A mosottan csomagolt zöldségfélékről

mosottan

Néhány éve eléggé felkavarta a közvéleményt, amikor a mosottan csomagolt zöldségféléktől súlyos bélfertőzést kapott valaki Németországban.

Hogyan lehetséges ez? Kérdezték akkortájt. De az emberek feledékenyek. Azóta új generációk nőttek fel, váltak fogyasztókká. Mostanában nem hallani ilyen esetekről, ezért sokan úgy vélik, ha már mosottan kerül a zacskókba a salátaféle, nincs vele semmi dolguk, fogyasztás előtt nem kell újra megmosni.

 

Az átlátszó, jól szigetelő csomagolásban kínált salátafélék, paraj, zeller-levélnyél, stb. nagyon mutatósak, egyenesen ínycsiklandóak. Főként a tapasztalatlan vásárlók gondolják, annyira tiszták is, hogy azonnal, minden további öblítés nélkül fogyaszthatók is.

Pedig igen nagy elővigyázatosságra van szükség, mert főleg a levélzöldségeken, de a sárgarépán, vagy a pasztörizálatlan gyümölcs- és zöldséglevekben is előfordulhat E.Coli 0157: H7 baktérium, vagy a nyers káposztalében, reszelt, gyalult káposztában a lisztéria.mosottan

A talajban lévő szerves trágyában, az öntözésre, öblítésre használt vízben lévő mikroorganizmusok, a terményt előkészítő emberek kezén, a csomagolóasztalon, szállítóládákon, a szállításra használt járműveken lévő mikrobák a mosást, öblítést követően is a zöldségfélén maradhatnak, illetve ezekre rákerülhetnek, és a zárt csomagolás alatt tovább szaporodhatnak.  Nálunk is, de vannak országok, ahol sokkal felületesebbek a higiéniai követelmények, mint tájainkon.

A hazai termelő, ha tőle került a bolthálózatokba fertőzött áru, „kinyomozható”, elérhető.

Általában azonban, az itthoni zöldségféléket előmosás, csomagolás nélkül, ömlesztve, vagy darabáruként kínálják. A külföldön csomagolt zöldséget, főleg, ha messzebbről érkezett, nem tudhatjuk, s nem is ellenőrizhetjük, milyen körülmények között termesztették, takarították be, s milyen vízben mosták meg.

mosottan

Vásároljunk inkább hazait. És akár csomagolt, akár nem, mossuk, öblítsük alaposan, folyó víz alatt.

 

Soha ne tegyük a hűtőbe abban a csomagolásban, amelyben vettük. Főleg nyers fogyasztásra vásároljunk itthon termesztett salátát, sarj-vagy újhagymát, karalábét, paprikát. Alapos mosás nélkül semmiképpen se fogyasszuk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply