Veteményezzünk bátrabban!

Aki csak a szomszédok tanácsai alapján, vagy szülei szokásai szerint áll hozzá a kerti munkákhoz, mostanában eléggé elbizonytalanodhat. Márciusban májusi melegek, áprilisban februári hidegek váltják egymást, minden, régebbi, legalább kéthetes, tíznapos időjárási szakasztól eltérően, egy-kétnapos gyorsasággal. És amíg az egyik esztendőben a tartós belvizes területeket előidéző rengeteg eső, a másikban hosszantartó szárazság okoz gondot.

„Kerti napló”

Folyamatosan próbáljuk adni az ötleteket, keresni a megoldásokat az időjárás szélsőséges megnyilvánulásainak „kivédésére”. Szóltunk már a saját öntöző kutak létesítéséről, a régi kutak újbóli hasznosításáról, a magas ágyások kialakításának hasznosságáról, a különféle takarások, fóliák alkalmazásáról. És arról, hogy szakaszos vetéssel próbáljuk meg kitapasztalni, melyik évben milyen időjárás mellett, melyik időszakban hozta a legtöbb termést a különféle kerti vetemény. Persze, ezeket az adatokat csak akkor tudjuk összevetni, s hasznosítani, ha legalább jelszavas jegyzeteket, ún. „kerti naplót” vezetünk.

Közvetlenül a szabadföldbe vethető most:

porehagyma vetéseA póréhagyma, 30 cm-es sor- és 5-10 cm-es tőtávolságra, pillírozott maggal, amelyet 1 cm földdel takarunk. Az igényes kertész zsinórt feszít ki, s annak mentén húzza hegyes kapával a 6-10 cm mély barázdát. Kelés után, fokozatosan, homokkal tölti fel. Később ez a növekvő szár halványítását segíti elő.

mángold vetőmagA levélmángold, nagyon hasznos főzelékféle, sokféle konyhai hasznosításra alkalmas. És kevesebb oxálsavat tartalmaz, mint a paraj, ráadásul egész nyáron szedhető. A zöld fajták nem annyira erőteljes ízűek, mint a pirosak. Tehát mindenki ízlése szerint választhat. A vetőmag 3 cm mély sorokba – sortávolság 20 cm – kerüljön, ritkára vessük, hogy bokrosodhasson.

sargarepa vetőmagA sárgarépa minden típusa, fajtája vethető. Sokan választják a pillírozott vetőmagot, vagy az előcsíráztatott magszalagot. Ennek a vetési mélysége 1-2 cm, hagyományos vetőmag esetében 3 cm. Sortávolság legalább 25 cm legyen, hogy a zöld levélzet kellőképpen levegőzhessen, süthesse a Nap. A kései és tárolásra szánt sárgarépa fajták különösen jó termést nevelnek, ha április közepe utáni vetésből fejlődhet a gyökerük. Érdemes közéjük – sorjelzőnek – hónapos retek magját keverni. Még a kerek típusú karotta répák is vethetők, 20- 25 cm-es sortávolságra.

borso vetőmagA cukorborsó, zöldborsó szerencsére ma már számtalan, olyan új hibridfajtával rendelkezik, amelyek kimondottan folyamatos szedésre, tartósításra nemesítettek ki. Nem keményednek meg. Ízük és állaguk zsenge marad. Azért 10-12 naponkénti, tehát szakaszos vetéssel biztosíthatjuk a legjobban, hogy annyi termés érjen be, amennyit fel tudunk dolgozni, s a mélyhűtőbe téve tárolni, vagy frissen elfogyasztani.

Önnek ajánlott

Leave a Reply