Miből (nem) lesz a cserebogár?

talajfertőtlenítés

Többféle talajfertőtlenítés közül választhatunk!

cserebogar pajor
Cserebogár pajor

A kerti talajban rengeteg az élőlény. Ezeknek nagy része alig várja, hogy a földbe kiültessük féltett palántáinkat, vagy elvessük a magokat, s ezek csírázni kezdjenek. A zsenge csírák, gyökerek, a friss hajtások a pajorok, drótférgek, a lótücsök, a bársonylegyek nyüvei, a fonálférgek, a cserebogarak lárvái számára ugyanolyan ínyencségek, mint a tél folyamán a friss vitaminokra kiéhezett ember számára. A legtöbb gondot a cserebogarak lárvái, a pajorok okozzák, amelyek – fajtól függően – általában 2-4 évig fejlődnek és károsítanak a talajban. Megelőző jelleggel, amíg a talajban vannak, kell védekezni ellenük, mivel ennek elmaradása miatt, a fejlett cserebogarak nagy pusztítást végeznek a kertekben, gyümölcsösökben, szőlőkben. A rendszeresen elvégzett talajfertőtlenítés nemcsak hatékony, hanem költségtakarékos is. Ha ősszel elmulasztottuk a talaj fertőtlenítését, most még elvégezhetjük.

A határ menti falvak gazdaboltjai már régebben is kínálták a magyarországi vetőmagokat és növényvédő szereket. Akár ezekben, akár a (most már csupán jelképes) határ túloldalán beszerezhetik az alábbiakban ismertetett szereket:

A Force 1,5 G talajfertőtlenítő szer használatával a pajorok kártétele megakadályozható. Ez gázhatású készítmény, a rovarok bőrszövetükön és az idegvégződéseiken keresztül veszik fel a szert, ezt követően táplálkozásukat befejezik, majd elpusztulnak. A növényekbe nem szívódik fel, a rovarokat nem a kezelt növény fogyasztása által pusztítja el. Riasztó gázhatásának köszönhetően a tojásrakásra készülő káposzta-, hagyma- és viráglegyek is elkerülik a fertőtlenített területet. Ez a szer a különböző növények magvaival, vagy gyökereivel érintkezve nem fitotoxikus, nem okoz perzselést, a csírázást és a gyökérnövekedést nem befolyásolja.

Keresett még a PICADOR 0,5 mg-os rovarölő szer, a szinte mindenre alkalmazott BASAMID G 5 kg-os, illetve 0,6 kg-os csomagolásban, amelyeket szigorúan a feltüntetett előírások szerint szabad csak alkalmazni.

Ezen kívül is igen széles a talajfertőtlenítő szerek választéka, azonban a legtöbb nem éppen a biokertészkedők álma. A zöldségeskertben alkalmazható a Biokal 03 és a Biokal 05 talajfertőtlenítő hatású tápkocka. Ez egyrészt egész évben táplálja a növényt. Megerősödnek a sejtjei, tömörebbé válik a szövetszerkezete. Másrészt olyan gyógynövényeket és illóolajakat tartalmaz, amelyeket nem szeretnek a kártevők.

NEMATOP néven pedig olyan biológiai preparátumot kínálnak, amely a talajban lakó lárvák ellen hatékony. De csak akkor, ha nedves talajban alkalmazzák. Biológiai hatóanyaga rovarokat megtámadó fonálféreg preparátum. Felhasználása csak olyan talajban válik be, ahol állandó a nedvesség.  A fonálférgek ugyanis csak ilyen körülmények között tudnak élni, szaporodni. A cserebogárpajorok ellen akkor érdemes bevetni, amikor a talaj felmelegedett, s a földfelszín közeli rétegekbe felhúzódtak.

 

Ezek a készítmények családi kertek számára kisebb kiszerelésben is kaphatók.

Önnek ajánlott

Leave a Reply