COVID-19 – Tévhitek és tények a koronavírusról

coronavirus koronavírus-fertőzés

Néhány gyakori, a COVID-19 koronavírus-fertőzés terjedésével kapcsolatos tévhitet cáfol honlapján a WHO.

Tény: A COVID-19 koronavírus a meleg éghajlatú országokban is terjed

A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a COVID-19 vírusfertőzés minden területen terjedhet, beleértve a meleg és párás időjárású területeket is. Éghajlattól függetlenül alkalmazzunk óvintézkedéseket, ha olyan területen élünk vagy olyan területre utazunk, ahol COVID-19 okozta megbetegedéseket jelentettek. A legjobb módja, hogy megóvjuk magunkat a COVID-19 vírusfertőzéssel szemben, az, ha gyakran kezet mosunk. Ezáltal elpusztítjuk a kezünkön lévő vírusokat, így elkerülhető a fertőzés, amit elkapnánk akkor, ha a vírussal érintkezett kezünkkel megérintenénk a szemünket, az orrunkat vagy a szájunkat.

Tény: A hideg időjárás és a hó nem képes elpusztítani az új koronavírust

Nincs okunk azt hinni, hogy a hideg idő képes elpusztítani a koronavírust vagy egyéb kórokozókat. Az ember normális testhőmérséklete 36,5-37 °C körül mozog a külső hőmérséklettől és az időjárástól függetlenül. A leghatékonyabb módja, hogy megóvjuk magunkat az új koronavírussal szemben, hogy gyakran megtisztítjuk a kezünket alkoholalapú fertőtlenítővel, vagy ha gyakran kezet mosunk szappannal és vízzel.

Tény: A forró fürdő nem előzi meg az új koronavírus betegséget

Ha veszünk egy forró fürdőt, az nem akadályozza meg, hogy elkapjuk a COVID-19 megbetegedést. Az ember normális testhőmérséklete 36,5-37 °C körül mozog a fürdővíz vagy a zuhany hőfokától függetlenül. Tulajdonképpen a rendkívül forró víz ártalmas is lehet, hiszen könnyen megégethetjük magunkat.

Feltehetően: Az új koronavírus-fertőzés nem terjedhet szúnyogcsípéssel

Az új koronavírus-­fertőzés szúnyogok által való terjesztésére ez idáig nem áll rendelkezésre információ vagy erra utaló bizonyíték. Az új koronavírus egy légúti vírus, ami elsősorban cseppfertőzéssel terjed, a fertőzött ember köhögésével és tüsszentésével, illetve nyállal vagy orrváladékon keresztül. Kerüljük a közeli kapcsolatot azokkal, akik köhögnek vagy tüsszögnek.

Tény: A kézszárítók nem hatékonyak az új koronavírus elpusztításában

A védekezés legjobb módja tehát, ha gyakran kezet mosunk. Ha megmostuk a kezünket, szárítsuk meg alaposan kéztörlővel vagy kézszárítóval.

Tény: Az UV fényt kibocsátó lámpákat ne használjuk bőrfertőtlenítésre!

Az UV-lámpák nem használhatók a kéz, vagy más bőrfelületek fertőtlenítésére, ezen kívül az UV sugárzás bőrirritációt, súlyos bőrkárosodást okozhat.

Mennyire hatékonyak a hőérzékélő műszerek az új koronavírussal fertőzött személyek kiszűrésében?

A hőérzékélő műszerek hatékonyak a koronavírus-fertőzés miatt belázasodott személyek, azaz azoknak a kiszűrésében, akiknek magasabb a testhőmérséklete a normál értéknél.

Nem képesek azonban kiszűrni azokat a személyeket, akik még nem lázas betegek, de már megfertőződtek. Ez amiatt lehetséges, mert akár 2-10 nap is eltelhet, amíg a betegség lappang és a beteg belázasodik.

Tény: Nem pusztítja el az új koronavírust, ha alkoholt vagy klórt permetezünk a testünkre

Ha alkoholt vagy klórt permetezünk a testünkre, az nem pusztítja el azokat a vírusokat, amik már bejutottak a szervezetünkbe. Az ilyen anyagok permetezése kárt tehet a bőrünkben vagy a nyálkahártyánkban (pl.: szem, száj), illetve a ruházatunkban. Saját testünkre és más élőlényekre tehát semmiképpen ne permetezzünk se alkoholt, se klórt!

Legyünk tisztában vele, hogy mind az alkohol, mind a klór hasznos lehet a felületetek fertőtlenítésében, azonban ezek a szerek felületek fertőtlenítésére is csak a megfelelő ajánlások alapján használhatók.

