Az időjárás szeszélyei: kivédeni és alkalmazkodni

A kerti munkákat illetően szinte lehetetlen állandó érvényű munkanaptárat készíteni. Hiszen a kinti teendők zöme kiszámíthatatlan, mindig az időjárás alakulását követi. Az idei, valóban kiszámíthatatlan időjárástól függ, hogy az alábbiakból mit, milyen sorrendben végezhetünk el.

 

Olvasóink közül sokan szeretik, ha röviden felsoroljuk, milyen teendőkről ne feledkezzenek meg. Tehát tessék – egy kis emlékeztető:

  • Ξ  A következő hónapokban rohamosan megnő a teendők sora. Viszont elsietni nem érdemes semmit. De nem is lehet, attól függ, lesz-e még, és meddig tart a „tél”.
  • Ξ  Változtassunk a zöldségfélék helyén: mindegyik kerüljön más-más ágyásba, mint az előző évben volt!
  • Ξ  A tavasszal virágzó cserjéket ne most metsszük meg, mert akkor nem tudnak kivirágozni. Várjuk meg, amíg elvirágoznak.
  • Ξ  A cserjék és az örökzöldek trágyázását el kell kezdeni. Az örökzöldek, tűlevelűek, rododendronok és azáleák táplálásához savas típusú – rododendron – műtrágyára van szükség.
  • Ξ  A sziklakerti növények és egyes fűfélék – sisakvirág, kankalin, encián, szívvirág – a hidegben csírázó fajok közé tartoznak. Ha az időjárás engedi, már most elvethetjük ezeket szabadföldbe. Ha keményebbre fordulna az idő, akkor hajtató ládába, melegágyba vessük.

 

kiszámíthatatlanCukorborsót mindenkinek!

Ez nem szerkesztői óhaj, ez egy verssor. Heine írta. Valamikor kötelező olvasmány volt. Meg is érdemelte, mert szép, ahogy van. „Cukorborsót mindenkinek/amikor pattan zsenge tokja”...

Szeretjük is a cukorborsót, zöldborsót, legelső tavaszi csemegénket – nyersen, párolva, levesnek.

Amilyen korán csak lehet, kerüljön jól előkészített, megmunkált talajba. Mivel a korai fajták elővetemények, az ősszel már megmunkált, a főidényben gyökérzöldségek számára tervezett ágyások jöhetnek számításba.

Ha csak lehet, vásároljunk magyarországi cukorborsó-fajtákat. Nagyobb a kelési erélyük, igen ízletesek. És kevesebb pénzért több vetőmagot kapunk.

Kiskerti termesztésre ajánlott fajták:

Auróra: középmagas növekedésű, velőborsó, ezermagtömege 180-190 g, korai érésű.

Bella: Erőteljes növekedésű, velőborsó, ezermagtömege 250-300 g, középérésű.

Debreceni korai velő: középmagas növekedésű, ezermagtömege 190-210 g, korai érésű.

Nagyon korai fajta a Gigant sugar, a Rajnai törpe és a Korvin fajták.

Szlovákiai nagyon korai fajta a Gloriosa, meg az Oskar.

kiszámíthatatlanHa nincs hagyományosan kedvenc fajtánk, vásároljunk többfélét. És vessük szakaszosan, 4-5 napos eltéréssel. Sor és tőtávolság: 30×8-10 cm, vetési mélység 6-8 cm. Vethetjük dupla sorokba, vagy fészkekbe ültetve. A lényeg, hogy szárrészének növekedésére elég helyet, napfényt kapjon, s könnyen hozzáférhető legyen a szedéshez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply