Koronavírus: így állítsunk fel önkéntes házi karantént

önkéntes

Vagyis: jobb félni, mint megijedni

A környező országok után már nálunk is vannak fertőzöttek, nemcsak óvatossággal vegyes félelemtől válnak körültekintőbbé az emberek. A legutóbbi rendeletek alapján a karantén minden külföldről hazatérőre vonatkozik. Persze azért, nem kell azonnal felvásárolni az összes bolti élelmiszerkészletet.

Az otthoni karantén be nem tartása 1659 euró büntetést von maga után. A külföldről Szlovákiába visszatérő személyek kötelesek telefonon vagy elektronikus úton értesíteni az orvosukat.

Mire kell figyelnünk, ha önkéntes karanténba vonulunk? Kinek szükséges egyáltalán ez a lépés? 

Egyre több helyen javasolják világszerte, hogy vonuljon önkéntes házi karanténba, aki olyan emberrel érintkezhetett, akiről bebizonyosodott, hogy megfertőzte az új koronavírus. Hazánkban leginkább a szomszédos országok, így Ausztria, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Horvátország, valamint az európai gócpontnak számító Olaszország területéről érkezőknek, az ott az elmúlt hetekben megfordultaknak érdemes megfontolniuk, hogy vállalják az önkéntes izolációt.

Ennek főképp az a jelentősége, hogy akkor is fertőzhet valaki, ha épp még tünetmentes (nem köhög, nincs láza stb.), mivel a SARS-CoV-2 vírusnak is van lappangási ideje, ami akár 14 nap is lehet. Ezért kell legalább két hétig tartania minden önkéntes karanténnak.

Ne menjünk személyesen az orvoshoz!

Hogyan kell biztosítani a valós elszigetelést? Mire kell ügyelni? Milyen érzés karanténban élni? Mindezek legitim kérdések lehetnek, amikor már több tucat országban sok tízezer COVID-19 beteg van, a járvány eddig több ezer halálos áldozatot követelt, ebből sokan a szomszédban, Olaszországban haltak meg.

A fenti kérdéseket járta körül a BBC cikke is, mely szerint azt kell legelőször végiggondolnunk, találkozhattunk-e új koronavírussal fertőzött emberrel, jártunk-e például Észak-Olaszországban, főképp az azóta vesztegzár alá vont településeken. Ha jártunk az érintett területen, és találkoztunk emberekkel, akiknek 2 méternyire a közelében legalább 15 percet eltöltöttünk, akkor az már jelentős kockázatnak minősülhet. Ilyenkor – mint arra a szakemberek is többször felhívták a figyelmet – semmiképp sem szabad személyesen orvoshoz menni, ehelyett érdemes telefonon felhívni háziorvosunkat, aki el fog látni a szükséges információkkal és tanácsokkal. Ha már vannak tüneteink, akkor nagy valószínűséggel hivatalos karanténba kerülünk, ha nincsenek, akkor kerülhet szóba az önkéntesen vállalt izoláció.

A vírust kezdetben 2019-nCoV névvel illették, azóta viszont az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a COVID-19 névre keresztelte át a megbetegedést, maga a vírus pedig a SARS-CoV-2 nevet kapta. A változtatásra az esetleg pontatlanságokat vagy stigmatizáló megfogalmazásokat használó más nevek kiküszöbölése miatt volt szükség.

Hogyan terjed az új koronavírus?

Egyelőre sok körülmény tisztázatlan. Jelenlegi ismereteink szerint a COVID-19 elsősorban személyes kontaktus útján, cseppfertőzéssel terjed.

Az új koronavírus okozta megbetegedés tünetei:

A fertőzés lappangási ideje akár 14 nap is lehet. A betegség lázzal, köhögéssel és nehézlégzéssel jelentkezik. A tünetek súlyossága egyénenként eltérő lehet. Az eddigiek alapján súlyos, akár halálhoz vezető megbetegedést többnyire idős, krónikus beteg személyeknél válthat ki a SARS-CoV-2.

Hogyan izoláljuk magunkat?

Ha úgy döntünk, hogy tünetmentességünk ellenére is szeretnénk biztosra menni, akkor legalább 14 napra kell elzárkóznunk a külvilágtól, ami egyben azt is jelenti, hogy sem iskola, sem munkahely, de még csak az se jöhet szóba, hogy a közeli kisboltba leugorjunk. Egy olyan helyiséget kell választanunk a lakásban, ahová más nem fog bejárni, zárható és jól szellőztethető. Érdemes a lehető legkényelmesebben berendezni, hiszen a következő két hetünket jobbára ott fogjuk tölteni.

önkéntes karanténTermészetesen, ha egyedül élünk, segítségre lesz szükségünk, aki bevásárol, vagy adott esetben elmegy helyettünk a patikába, hiszen elképzelhető, hogy megjelennek a tünetek. Ételt és bevásárlást is rendelhetünk, csak arra figyeljünk, hogy ne lépjünk közvetlen kontaktusba egyik segítőnkkel se. Érdemes a barátoknak vagy az éttermeknek, boltoknak online fizetni, átutalni a pénzt. És bárki is hozza az ételt, a csomagot, kérjük meg, hogy a csöngetés után ne a kezünkbe, inkább csak a földre helyezze le, távolodjon el legalább 2 méterre, s mi majd felvesszük a termékeket, ha már biztonságos. Ha online nem lehet megoldani a fizetést, a bankkártya-használat még mindig kevésbé fertőzésveszélyes, mint a készpénz, erre figyeljünk oda!