Tény: A tüdőgyulladás elleni védőoltások a koronavírus-fertőzés ellen nem nyújtanak védelmet, mégis érdemes beadatni ezeket

A tüdőgyulladás elleni védőoltások, úgymint a pneumococcus elleni vakcina és a B-típusú Haemophilus influenzae (Hib) elleni védőoltás, nem nyújtanak védelmet az új koronavírus ellen.

A vírus annyira új és különböző, hogy külön védőoltásra van szükség ellene. A kutatók megpróbálnak védőoltást kifejleszteni a COVID-19 ellen, a WHO támogatja erőfeszítéseiket.

Habár a pneumococcus elleni vakcina és a B-típusú Haemophilus influenzae (Hib) elleni védőoltás nem hatékony az új vírusfertőzés ellen, ezek a légúti megbetegedések elleni vakcinák kifejezetten ajánlottak az egészségünk védelme érdekében.

Tény: Az orrjáratok rendszeres sóoldatos öblítése nem használ a koronavírus-fertőzés ellen

Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az orrjáratok rendszeres sóoldatos öblítése megóvná az embereket az új koronavírus fertőzéssel szemben.

Rendelkezésre áll némi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az orrjáratok rendszeres sóoldatos öblítése segíthet a gyorsabb felépülésben egy egyszerűbb megfázás esetén. Nem bizonyított azonban, hogy ezzel megelőzhetők a légúti fertőzések.

Tény: Az új koronavírus-fertőzés fokhagyma fogyasztásával nem előzhető meg

A fokhagyma egészséges és rendelkezhet mikróbaölő tulajdonságokkal. Nincs bizonyíték azonban arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi járvány esetén a fokhagyma fogyasztása védelmet nyújtott volna az új koronavírussal szemben.

Tény: Minden korosztály megfertőződhet az új koronavírussal

Az idősek és azok a személyek, akiknek már meglévő betegségeik vannak (úgymint asztma, cukorbetegség, szívbetegség), sokkal kiszolgáltatottabbak és súlyosabb lehet náluk a vírus okozta megbetegedés.

A WHO azt tanácsolja, hogy minden korosztály tegyen lépéseket a vírussal szembeni védekezést illetően, például a helyes kézhigiénia betartásával és légúti higiéniával (mossunk kezet köhögést, tüsszentést követően; és ne nyúlkáljunk a szánkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz).

Tény: Az antibiotikum nem véd vírusok ellen, és antibiotikummal nem kezelhető vírus okozta megbetegedés

Az antibiotikumok valóban hatástalanok a vírusokkal szemben, csak bizonyos baktériumokkal szemben működnek.

Ennélfogva az antibiotikum nem alkalmazható az új koronavírus által okozott megbetegedés kivédésére vagy kezelésére.

Ha azonban kórházba kerülünk az új koronavírus okozta megbetegedéssel, kaphatunk antibiotikumot, mert fennáll a baktériumokkal való felülfertőződés lehetősége.

Van bármilyen konkrét gyógyszer az új koronavírus megelőzésére vagy kezelésére?

Ez idáig az új koronavírus megelőzésére vagy kezelésére nem létezik konkrét orvosság.

Azokat azonban, akik megfertőződtek a vírussal, megfelelő ellátásban kell részesíteni a tünetek csillapítása és kezelése érdekében, és a súlyos állapotú betegeknek szupportív (támogató) kezelést kell kapniuk. Néhány speciális kezelés vizsgálat alatt áll, és klinikai vizsgálatokon keresztül kerül majd tesztelésre. A WHO számos partnerével támogatja a kutatás-fejlesztési erőfeszítések felgyorsítását.

Sokan abban reménykednek, hogy a tavaszi meleg időjárás visszaszorítja, a nyári hőség elpusztítja a koronavírust.

Csupán feltételezések és vélekedések kerültek a világhálóra, mivel ez idáig Európában (és másutt a Földön) ez a pusztító járvány nem volt ismeretes. Miután Afrikában is megjelent már, nemigen lehet hitelt adni ennek a véleménynek. Valószínűbb, hogy ha néhány hónapra visszaszorul is talán, a hidegebb, nyirkosabb hónapokban ismét előtör.

Igaz-e, hogy mindnyájan megfertőződünk?

Kutatók és szakemberek szerint, talán enyhébb lefolyású tünetekkel, de mindnyájunkat „megtámad”, elér a koronavírus. Addig azonban számtalan kutató dolgozik az ellenanyagok, a hatékony gyógyszerek előállításán. Bíznunk kell abban, hogy sikerrel. 

Önnek ajánlott

Leave a Reply