Az időskori szürke hályog

lencse

A szürke hályognak (Cataracta), vagyis a szem lencséje zavarossá válásának leggyakoribb oka a természetes öregedési folyamat. Előrehaladott állapotban már csak a műtét segít, eleinte azonban a szervezet anyagcseréjének optimalizálásával a szemlencse anyagcseréje is kedvezően befolyásolható.

Korai stádiumban a lencsezavarosodás az anyagcsere javításával még feltartóztatható.

lencse
Egészséges szemmel és szürke hályoggal

A szemlencse a fényképezőgép objektívjéhez hasonlítható. Nyalábolja a fénysugarakat, hogy az ideghártyán éles kép rajzolódjon ki. A kristálytiszta és rugalmas lencsével mindez gond nélkül meg is történik, korosodva azonban a lencse apránként megzavarosodik és veszít rugalmasságából is. Mindez az életünk során szakadatlanul zajló sejtmegújulással, valamint a szemlencse növekedésével magyarázható. Az elöregedett sejtek, illetve sejtalkotóelemek a lencse belsejébe vándorolnak, és összesűrűsödnek az újonnan keletkező sejtek nyomása alatt.

A lencsében nincsenek véredények, tápanyagokkal a csarnokvíz látja el. Ez a testfolyadék a szivárványhártyánál (írisz) termelődik a vérből. A lencse működése szempontjából fontos a csarnokvíz minősége és összetétele. A benne lévő anyagok a lencse felületét beborító rétegen áthatolva bejutnak a lencse belsejébe. Itt különféle anyagcsere-folyamatok zajlanak, amelyek az évek múltával egyre inkább alábbhagynak, s hatására a lencse is megöregszik. A csarnokvíz a különféle tápanyagok mellett igen gazdag antioxidáns hatású vitaminokban (pl. C-vitaminban) is.

40 éves kor felett

lencse

A fent említett folyamatok 40 éves kor felett lassan, de fokozatosan a szemlencse rugalmasságának elvesztését okozzák. A lencse már nem képes könnyedén megváltoztatni az alakját, olvasás közben egyre kevésbé sikerül a megfelelő domborulatot kialakítania a közeli éleslátáshoz. Elérkezik a pillanat, amikor az ember karja nem elég hosszú ahhoz, hogy távol tartsa magától a könyvet vagy az újságot, s ilyenkor már csak szemüveggel korrigálható a lencse fénytörési hibája. Kezdeti stádiumban a szemizmok edzésével és biomechanikus stimulációval lehet a szemlencse rugalmasságát bizonyos fokig karbantartani.

Körülbelül a 65. életévtől (korai formában már 50 éves kor után) a legtöbb embernél észlelhető a szemlencse bizonyos mértékű zavarosodása. Az érintettek látása elmosódottabb, homályosabb, amihez fokozott fényérzékenység társul. Eleinte elegendő az új szemüveg, lehetőleg sötétített lencsékkel. Erősebb napsütésben már nélkülözhetetlenné válik a sötétebb napszemüveg, illetve a napellenzős sapka.

Általános védekezés az időskori szürke hályog ellen

  • ●  Főképp lúgosító, ballasztanyagokban gazdag étrendet, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk (naponta legalább 5-ször), valamint magas biológiai értékű növényi olajokat, amelyek bővelkednek omega-3 zsírsavakban. Csökkentsük a hús mennyiségét étrendünkben, hetente több mint két alkalommal együnk tengeri halat.
  • ●  Igyunk rendszeresen elegendő mennyiségű folyadékot (1,5-2 l/nap). Csökkentsük az alkohol mennyiségét. Kevés kávét és fekete teát, inkább több zöld teát vagy gyógyteát igyunk.
  • ●  Fontos a heti 2-3-szori fizikai aktivitás, lehetőleg a friss levegőn.
  • ●  Rendszeresen lazítsunk, meditáljunk, jógázzunk.
  • ●  Hasznos lehet a szaunázás vagy a vízterápiás kezelések.
  • ●  Tilos a dohányzás!
  • ●  Kerüljük a közvetlen napsugárzást, viseljünk jó minőségű napszemüveget.

Ha a szürke hályog jelentős mértékben korlátozza a látást, és a gyógyszeres kezelés már teljesen hatástalan, csak az operáció segíthet. A hályogműtét rutin szemészeti beavatkozás. A zavaros lencsét eltávolítják, és egy rugalmas, tartós műanyag lencsével helyettesítik. Ha a páciensnek nincs más szembetegsége, a beavatkozás nagyon csekély megterhelést jelent, és alacsony a kockázata is.

A műtét kevés kivétellel mindig sikeresen javítja a beteg látását.

A nem műtéti jellegű terápia kizárólag kezdődő hályog esetén jöhet szóba, mert ekkor a lencsezavarosodást még időben le lehet lassítani. Ez azonban csak korlátozott mértékben lehetséges, és főképp akkor indokolt, ha a páciens szeme valamilyen egyéb okból nem operálható (pl. korábbi szemsérülés miatt). E megelőző kezelést lehetőleg már az időskori távollátás első jelentkezésével egyidejűleg meg kell kezdeni, azaz 50 éves kor körül.

Tápanyagokra van szükség

lencse
Hályogos szem

A lencsének sok C-vitaminra és más mikrotápanyagokra van szüksége. Az egészséges táplálkozás lényegesen hozzájárul a szükségletek fedezéséhez: az étrend lehetőleg legyen gazdag karotinoidokban (színes zöldségek, paprika, sárgarépa, zöld káposzta), valamint C-vitaminban (citrusfélék).

Az ortomolekuláris orvoslás számos mikrotápanyag-kombinációt kínál a kezdődő szürke hályog kezelésére, illetve megelőzésére: A-, C-, E- és B-vitaminok), ásványi anyagok (cink, szelén) és növényi hatóanyagok (antociánok).

A homeopátia a hályog megelőzésére, korai stádiumának kezelésére főképp a Calcium carbonicumot, illetve a Calcium phosphoricumot használja, de a Phosphorus, a Silicea, a Sulfur és a Symphytum szintén alkalmazható. A készítményeket mindig az egyéni panaszok és tünetek alapján kell kiválasztani.

A lényeg, hogy rendszeresen ellenőriztessük szakorvossal az észlelt jelenségeket, látásunk romlását, szemünk állapotát. És ha kell – vállaljuk a műtétet. Ne halogassuk feleslegesen – ebben az esetben csak rajtunk múlik, mennyit teszünk életminőségünk megőrzéséért, illetve javításáért.

Önnek ajánlott

Leave a Reply