A gyökerek gyógyító ereje

Gyermekláncfű

Jelképesnek is tekinthető a cím, s maga a tény, hogy erdők és mezők növényeinek, a fűknek és a fáknak a gyógyító ereje ott érvényesül a legjobban, s azoknak szolgálja az egészségét, akik ott élnek, ahol ezek nőnek, virulnak, teremnek. Ma, amikor már tudományos kutatások támasztják alá mindezt, még mindig sokszor, tévesen, úgy vélekednek, hogy ezek a növények, bárhol termesztenék őket, ugyanolyan hatásfokon gyógyítanák a különféle bajokat, betegségeket. Pedig a meghatározó a föld, amelybe kapaszkodva, amelyből táplálékukat összegyűjtve megnőnek. A talaj, amelybe évszázadok során éppen olyan összetételben rakódott le, gyűlt össze a számtalan ásványi anyag, hogy éppen a közönséges bojtorján, a fekete nadálytő, vagy a pitypang magja kapaszkodott meg, s vált őshonos növénnyé benne. Az a maroknyi föld, amelyből éppen a gyógyításhoz szükséges anyagokat gyűjthette össze virágjában, szárában, leveleiben – és gyökerében. Ahol őshonos egy-egy gyógynövény, ott a legtöbb benne a számunkra szükséges hatóanyag. A gyógyító gyökerek késő ősztől a tavasz (április) végéig gyűjthetőek, ekkor tartalmazzák a legtöbb drogot.

pitypang-gyökérGyermekláncfű (Taraxacum officinale)

Számtalanszor írtunk már erről a gyomnövénynek tekintett, szinte univerzális erejű gyógynövényről, amelynek zsenge leveléből tisztítókúrák salátája, sárga, kora tavaszi virágából köhögéscsillapító méz készíthető.

Virágzás előtt gyűjthető a levele, ősszel vagy tavasszal a gyökere, virágzás idején a virága. A gyermekláncfűből készült táplálék-kiegészítők általában vagy a növény édes gyökértörzsét és karógyökerét tartalmazzák, vagy a leveleit, habár, az egész növény, virágzatával együtt értékes, és gyógyító hatású.

Ahogy a kerítés mellől, kert végéből kigyomláljuk, gyökerestől, virágostól, vízbe téve megerjeszthetjük, kiváló növényi trágyalé lesz belőle, amelytől a zöldségeskert veteményei intenzív fejlődésnek indulnak.

A gyökér

Erősíti a májműködést (májgyulladás és sárgaság kezelésére alkalmas)
Serkenti az epe termelését és kiválasztását, ezzel gátolja az epekő kialakulását.
Nyersen fogyasztva (vagy megmosva, szeletelve, szárítva teának) vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, élénkítő hatású. Vérhígító hatása miatt vérsűrűség ellen kitűnő.
Számos olyan betegség kezelésére alkalmas, amelynek megszüntetéséhez a szervezetből a különféle méreganyagokat kell eltávolítani.
Májra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata során kimutatták, hogy a gyógynövény fokozza az epe termelődését és kiválasztását a májban, valamint az epehólyagból való ürülését.

A levél és virág

Étvágyjavító, epehajtó, epeműködést serkentő, vízhajtó (fokozza a nátrium ürülését, de nem vezet káliumveszteséghez, vértisztító.
A levél vízhajtó hatású (magas bennük a kálium, a C- és a B2-vitamin-tartalom. Virágaiban sok a lecitin.

Teáját étvágytalanság, felfúvódás, epe-májbetegségek esetén fogyaszthatjuk. Fokozza az epeutak átjárhatóságát, májvédő teakeverékek része. Vízhajtó hatása miatt anyagcsere-fokozó, fogyasztó, salaktalanító teakeverékekben is használható. Reuma, köszvény, hosszan elhúzódó ekcéma ellen kúraszerűen alkalmazható akár 4-5 hétig is.

