Minek nevezzelek? (C, Cs)

Celózia (Celosia)

A nem túl magas, nagyjából 30cm-es magasságot elérő növényt, bokros növekedés jellemzi. A tollas celózia igazi napimádó növény, virágai ilyenkor a legszebbek, virágágyakban vagy napos teraszon egyaránt jól mutat. Igazán feltűnő látvány tollszerű élénkpiros, sárga és narancs színű virágaival, melyet a lándzsaszerű, sötétzöld levelek ellensúlyoznak. Vízigénye elég nagy, ezért mindenképpen gondoskodjunk öntözéséről. Kártevők és betegségek szempontjából is könnyű dolgunk van, a celózia ellenálló, ritkán támadják meg kártevők és fertőzések. 

tölcsérjázminChilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa)

Fagyérzékenysége miatt dísznövényként tartott, félörökzöld kúszónövény, mely Argentína, Peru, Bolívia és Ecuador területéről származik. Természetes élőhelyén több méter magasra is felkúszik, hazánkban, dézsás növényként nevelve nem nő ilyen magasra. Dús levélzetét lándzsaszerű, kissé fodros zöld levelek alkotják, melyek szépen kiemelik a nyáron pompázó hófehér, illatos virágokat. A chilei tölcsérjázmin világos, napos helyen a déli tűző naptól védve fejlődik legszebben rendszeres öntözés mellett, kissé párás környezetben. Jó vízáteresztő, mindig kissé nyirkos talajba ültessük, tavasszal és nyáron tápoldatozzuk.

Citromfa (Citrus x limon)

A citromfa (Citrus limon) mediterrán növény, gyümölcse hazánkban is évtizedek óta hódít, és valljuk be, nehéz lenne elképzelni a reggeli teát nélküle. A citrom termesztése idehaza is elindult néhány évvel-évtizeddel ezelőtt hódító útjára, ma már a legtöbb hobbikertész megpróbálkozik otthonában a citrom termesztésével, vagyis a citromfa gondozásával. A citromfa haszonnövényként való termesztése igen régre, i. sz. 700-as évekre nyúlik vissza, az arab kereskedők közvetítésével jutott el Európába, ahol a mediterrán vidékeken voltak számára kedvezőek az éghajlati és időjárási viszonyok, így máig főleg Dél-Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban termesztik. Ezeken a helyeken a szabadban tartható egész évben, és egy kifejlett példány akár 6 méterre is megnőhet. Virágai fehér, ötszirmú, igen illatos virágok. Lombozata örökzöld.

Cseppecskevirág (Osteospermum ecklonis)

A Dél-Afrikából származó cseppecskevirág rendkívül szívós növény, virágzását pedig májustól egészen októberig élvezhetjük abban az esetben, ha tiszteletben tartjuk az igényeit. A Aki a margarétát kedveli, az a cseppecskevirágot is imádni fogja. A tavaszi virágkínálat bővítésében nagy szerepet játszanak. Egyéves, évelő vagy örökzöld törpecserjék, csak részben télállók. Az évelő változatok az Osteospermum családba tartoznak, ezek között vannak fagytűrő és örökzöld változatok, de van, amelyiket fagymentes helyen kell teleltetni. A családba tartozó fajok többnyire lándzsa alakú levelekkel rendelkeznek, a virágok sugár alakú fészekvirágzatok. A virágok színe a fehértől a rózsaszín árnyalatokon át bíbor liláig terjed. Gyakran olyan nagy tömegben hozza virágait, hogy azok a növényt teljesen betakarják. Magassága maximum 25- 40cm lehet.

