Fogas kérdés – a fokhagyma

A foghagyma

Szerencsénkre sokat fogyasztunk belőle. Kolbászba, káposztába, pecsenyére, pirítósra. Sütjük és főzzük, de nyersen is szeretjük. Jellegzetes illatával, csípős ízével együtt nemcsak fűszerünk, gyógyszerünk is, mint az évezredekkel korábban élt egyiptomiaknak, vagy a tízezer évvel ezelőtti barlanglakóknak. A fokhagyma természetes antibiotikum. Vérnyomáscsökkentő hatása közismert. Rovarriasztó, féregűző. A-, B-, C-, D-vitaminban gazdag. Emésztésjavító, étvágyserkentő.

Tél végén, tavasz elején azonban (amikor elfogyott a saját termesztésű), szívhatjuk a fogunkat, ha az üzletben, piacon kell megvennünk. Méregdrága. Kilója ilyentájt 4-9 euró, de egész évben tartja az árát.

A foghagymaIgényes a termesztése, érvelnek a nagyüzemek. A mutatósabb, nagyfejű, fehér (kínai, illetve őszi hazai) fajták nagyobb terméshozamúak, de rövidebb ideig eltarthatók, mint a közepesre növő régi tavaszi őshonos, illetve tájfajták.  Aki ésszerűen gondolkodik, az ültessen ilyenkor tavasszal, többet a hagyományos, tavaszi fajtákból. Ezek nem fejlesztenek magszárat, s termésük biztonságosan tárolható egész télen. Az ősszel előkészített, tavasszal csak gereblyézett vályogtalaj a legmegfelelőbb a számára, a kötött, vizenyős talajban rosszabbul fejlődik. 25-30 cm-es sor-, 12-15 cm-es tőtávolságra duggatjuk a gerezdeket úgy, hogy 2-3 cm-es földréteg takarja. Fontos, hogy gyökerükkel (széles végükkel) lefelé álljanak.

Négyzetméterenként 50-90 dkg fokhagymagerezdre van szükségünk. 1 kg fokhagymában általában 30-32 fokhagymafej van, egy fejben 8-10 gerezd. A fokhagymaközép nem jó ültetésre! Sulkában csávázhatjuk úgy, hogy a vízben 1:5 arányban oldott szerbe áztatjuk a gerezdeket 6-12 óróra.

Felhasználják levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, kolbászáruk készítéséhez, de kedvelt pirítós vagy lángos ízesítéséhez is. A legtöbb húspác és húsfűszerkeverék már-már kötelező alkotóeleme, a curry egyik meghatározó ízanyaga. Gerezdenként, összezúzva vagy szárítva és porítva (például fokhagymasóként) egyaránt használják. A balkáni ételek legtöbbjéhez (ürüsült stb.) nélkülözhetetlen.

Önnek ajánlott

Leave a Reply