Virágos erkélyről álmodunk

Ki tudja, mikor lesz igazi a tavasz – lesz-e egyáltalán igazi tél? Van, aki az utóbbi években, a zimankós hónapokban is zöldellő erkélyládákkal teszi vidámabbá a kilátást a lakás ablakaiból. A tűlevelű örökzöldek, a törpe tuják, a hamisciprusok jó talajban, megfelelő nagyságú edényben büszkén növekednek ilyenkor is. De a legtöbb, igazi kertet nélkülöző, e legkisebb kerttől várja a tavaszt, itt nosztalgiázik, miközben nyári virágokat ültet és öntöz.

Szárnyaljon a fantáziánk! Most még hosszúak az esték: ha kedveljük a kreatív megoldásokat, magunk is készíthetünk virágtartókat. Kiselejtezett, már nem használt fonott kosarakból, sőt – öreg lábosokból, csorba római tálból is remek virágtartó lehet. Attól függ, mekkora hellyel gazdálkodhatunk, melyik oldalra néz az erkélyünk, a szél, a nap hogyan éri. Ha odatűz a nap, érdemes petúnia, muskátli, napvirág, paprikavirág, törpenapraforgó, verbéna, vagy gumós begónia közül választani.

Ha erélyládába akarunk ültetni, akkora legyen, hogy le-föl emelgethessük. Fontos, hogy az alátett edényben, ládatartó tálkában ne álljon meg a víz – de ne is csöpögjön az alattunk lakók száradó ruháira a sáros lé. Ma már az agyag-granulátum vagy kavicsréteg elhelyezésére kiképzett vízfelfogó tálcák is kaphatók. Ezek hiányában mi magunk is hazavihetünk néhány marék kavicsot, vagy összetört cserépdarabkákat tehetünk a tálcára. A lényeg, hogy a virágok gyökere ne álljon közvetlenül a vízben, mert kánikulában szinte megfőne benne. Viszont elérhessék, ha szomjazni kezdenek.

Mi marad meg az árnyékban

Mi marad meg az árnyékban, az északi erkélyeken? Itt nyaralhatnak a zöld szobanövények. A borostyán, a golgotavirág. De futóbab, hortenzia, lobélia vagy futópistike is szépen fejlődik itt.

Aki nem sajnálja rá a pénzt, vásárolhat vízkultúrás erkélyládát. Ebbe a nagyon mutatós csüngő begóniák, fuksziák, futó petúniák, csüngő és futómuskátlik éppúgy kerülhetnek, mint a napimádó legyezővirág (Scaevola Aemula), amely májustól késő őszig virágzik. Függőkosarakban is remekül mutat. Ez a virágfajta jól tűri a fagypont közeli hőmérsékleteket. Általában egynyári növényként, függőkosarakban, cserepekben vagy virágágyakban tartják.

szobanövények ne álljonSzépen fejlődik közepes tápanyagú, jó vízáteresztő talajban, napos vagy félárnyékos helyen. Kedveli a kissé árnyékos, vagy szűrt, közepes fényű helyeket. A növekedési időszakban rendszeresen kell locsolni. Forró, száraz nyári időszakban is virágzik. Teleltetésre vigyük a cserepes virágot a házba, nyár végén a dugványokat is tegyük edénybe és vigyük be. A virágágyba ültetett növényeket ősszel ültessük át edényekbe. Igaz, általában egynyári virágként használják, kevesen teleltetik át. Magról ültethető, beltérben, 6 – 8 héttel az utolsó fagy előtt.

Önnek ajánlott

Leave a Reply