margaretaCserjés margaréta, egynyári krizantém (Argyranthemum frutescens)

cserjés margaréta igazán mutatós és sokoldalú növény, amit nevelhetünk a virágoskertünkben, vagy erkélyládában, ültethetjük a teraszra egy szép kaspóba, de apró hófehér vagy színes virágaival akár szobanövényként is mutatós. A cserjés margaréta vagy cserjés margitvirág már hosszú ideje kedvelt és népszerű dísznövény. Többnyire egynyári növénynek tartják, de valójában egy könnyen átteleltethető évelő növény. A cserjés margaréta többnyire fehér színben kapható, de létezik sárga, rózsaszín vagy vörös változata is. Viszonylag gyors növekedésű növény. Cserépben tartva magassága elérheti 30-45 cm magasságot, üvegházban akár 90 cm-re is nőhet. A cserjés margaréta bokros, dús növekedésű évelő virág, amit akár faformára is alakíthatunk.

csillagos dorottyavirágCsillagos dorottyavirág (Dorotheanthus bellidiformis)

A csillagos dorottyavirág (Dorotheanthus bellidiformis) alacsony termetű, párnát alkotó, pozsgás levelű egynyári növény, mely látványos virágaival, talajtakaró növényként lehet kertünk dísze. Levélzetét húsos, pozsgás levelek alkotják, levelei és szára kicsi hólyagokkal díszítettek. Változatos színekben pompázó, rendkívül dekoratív virágai nyáron díszítenek, csak napsütésben nyílnak ki. A csillagos dorottyavirág napos helyen, jó vízáteresztő, laza szerkezetű, tápanyagban szegény talajba ültetve fejlődik legszebben. Mérsékelt öntözést igény, ne hagyjuk, hogy földje tartósan kiszáradjon. Kártevők közül a csigákat és a meztelencsigákat lehet megemlíteni. Szaporítani magról lehet.

Csodatölcsér (Mirabilis jalapa)

A csodatölcsér (Mirabilis jalapa) közepesen magas, bokros növekedésű egynyári virág, mely Dél-Amerikában és Mexikóban őshonos. Virágzatával nyáron és az ősz elején díszít, a tölcsér alakú virágok érdekessége, hogy éjszakára becsukódnak és csak délután nyílnak ki újra. A csodatölcsér változatosan használható a kertben, alkalmas talajtakarásra, képezhetünk belőle nagyobb foltot, de ültethetjük a kerítés tövébe is. Nagyon mutatós növény, levélzetét kerekded, hegyesedő levelek alkotják, virágai lehetnek tarkák, vagy egyszínű, sárga, pink, lazac és fehér árnyalatúak is. Ültetési helyéül napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajban fejlődik legszebben. Szereti, ha földje mindig egy kicsit nyirkos, emiatt öntözést igényel. Szaporítani magvetéssel lehet, de önvető képessége is jó!

 Csüngő Csuporvirágú lizinka (Lysimachia congestiflora)

Ez a Kínából származó lizinka faj a pénzlevelű lizinkához hasonlóan nem felfelé terjeszkedik, hanem a földön terül el. A növény földön kúszó hajtásai sűrűn borítják a talajt, s mivel földet erve gyakorta gyökeret eresztenek, így évről évre nagyobb területet fed el. A középzöld színű lomb fölött tavasz végétől a nyár közepéig nyílnak a tömött csomókba tömörülő, valóban csuporszerű, napsárga virágok. Bár az alapfaj esetén a levelek zöldek, léteznek sárgatarka, valamint bordós levelű kertészeti fajták is. Mivel terülő habitusú növényről van szó, magassága ritkán haladja meg a 20cm-t.

jázmincsucsor Csüngő Csüngő jázmin, jázmincsucsor (Solanum laxum)

A csüngő jázmin vagy jázmincsucsor (Solanum laxum) eredeti élőhelyén akár 6 méteres magasságot is elérő, hazánkban jóval kisebb, fagyérzékeny, évelő félörökzöld kúszónövény. A növény fő díszét rendkívül látvány bogernyőben nyíló fehér virágzata adja, jázminhoz hasonló illatú virágai nyáron nyílnak. Őszre fejlődnek ki kékeslila árnyalatú termései, melyek a növény többi részéhez hasonlóan mérgezők. Levélzetét, ép szélű, hosszúkás, fényes felületű levelek alkotják. A csüngő jázmin napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, kissé nyirkos talajba ültetve fejlődik legszebben, de a gyengébb minőségű talajokat is elviseli. Tavasszal érdemes oldalhajtásait erősen visszametszeni.

