Szabad-e öntözni?

csepegtetö

Ezt a húsvéti locsolók által feltett kérdést, s rá a választ, hogy igen, szabad, sőt, el is várja a nők fiatalja, öregebbje, apraja és nagyja – most az egész kertre vonatkozóan – fel sem kell tenni. Amíg, a mérsékelt égöv alatt megszokott időjárás szerint, az eddigi években, tavasz elején a talaj még őrzött annyi nedvességet a téli csapadékként – hó vagy eső formájában lehullott – szükséges vízmennyiségből, addig nyugodtan lehetett veteményezni, ültetni.

száraz talaj csepegtetőNem kellett túl korán elkezdeni az öntözést. Nos, a globális felmelegedés most éppen korán jött szárazsággal érezteti jelenlétét. És egyúttal figyelmeztet, hogy a megszokottól eltérő megoldásokra lesz ezen túl szükség. Ahol – a változásokra reagáló kertészkedők – már kialakították a magas ágyásokat, ott ez a jelenség éppúgy nem éri meglepetésként, újabb sorscsapásként a zöldség-és gyümölcstermesztőket, mint a nyaranta lezúduló felhőszakadások vízáradata.

Száraz talajba nem kéne veteményezni

Aki a kertjében – előrelátóan – már kialakította a vízelvezető árkokat, illetve, saját, régi vagy új kútjából öntözhet, annak nem olyan túl nagy fáradság elővenni a gumitömlőt, vagy felszerelni a szórófejes, illetve csepegtető öntözőberendezést. Persze, azért még vigyázni kell, mivel a tavaszi fagyok időszaka még előttünk van, tehát nem mindegy, beléfagy-e a víz a tömlőkbe, vagy a többi szerkezetbe. De tény, hogy annyira száraz talajba veteményezni, amilyen az idén régióinkban szinte mindenütt a kerti föld, nagy csírázási, kelési veszteséggel járhat.

csepegtető
Csepegtető öntözés

A sekélyebb rétegekbe vetett gyökérzöldség-sorok, vagy a cukorborsó is, csak permetező öntözést bír el, az erősebb sugarú víz kimoshatja az elvetett magot. Tehát öntözzünk – de hozzáértéssel, óvatosan. És alaposan. Mert most nem elég csak a talaj felszínét megnedvesíteni. Ugyanis éppen az alsóbb rétegekből hiányzik a nedvesség. Tehát be kell áztatni a földet. Egy-egy hidegebb zápor nem elegendő, amíg kicsírázik, sorolni kezd a vetés, megéled a kiültetett palánta. Rendszeres, alapos öntözésre lesz szükség az idén is. És csak ott nem megy a vízszámla rovására, ahol saját kútból nyerjük a vizet, nem az ivóvíz-vezetékből öntözünk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply