Ki mint veti ágyát…

Nemcsak ránk, emberekre érvényes a közmondás. A kerti vetemények, zöldségfélék, dísznövények fejlődése is attól függ, milyen talajt készítünk a számukra, ha úgy tetszik, milyen „ágyat” vetünk nekik. Nos, az elmúlt évben már felhívtuk a figyelmet a magasított ágyásokra. Tulajdonképpen nincsenek egységes szabályok, előírások arra vonatkozóan, milyennek kell lennie a földszint fölött kialakított ágyásoknak. Az egykori ún. dombos ágy (más szóval bolgár ágyás), a hagyományos melegágy „keresztezéséből” jött létre a magas, vagyis emelt ágyás.

Ennek a méretét, formáját ki-ki a szerint alakíthatja ki, mit kíván rajta termeszteni, vagy, hogy kisebb méretű kertje, udvara termesztésre alkalmas helyét akarja-e növelni. Esztétikailag is különleges szerepet tölthet be, ha a kút, a kinti pihenőhely közelébe kerül, és virágokkal ültetjük be, vagy szamócát, málnaszedret stb. telepítünk bele. A füvesített udvar, térség egyhangúságát is feloldhatja, csak tudnunk kell, hogy természetes gombfa-hasábokkal, vagy cseréppel, fűzfavesszőből font sövénnyel kerítjük-e körül.

Ha újhagyma, saláta, hónapos retek korai termesztése a célunk, akkor szélvédett helyre (észak-dél irányba) kerüljön. Hogy mennyire lesz melegebb a talaja, mint a kert földjéé, attól függ, hogyan készítettük el, a rétegezéshez mit használtunk (aprított gallyak, föléje avar, komposzt, fűnyesedék, arra ismét komposzt, majd kerti föld). A fokozatosan lebomló szerves anyagok hőt fejlesztenek. A hőhatás, a lebomlás, fölerősíthető istállótrágya (ma már porlasztott formában, tasakolva is beszerezhető) alkalmazásával is. Hozzáértés, tapasztalat dönti el, miből mennyi, s hogyan a legoptimálisabb. A lényeg, hogy a szenvedélyes kertészkedők számára új kihívás. Egyetlen tanács: kezdjék egyetlen négyzetméternyi emelt ágyással. Ennyi helyet, fáradságot megér ez a kísérlet.

Az emelt ágyas kertészkedés

Az emelt ágyas kertészkedés sok előnyt kínál a hagyományos kertműveléssel szemben. A legfontosabb, hogy ki tudjuk használni a növények egymásra gyakorolt hatását. A jó szomszéd/rossz szomszéd elv alapján ültetés legjobban az emelt ágyas kertészkedésben hasznosul.

attól függ1. Nincs gyomlálás – rabszolgamunka, a gyomlálással eltöltött idő amit a hagyományos kertészetben eltöltünk a gyomlálással. Ezzel szemben az emelt ágyásban alig, vagy egyáltalán nem kell gyomlálnunk. Miután feltöltöttük az ágyásokat a talajjal, a kikelő gyomokat egyszerűen kihúzkodjuk a földből.

2. Nem kell műtrágyázni – az emelt ágyásra kiszórt komposzt, növényi hulladék és zöldtrágya megfelelően lazítja és tápanyaggal látja el a talajt.

3. Nagyobb hozam kis helyen – köszönhetően a laza jó minőségű és szerkezetű talajnak szebb és jobb minőségű zöldségeket tudunk termelni. Itt lehet igazán kihasználni a vegyeskultúra lehetőségeit.

4. Nincs talajtömörödés – az emelt ágyásos, magas ágyásos kertekben nem járkálunk még véletlenül sem a talajon, így nincs talajtömörödés.

5. A kert adottságaihoz alakíthatjuk az ágyásainkat.

6. Egészséges biotermékek – kiválóan nőnek itt az olyan növények is, melyek a pangó vízre érzékenyek. Petrezselyem, retek, valamennyi saláta  és a leghálásabb: a szamóca.

7. Kert hajolgatás nélkül – a magasságot az igényeinknek megfelelően alakíthatjuk ki, így kényelmesen tudjuk gondozni, ápolni az ültetvényünket.

8. Kevesebb vízzel, ritkábban kell locsolnunk – a komposzttal jól feltöltött magaságy talaja nehezebben szárad ki, mert a komposzt a nedvességet jobban megtartja. Miután a növényzet összezárt, szintén takarja, árnyékolja a talajt.

9. Nincs ásás – csak fel kell tölteni az ágyat komposzt-föld keverékével, ősszel zöldtrágya növénnyel bevetni, és az ásót akár el is felejthetjük.

10. Időt takaríthatunk meg, nagyobb sikerrel – kevesebb időt kell a kertben munkára fordítanunk, hisz a talajmunkák, mint az ásás, rotálás, gereblyézés, a teljes tenyészidő alatti gyomlálást az emelt vagy magasított ágyással megszüntetjük.

Önnek ajánlott

Leave a Reply