Csüngő lobéliaCsüngő lobélia (Lobelia erinus ‘Pendula’)

A flamand botanikusról, Matthias de L’Obelről elnevezett lobélia különösen népszerű a növénykedvelők körében, ezt pedig nem másnak köszönheti, mint csodálatos, színes virágainak. A kék lobélia, amelyből létezik csüngő és álló változat is, nem nő nagyra, magassága nem haladja meg a 25 centimétert. Kis termete ellenére gyönyörű dísze lehet bármelyik erkélynek, köszönhetően a növényt májustól októberig díszítő apró, finom virágoknak. A Dél-Afrikából származó faj évelő ott, ahol fagymentesen tudják teleltetni, egyébként egynyári virágként nevelik. Létezik gömb alakú vagy párnaalkotó fajtája, a legfeltűnőbb azonban a csüngő növekedésű lobélia, amely egyaránt vonzza a tekintetet, legyen akár erkélyládába vagy függő kosárba ültetve. Apró virágai már május második felétől nyílnak és egészen októberig vagy a fagyok beálltáig pompáznak. Ma már kapható fehér és rózsaszín fajta is mégis a kék lobélia a legelterjedtebb. A lobéliát nem csak a kertbe, de erkélyünkre is ültethetjük, legyen szó balkonládáról vagy egy nagyobb dézsáról feltűnő színfolt lesz. A kert napos részébe talajtakaróként vagy szegélynövényként is kitűnő választás, nagyon jól mutat más alacsony növésű kerti virággal így pl. a bársonyvirág törpe változatával, fehér mézvirággal, vagy petúniával.

Csüngő Csüngő verbéna (Verbena hybrida ‘Tapien’)

A csüngő verbéna (Verbena hybrida ‘Tapien’) rendkívül dekoratív dísznövény, a verbéna egy balkonládába és ámpolnába ültethető változata. Aláhulló hajtásain májustól az ősz elejéig hozza illatos virágait. Gazdag színválaszték jellemzi, a sárga kivételével szinte minden színárnyalatban előfordul. A csüngő verbéna gondozása nem különösebben nehéz. Elhelyezéséhez világos, vagy tűző napos helyet egyaránt választhatunk mivel fényigénye magas. Ültetéséhez válasszunk a balkonnövények számára összeállított balkonnövény földkeveréket. Vízigénye közepes, emiatt rendszeres, mérsékelt öntözést igényel.

Csüngő Csüngő virágú paprikamályva, alvó hibiszkusz (Malvaviscus penduliflorus)

Ez a mályvafélék családjába tartozó, angol nyelvterületen „alvó hibiszkusznak” hívott örökzöld fagyérzékeny cserje nevéhez híven leginkább arról nevezetes, hogy csüngő virágai mindvégig úgy néznek ki, mintha csak bimbós állapotban lennének. A világító skarlátszínű virágok sajátossága, hogy az öt fényes szirom meglehetősen szorosan egymáshoz simul, és sosem nyílik ki úgy, mint a többi mályvaféle széles virágtölcsérei. Ez az érdekes cserje Közép-Amerikából származik, de mára már Hawaiitól Ausztráliáig az egész szubtrópusi régióban igen elterjedt. Maga a növény felálló szárú, gyorsan növő cserje, mely természetes környezetében akár 3m magasra is megnőhet, s melyet nemcsak szoliterként, de sövényként is ültetnek. Az 5-7 cm-es, hosszú porzós virágokból némelykor apró almaszerű gyümölcsök is fejlődnek, melyek az ember számára is ehetőek. A növény levelei, melyek átellenesen állnak sötétzöldek, ovális lándzsa alakúak és fogazottak. Mérsékelt éghajlati övön csak dézsás növényként nevelhető, mely szép dísze lehet napos teraszoknak vagy balkonoknak.

Önnek ajánlott

Leave a Reply