A legjobb kutyafajták idős embereknek

ragaszkodó

Ha valaki nyugdíjas éveiben úgy dönt, hogy magányát megosztja egy hűséges, ragaszkodó társsal, akkor érdemes megfontolnia, milyen fajta kutyát választ. Az itt bemutatott kutyusok mind természetükben, mind mozgásigényükben remekül illenek az idősebb emberek életritmusához. Aki többet szeretne megtudni róluk (például, hogy hány évig élnek, milyen az optimális testsúlyuk, mire érzékenyek, mi a kedvenc táplálékuk) az internetes keresőbe írja be a fajtájukat, számtalan tájékoztatást, ismertetést találhat róluk és sok, másfajta kutyáról is.

Francia bulldog

francia bulldogKitűnő választás, de csak akkor, ha megbízható tenyésztőtől szerezzük be. Mivel hajlamos bizonyos betegségekre, például a légzőszervi problémákra, meg kell győződnünk arról, hogy minden szükséges orvosi ellátást megkapott addig az időig, amíg az új gazdihoz nem került.

Ha minden rendben van, a francia bulldog nagyszerű társaság. Annál boldogabb, minél több időt tölthet a gazdájával. Nem kifejezetten atlétikus típus, de ha ügyelnek az étrendjére, és arra, hogy eleget mozogjon, kiváló sétapartnere lehet egy lassúbb tempójú, idősebb embernek is. Nagyon ragaszkodó, szinte mindig gazdája mellé kéredzkedik az ágyba. Általában hangosan horkol, de ez a vicces pofájú kutyus ettől valahogy csak még kedvesebb és szeretnivalóbb lesz.

Uszkár

uszkarAz idősebb korosztályba tartozóknak az uszkár is remek társuk lehet. Kedves a személyiségük, könnyen nevelhetők, taníthatók, igazi kis bohócok, jókedvre derítik a gazdit bohókás játékukkal. Viszonylag könnyű ápolni őket, nem igazán hullik a szőrük, de azért érdemes időről-időre a kozmetikai szalonba látogatni velük: frizurájukat, körmüket ápolni kell. Az uszkárok mindennél jobban igénylik a játékot, szeretik szórakoztatni imádott gazdájukat. A magányos, idős emberek napjait biztosan bearanyozzák. Az uszkár egy gyengéd, barátságos, vidám, figyelmes, intelligens, élénk, szeretetteljes, hűséges, játékos, és tanulékony fajta. A leggyakoribb színek: fekete, csíkos, krém, barna, ezüst, fehér.

Schipperke

Schipperke ragaszkodóKistermetű, de mégis robusztus, erős kutya. Fényes gombszeme figyelmesen követi a gazdi minden lépését. Bátor és magabiztos. Bármilyen közös programban szívesen és szófogadóan vesz részt, bárhová követi a gazdáját. Szereti a vizet és a pancsolást. Arra kell csak ügyelni, hogy ha sétálunk vele, mindig legyen rajta a póráz, mert szeret szaladgálni. éber, energikus, barátságos és független fajta.
A leggyakoribb színek: sárga, fekete, fekete-cser, kék, barna és krém. Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége. Használhatósága: engedelmességi versenyek, őrző-védő.

Máltai selyemkutya

maltai-selyemkutya ragaszkodóHa valaki – főleg ha idősebb hölgy az illető – egy olyan kutyát keres, amelyik nem hullajtja a szőrét, annak tökéletesen megfelel ez a törékeny kicsi öleb. Bárhová magával viheti, nagyon ragaszkodó, imádattal és rajongással szereti a gazdiját. Hogy szép legyen, hosszú szőrét gondosan kefélni, hozzáértéssel, jó samponnal ápolni kell, és hogy ne hullassa, rendszeresen rövidre kell vágatni. De ezt a szerető gazdi készségesen vállalja, ha már örökbe fogadott egy ilyen csodálatos kedvencet.

 

Felnőtt vagy kölyökkutya a jobb?

Kölykök

Előnyök

A kölyökkutyák gyorsan kötődnek az új gazdihoz, és egy fiatal kutyánál könnyebb az idomítás is.

Figyelheti ahogy kutyája felnő, és formálhatja őt az ön számára megfelelő típusú kutyává.

A kölyökkutyák aranyosak és gyakran ostoba dolgokat végeznek, amelyek szórakoztatnak minket.

Hátrányok

Rengeteg energiájuk van, és ehhez több energiára van szükség.

A kölyökkutya ellen biztonsági intézkedésekre lehet szükség az otthonában, és foglalkoznia kell a kiskutyák pár nem túl kívánatos tulajdonságával is (rágás, harapás, káresetek).

Felnőtt

Előnyök

Nem lesz meglepő a viselkedése vagy a temperamentuma, ha jó hírű és megbízható helyről veszi a kutyát.

A felnőtt kutyák nyugodtabbak és általában nem igényelnek olyan szintű mozgást, mint kiskutyák.

Lehet, hogy már rendelkeznek bizonyos alapvető készségekkel és házőrzőnek is megfelelőbbek.

Hátrányok

A felnőtt kutyának hosszabb időre lehet szüksége, hogy alkalmazkodjanak az új otthonhoz és a tulajdonoshoz.

Lehetnek olyan egészségügyi problémái, amelyek többletköltségket okoznak a tulajdonosnak.

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply