Óriás medinilla

Óriás medinilla

Aki egészen különleges egzotikus növényt szeretne az otthonába, akkor a legmegfelelőbb az óriás medinilla (Medinilla magnifica). A Fülöp-szigetekről származik, ahol 2-3 méter magasan, a fák koronájában él. Hatalmas rózsaszín virágai lefelé csüngenek, a levelei méregzöldek és bőrszerűek. Nehéz, stabilan álló, edénybe állítsuk a cserepét, mivel a virágai súlya a könnyebb edényt felbillentheti. Meleg, (18-20 C fokos hőmérsékletre, párás levegőre van szüksége. És félárnyékra, nehogy a napsugarak megégessék a leveleit, amelyeket naponta permetezni kell. Viszont a könnyű, vízáteresztő tápföld, amelybe ültettük, jobb, ha száraz marad, mintha túl nedves lenne. De a hagyományosan, kifolyó nyílással ellátott agyagcserepet (a nagyobb díszedényben) állítsuk kavicsrétegre. Ennek a párolgást biztosító nedvességtartalmát folyamatosan pótoljuk. Ha télen nem tápoldatoztuk, keveset öntöztük, most elkezdhetjük a tápoldat adagolását, hogy fejlődni, majd nyílni kezdjenek a nehéz bimbók, az óriási virágok.

Óriás medinilla
Óriás medinilla

Fontos tudnivalók

Az óriás medinilla alapvetően bokrosan elágazó trópusi növény, amely természetes élőhelyén akár 2-3 méter magasra is megnő. A fán élő orchideákhoz hasonlóan jellemzően a magas fák elágazásaiban, mélyedéseiben telepszik meg. Az orchideákkal ellentétben azonban a légköri nedvességet és a tápanyagokat nem a fába mélyedő léggyökerek segítségével veszi magához. Nagy, bőrnemű, zöld levelekkel rendelkezik, amelyek képesek hosszú ideig tárolni a nedvességet.

A növény egy körülbelül két hónapig tartó nyugalmi időszakot követően (amely alatt az öntözését érdemes visszafognunk) kezd virágozni. Késő tavasszal és nyár elején jelennek meg a fürtökben aláomló, bájos rózsaszín virágok tömegei, amelyek távolról szőlőfürtökre vagy a lilaakác virágaira emlékeztetnek. Fajtától függően a virágok színe lehet ibolyaszínű vagy vörös is.

Az óriás medinilla alapvető környezeti igényei

Az óriás medinilla a meleg, páradús környezetet kedveli. A 10 °C alatti hőmérsékletet már igen rosszul viseli. A tartásához ideális hőmérséklet 17-25 °C között mozog. A nappali órákban meleg, világos, szórt fénnyel megvilágított helyet igényel, az éjszakai órákban kissé hűvösebb, pár fokkal alacsonyabb környezetet. A hűvösebb éjszakák egyik nagy előnye, hogy elősegítik az újabb virághozást. Mielőtt óriás medinillát vásárolnánk, gondoljuk át, hogy lehetőségünk lesz-e otthon is egész évben biztosítani számára a meleg, páradús körülményeket.

Elvirágzás után rendszeresen kezeljük a növényt általános szobanövény- vagy orchideatápoldattal. Hogy megőrizze szép formáját, ekkor érdemes az esetlegesen túlnőtt növényt kissé visszanyírnunk, hogy a tömöttebb, bokrosabb növekedést segítsük elő. A művelet során ügyeljünk arra, hogy minden megmetszett száron maradjon legalább egy leveles hajtás, különben a szár teljesen el fog halni.

Ha a mérete miatt szükségessé válik az óriás medinilla átültetése, erre az elvirágzás után célszerű sort kerítenünk. Humuszos, laza virágföldet használjunk. Az átültetés egyben nagyszerű lehetőséget kínál a növény tőosztással történő szaporítására is. Azaz, amikor úgy látjuk, hogy a növény kezdi kinőni az addigi cserepét, a tövét két, esetleg három részre szétválasztva szétültethetjük, ezzel sikeresen növelve a számát.

Önnek ajánlott

Leave a Reply