Sweet(Red)
De Arbol
Dedo de Moca
Dedo de Moca(Red)
Dedo de Moca(Orange)
Devils Brain
Devil’s Brew Orange
Devils Rib
Devils Tongue Chocolate
Devils Tongue Red
Devils Tongue White
Devils Tongue Yellow
Devils Tongue Mustard
Dorset Naga
Dorset Naga Orange
Douglah Chocolate 7 Pot
Doux Long des Landes
Dragons Claw
Dwarf Chocolate Habanero

E

Elephant's Trunk
Elephant’s Trunk

Ecuadorian Devils Breath Pepper

Elephant Trunk
Ethiopian Brown Bebere
Ethiopian Peppertree
Explosive Ember

F

Fatalii Gourmet Jigsaw

Farmers Market Jalapeno
Fatalii Gourmet Jigsaw
Fatalii Mustard
Fatalii Peach
Fatalii Red
Fatalii Orange
Fatalii White
Fidalgo Roxa
Fijian Bongo
FilFil Baladi
Friariello

G

Galapagoense
Ghostly Jalapeno
Giallo Arancio
Gibbering Idiot
Gigante Rojo Brazilian
Goat Pepper
Goats Weed
Golden Greek Peperoncini
Golden Habanero
Golden Nugget

H

Habajig
Habanero Big Sun
Habanero Black
Habanero Cheeky
Habanero Chocolate
Habanero Lemon
Habanero Mustard

habanero
Habanero Red

Habanero Orange
Habanero Pink
Habanero Purple
Habanero Red
Habanero Saffron
Habanero White
Habanero Yellow Lightening
Habanero Yellow Bullet
Hangijao 1
Hangijao 2
Hangijao 3
Hangijao 4
Hangijao 5
Hangijao 6
Hangijao 7
Hangijao 8
Hangijao 9
Hangijao 10
Hinkelhatz Red
Hurt Berry

Holiday Time
Holiday Time

Hinkelhatz Yellow
Holiday Time
Hot Fingers
Hot Fish
Hot Lips
Hot Rainbow
Hot Scotch
Hot Red Cherry – Wiri Wiri

 

I

Inca Red Drop
Infinity
IPECAC

J

Jabba Da Hutt
Jalapeno
Jamaican Jerk
Jamaican Red
Jamaican Yellow
Jimmy Nardello
Jumbo Jalapeno
Japanese Lantern

K

Kaleidoscope
Klavo Peach
Korito Pepper
Kraken Scorpion Chocolate
Kraken Scorpion Yellow
Kukulkan Red Habanero

L

Lebanese Marble
Ljuti
LOCO
Lombok

M

MA Wartryx
MA 7 Pot Caramel
Macara Rocoto
Machu Pichu
Mako Akokosrade
Malawi Piquante(Peppadew)
Manzano Gigant
Marconi Golden
Marconi Purple
Mata Frade
Matay
Mexican Calico
Mild Mexican Pepper
Mini Bell Red
Mini Moma Purple
Mini Piperka
Monster Naga
Moruga Brown
Moruga Scorpian Red
Most Prolific
Mucho Nacho Jalapeno
Murici
Murupi Giant Pepper

N

Naga 7 Brown
Naga Bhut Jolokia Yellow
Nagabon
Naga Morich
Naga Viper Neon
Neil S Scorpion
Nepalese Bell
Numex Twilight

O

Oda
Oiley Paste
Orange Apple Habanero
Orange Frutgum
Orange Tiger
Orange Torpedo Rocoto

P

7 Pot Barrackpore
7 Pot Brain Strain Red
7 Pot Brain Strain Yellow
7 Pot Burgundy
7 Pot Chaguanas
7 Pot Gigantic Sr Congo Red
7 Pot Gigantic Sr Congo Brown
7 Pot Gigantic Sr Congo Mustard
7 Pot Jonah
7 Pot Jonah – Orange
7 Pot Orange
7 Pot Primo
7 Pot Red
7 Pot White
7 Pot Yellow
Pusa Jwala
Paradicsom Alaku Sarga Szentes
Pasilla Bajio
Peach Bhut Jolokia
Peach Wasp
Pepper Lemon Hot
Peruvian Purple Pepper
Peter Pepper Red
Peter Pepper Yellow
Pimenta Diomar
Pimenta Luna
Pimenta Lisa Fat Bullet
Pink Habanero
Pink Tiger
Piquin
Piquin(Purple)
Pockmark F2
Prik Kee Noo Suan(rats turd)
Pseudonaja
Pumpkin Cili
Purira
Purple Bhut Jolokia
Purple Haze
Purple Jalapeno
Purple Prince
Purple Pumpkin
Purple Reaper
Purple UFO

Q

Queen Laury

R

Raindrop
Rainforest
Red Mexican Mild
Red Mushroom Variant
Red Savina
Rocoto Bolivian Enormous
Rosemary Pepper
Rouge Noir
Royal Black

S

SA Jolokia
SB Jam Yellow
Saffron Habanero
Saint Martins Habanero
Santa Fe Grande
SBS Demon Red
SBS Demon Chocolate
Scarlett Non-Variegated
Scarlett Variegated
Scotch Bonnet Red
Scotch Bonnet Yellow
Scotch Bonnet Brown
Scotch Bonnet Stuffing
Sedona Sun
Serrano
Sherwoods Carbonero
Sherwoods Carboruga
Shishito
Sigaretta De Bergamo
Smooth White
Solar Flare Space Hangijao 3
Spaghetti
Star of Turkey
Sudanese Berry
Sweet Banana
Sweet Pickles

T

Tabanaga
Tabasco
Tangerine Dream
Tasmanian Habanero
Tatli Sus
Tehrani
Tepin
Tepin x Lemon Drop Red
Thai Birdseye Orange
Thai Pumpkin
Tobago Seasoning
Trinidad Chocolate Scorpion
Trinidad 7 Pod Bubblegum Red
Trinidad 7 Pod white
Trinidad Moruga Scorpion Yellow
Trinidad Perfume
Trinidad Scorpion Orange
Trinidad Scorpion Yellow Cardie
Trinidad Scotch Bonnet Brown
Trinidad Small Cherry
Trinity
True Cumari
Tshololo
Turkish Charleston

V

Vaquero Jalapeno (NuMex)

W

WAL 7
Weapon X
White Fatalii

Y

Yaki Blue(Fawn)
Yalova Charleston
Yellow Brazilian Starfish
Yellow Bumpy
Yellow Habanero
Yellow Bullet Habanero
Yellow Jelly Bean
Yukari Bakan

Z

Zia Pueblo

Zia Pueblo
Zia Pueblo

 

Habanero Bullet

Hot Rainbow
Hot Rainbow

 

A-Z Chilli Seed List

Önnek ajánlott

1 Comments

  1. Nagyon jó összefoglaló a chili paprika fajtákról és hasznos segítség a kezdő hobbi kertészek számára. Érdemes több fajtát is ültetni ezekből a különleges chilkből, mivel az éghajlat merőben más Közép-Európában, mint a származási helyükön. Érdemes kísérletezni a kinti és beltéri ültetéssel is, mivel vannak fajták, melyek több termést, más aromát vagy ízt tudnak produkálni az eltérő hely, gondozás és tápozás függvényében. Ha kis kiszerelésű, a hobbi kertészeknek ajánlott vetőmagokat keresel itt is találhatsz: https://www.devonchilifarm.hu/termekkategoria/chili-magok/

Leave a Reply