A szemetet is külön gyűjtsük

Gyakoribb azonban, hogy a családunkkal vagy más emberekkel élünk egy fedél alatt, ahol szinte kiküszöbölhetetlen a napi találkozás – hacsak az nem lehet megoldás, hogy addig ők rokonokhoz költöznek. A szakértők ilyenkor azt javasolják, annyira csökkentsük le a kontaktust, amennyire csak lehetséges. Kerüljük az ölelést, a puszit, minden használat után fertőtlenítsük a közös használatú tárgyakat, felületeket (kilincs, kád, WC, mosdókagyló), és ha lehet, inkább kerüljük a pohár, tányér, evőeszköz megosztását.

Kézmosás, kézmosás, kézmosás!

A lehető leggyakrabban és legalaposabban mossunk kezet, figyelve a körmök tisztán tartására is. Jól jöhet alkoholos kézfertőtlenítő ilyenkor, de érdemes ez alatt az idő alatt egyszer használatos gumikesztyűt beszerezni – ezeket minden használat után tegyük a szemétbe (ezt természetesen, szintén külön tároljuk). Ugyanez vonatkozik az egyszer használatos szájmaszkokra is, amit a karanténban lévőnek kell felvennie (minden találkozáskor egy újat!), és nem a többieknek, akikkel együtt él. Figyelni kell továbbá a hulladék tárolására is. Ami az önkéntes karanténban lévő személytől kerül ki, külön, elzártan kell gyűjteni, és plusz műanyag zsákban, jól lezártan kell a konténerbe helyezni.

Aki teheti, és tünetei engedik, az otthonról is dolgozhat ez alatt az idő alatt. Ha viszont ez nem megoldható, akkor marad a táppénz, ezt azonban feltétlen egyeztessük telefonon a munkáltatóval és a háziorvossal is, hogy ne érjenek meglepetések.

Milyen érzés önkéntes karanténban lenni?

Erről egy nővér beszélt a brit hírportálnak. Mint mondta, igen fájó volt ennyi időt távol töltenie a szeretteitől. „Amikor hazaértem, ők már becsomagoltak és elutaztak. A gyerekeim érthetően nagyon szomorúak voltak, hogy el kellett menniük” – részletezte, megjegyezve: nem kockáztathatták, hogy esetleg átadja a vírust nekik vagy bárki másnak. Mások arról számoltak be, hogy az unalom volt számukra a legnyomasztóbb, illetve az a gondolat, hogy nem tudták, vajon megfertőződtek-e, vagy másokat megfertőztek-e. Amikor viszont lejárt a karantén, mindannyian hatalmas megkönnyebbülésről számoltak be.

Megoldható

A környező országokban, ahol már vannak fertőzöttek, több munkahelyen elrendelték az otthoni munkavégzést. Ez csupán szervezés és személyes munkafegyelem kérdése. Ajánlatos lenne nálunk is így csökkenteni a személyes kontaktusokat, amíg a helyzet nem normalizálódik.

Ugyancsak célszerű lehet a tömeges rendezvények felfüggesztése, vagy a zenés szórakozóhelyek, nyugdíjas klubok összejöveteleinek átmeneti szüneteltetése.

Ami az idős embereket illeti

Mondjuk – nekik nem újdonság a nagyobb elzártság (sajnos), azonban a megszokott napi séták, bevásárlások útját, esetleg menzás ebédlőkbe járást kell/ene átmenetileg megváltoztatniuk. Intézzék úgy, hogy hazaszállítsák az ebédjüket, s a bevásárlásra kérjék meg máskor is segítő hozzátartozójukat.

Tartós élelmiszer, háztartási eszközök, amelyekből legyen otthon

Ha nincs otthon elegendő liszt, olaj vagy cukor, abból is érdemes beszerezni egy kisebb mennyiséget, de jól jöhet még az instant élesztő, porlevesek, konzervek, és a tartós tej is, ahogy a kétszersült, vagy sokáig eltárolható kenyér. Jó, ha van otthon ezen kívül keksz, hiszen az sokáig eláll, és van benne tápanyag, ezen kívül lekvár, méz, müzli, és ne feledkezzünk meg a kávéról és teáról sem.

Viszonylag sokáig eláll a burgonya, a répa és az alma, ezekből is érdemes tehát bespájzolni, ahogy száraz alapanyagokból is. Legyen otthon bab, a lencse, a csicseriborsó. Emellett érdemes lehet feltankolni konzervekből (zölségek, és gyümölcsök), illetve mirelit-termékekből (gyorfagyasztott zöldségkeverékek, előkészített húsok) is, így nem kell majd nélkülöznünk kb. semmit, ha időszakosan lennének fennakadások.

A karantén alatt a friss zöldséghez, gyümölcshöz jutni a legnehezebb. Feltétlenül legyen otthon legalább két hétre elegendő C-vitamin, multivitamin az egész családnak. Az egyik legfontosabb, hogy figyeljünk oda a rendszeresen szedett gyógyszereinkre. Ha kifogyóban vannak, akkor ne hagyjuk az utolsó pillanatra a kiváltásukat, nehogy ne tudjuk őket időben beszerezni. Emelett győződjünk meg róla, hogy van otthon láz- és fájdalomcsillapító elegendő mennyiségben, hasfogó illetve hashajtó, valamint kötszer.

De érdemes körülnézni a fürdőszobában is, hogy nincs-e kifogyóban a szappan, fogkrém, mosópor és wc-papír készlet. És ha van, gondoljunk a kisállatokra is.

Önnek ajánlott

Leave a Reply