Közönséges bojtorjánKözönséges bojtorján (Arctium lappa)

Utak mentén, erdőszegélyeken, ligetekben – bogáncsai miatt a legtöbbször elkerüljük – találkozhatunk az erőteljes növekedésű közönséges bojtorjánnal, amelyet tájainkon, a legtöbb helyen lapulevélként ismernek. Törzse többágú, levelei tojás alakúak. Minden ága szúrós virágban végződik, amely sok, kis, bíborszínű virág összessége. Ennek a lapulevélnek a gyökere is rendelkezik gyógyerővel. Hatóanyagai inulin, illóolaj, keserűanyag. A népgyógyászat régóta használja. Külsőleg az ekcémás bőrfelületek kezelésére, a fejbőr korpásodásának meggátlására alkalmas. A hajhullást is csökkenti, olajos, vagy szeszes kivonatok formájában.

Közönséges bojtorján
Közönséges bojtorján

Így használjuk:

Az apróra őrölt gyökeret 3 órán keresztül áztassuk étolajban kb. 30-40 C fokon, majd szűrjük le, s máris használhatjuk a fejbőr bedörzsölésére.

Hajszeszhez 1 evőkanálnyi gyökeret áztassunk egy napig 40 fokos egészségügyi alkoholban. Szűrés után azonnal használható.

Reuma elleni és anyagcsere javító hatása teakeverékekben érvényesülhet.

fekete nadálytőFekete nadálytő (Symphytum officinale)

Mielőtt megkérdőjelezték volna egyértelműen áldásos, gyógyító hatásait, évszázadokon, pontosabban 2500 éven keresztül ideális gyógynövénynek tekintették. A korai görögök először a növény lédús gyökerét használták a sebek külső kezelésére, feltételezve, hogy segíti a vágások, szakadások összenövését. A nadálytőből főzéssel ragadós masszát nyertek, ezzel rögzítették csatákban a töréseket, amelyekre aztán kötést tettek. A massza ugyanis gipszszerűvé keményedett. Ezzel érdemelte ki a fekete nadálytő a csontforrasztó nevet. A természetgyógyászok teaként, nyálkahártyák gyulladásainak enyhítésére, láz csillapítására, köszvény, aranyér, ízületi gyulladás enyhítésére, vérszegénység gyógyítására használták. Mivel az ajánlottnál nagyobb mennyiségben, vagy szakszerűtlenül fogyasztva károsíthatja a májat, korunk egyes kutatóorvosai ellenezték alkalmazását, sőt, rákkeltőnek kiáltották ki. Mint sok, más gyógynövény, nagyobb adagokban ártalmas lehet, viszont megfelelő adagolásban, szakszerűen alkalmazva jótékony a hatása.

fekete nadálytő
Fekete nadálytő

Lilás-piros, harangszerűen bókoló virágaival, szőrös szárakkal és levelekkel hívja fel magára a figyelmet. Nagy, erős, ágas-bogas gyökérzetét gyűjtik, amelyet aztán megtisztítanak, megszárítanak és lisztté, porrá őrölnek. Fő hatóanyaga az allantoin, a szövetépítést segíti. A betegségek vagy balesetek okozta sérülések gyógyítását gyorsítja. A fekete nadálytő gyökerének főzetével átmosva, vagy a kötést ezzel átitatva, a sebek gennyesedése, váladékozása megszűnik. Ha ehhez még a sebek szélét körömvirág kenőccsel kenjük, még az elfekélyesedett és krónikusan gennyedző sebek is behegednek.

Kenőcs készítése – reumás fájdalmak enyhítésére

30 dkg sertészsírt melegítsünk 70 C fokra. A fekete nadálytő lisztjéből tegyünk bele 2-3 evőkanállal, 2-3 órán keresztül tartsuk a fenti hőfokon. Végül szűrjük le, és jól zárható, tiszta tégelyekbe töltsük. Hűtőszekrényben tároljuk. Reumás fájdalmak, ízületi gyulladások csillapítására, gerinc- és porckorong-fájdalmak enyhítésére naponta alkalmazhatjuk. 

Önnek ajánlott

Leave a Reply