Ritkaságból – különlegesség

mocsári kockásliliom

Mocsári kockásliliom

A természetben már-már alig föllelhető, valódi védett, Vörös Könyves faj ez a kecses, alig 15-20 cm magasra növő, magányos virágot nyitó növény egész Közép-Európában. Latin nevét (Fritillaria meleagris) a rómaiak kockavető poharáról a fritillusról kapta, bizonyára virágainak alakja miatt. Keskeny, hosszú levelei tőállóak, szálasak, a szárak csúcsún magányosan nyílik bókoló virága: hat rózsaszín-bíbor, hegyes csúcsú lepel harangszerűen borul össze. A lepleken sötétebb vagy világosabb foltok, a nevét adó kockák láthatók. Vizes, nedves láprétek, láperdők márciusi-áprilisi virága.

Mocsári kockásliliom
A mocsári kockásliliom az év vadvirága volt  2016-ban

Élőhelyeinek visszaszorulása miatt, tájainkon, mára kuriózumnak számít. Csehországban vadon már föl sem lelhető, Magyarországon a természetvédelmi rezervátumokban őrzik. Valaha, a lápos területeken közismert volt, erre utal számtalan magyar elnevezése is, hívták mezei kisasszonynak, szerencsemáknak, fekte tulipánnak… Nálunk, Szlovákiában a Latorca árterületeinek láposaiban, Zétény közelében utalnak lelőhelyére, de ezt a kíváncsi turisták és szenvedélyes gyűjtők elől eléggé titkolják – és védik.

Azonban a különlegességek kedvelőinek – a türelmes kertészkedőnek – a dísznövényküldő cégek néha 5-6 faj vagy fajta cserepes példányait, vagy törékeny, könnyen kiszáradó hagymáját is kínálják. Ez utóbbit először beáztatják, majd gyorsan elültetik. Maga a növény akkor mutat igazán a kerti tavacska szélén, ha legalább 5-6 kerül egymás mellé. Gondozásuk szakértelmet, türelmet, s állandó figyelmet igényel.

A nemzetség tagjai közé legalább 100 faj bókoló harangvirág, különböző kockásliliomok, és például a kedvelt dísznövény, a császárkorona is tartozik. (Ez – úgy tartják, elriasztja a vakondokat.)

A mocsári kockásliliom vagy kotuliliom (Fritillaria meleagris) a liliomfélék (Liliaceae) családjának kockásliliom (Fritillaria) nemzetségébe tartozó növényfaj, gyakran nevezik egyszerűen csak kockásliliomnak. Európában – főleg Közép- és Délkelet-Európában – található meg, de általában csak szórványosan. A rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti. Németországban 1993-ban az év virága volt. A liliomfélék családjába tartozó, kotuliliomként is ismert mocsári kockásliliom hagymás évelő keskeny, szálas tőlevelei akár 20 cm hosszúak is lehetnek. Szórt állású, szürkészöld szárlevelei szintén szálasak, legfeljebb 1 cm szélesek. Bókoló, harang alakú, márciustól áprilisig nyíló, magános, sakktáblaszerűen világos foltos virágai rózsaszínben és vörösesbarnában pompáznak. Termése 1-2 cm-es tok. A mocsár- és lápréteken, illetve ligeterdőkben előforduló kotuliliom hazánkban védett.

Önnek ajánlott

Leave a Reply