A bevásárlás alapszabályai

nem kell

Az interneten számtalan tévhit, mítosz és félrevezető információ kering az új koronavírusról, amelyeket nem kell elhinni, sokszor többet ártanak, mint használnak. Donald Schaffner élelmiszer-mikrobiológus a Modern Farmernek adott interjújában megmagyarázza a különbséget a tények és a tévhitek között, ami a koronavírust illeti és pontosan felsorolja, mire figyeljünk az élelmiszerek vásárlásánál, mosásánál és fogyasztásánál. Sok kérdés fogalmazódik meg bennünk mostanában: hogyan járjunk el bevásárlás közben? Nem kerülhet-e a vásárolt élelmiszerekre  koronavírus? Biztonságos-e étteremből, kifőzdéből ételt rendelnünk?

Bevásárlásaink során érdemes megtartanunk néhány egyszerű alapszabályt, amellyel nemcsak magunkat, hanem a kisebb boltban vagy nagyobb szupermarketben tartózkodó többi embert is megvédhetjük.

Íme a bevásárlás alapszabályai

  • Mielőtt elmegyünk egy élelmiszerboltba bevásárolni, járjunk el körültekintően: készítsünk bevásárlólistát, hogy az üzletben már ne kelljen gondolkodnunk, hogy mit vegyünk, ezzel időt nyerhetünk, s rövidebb ideig kell az üzlethelyiségben tartózkodnunk. Az élelmiszerbolt   azért veszélyes hely, mert sokan megfordulnak benne, akik között bárki lehet tünetmentes vírushordozó.
  • Az üzletbe lépés előtt fertőtlenítsük a kezünket!  Ha pedig olyan helyre járunk bevásárolni, ahol nincs ingyenes kézfertőtlenítő, vigyünk saját fertőtlenítőt (legegyszerűbb, ha táskánkban, autónkban is tartunk, hogy mindig legyen nálunk). Ez  nemcsak bennünket véd, hanem másokat is: lehet, hogy mi hordozzuk a vírust, csak nem tudunk róla.
  • nem kellJárjunk egyedül bevásárolni, ne kockáztassuk családtagjaink épségét, főleg ne a gyerekekét! Ne feledjük, a kijárási korlátozásról szóló rendeletben is ez szerepel.
  • Sorban állásnál is tartsuk be a megadott 1,5 – 2 méter távolságot!
  • A válogatható friss árut (például a péksüteményt) puszta kézzel ne fogjuk meg, használjuk erre a célra a kihelyezett fogóeszközt, vagy a  műanyag kesztyűt, esetleg zacskót.
  • Ha tudjuk kezelni, használjuk az önkiszolgáló pénztárt, ezáltal elkerülhetjük az érintkezést a bolt dolgozóival, akik viselnek ugyan maszkot, kesztyűt, azonban állandó veszélyeztetésnek vannak kitéve.
  • Ha van, fizessünk bankkártyával! A készpénzhasználat járvány idején nem ajánlatos, hiszen a pénz a leggyakrabban gazdát cserélő eszköz.

A bevásárlás végeztével, autónknál, vagy hazaérve ismételjük meg a kézfertőtlenítést, nehogy hazavigyük a kórokozókat otthonunkba. Ezt a fertőtlenítést érdemes elvégeznünk gyakori használati tárgyainkkal is: a táskákkal, a telefonunkkal, slusszkulcsunkkal, vagy az autónk kormányával, sebességváltójával. A cipőnk talpát, a botot és a mankót ugyancsak fertőtlenítsük.

A kesztyűk és maszkok kérdése: feltétlenül szükségesek?

nem kell
A kezet és a kosár fülét nem árt a bevásárlás megkezdésekor fertötleníteni.

Használatuk megvéd-e valóban a koronavírustól? A maszk kétségtelenül kötelező, mivel a cseppfertőzéssel terjedő koronavírustól (ha mi magunk lennénk fertőzöttek) másokat véd meg, ha netán tüsszögnénk, köhögnénk. És önmagunkat védjük, ha mások köhögnének, tüsszentenének a közelünkben. A kesztyű viselése már más kérdés.

Az élelmiszerboltban az élelmiszereket, például a gyümölcsöket nyugodtan megérinthetjük kézzel, nem leszünk ettől betegek, ugyanis a  a koronavírus  megtapadhat a kesztyűnkön is, amit nehezebb fertőtleníteni, mint a csupasz kezünket, így nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Igazi veszélyben akkor vagyunk, ha másokkal netán kezet fogunk. Maguk az élelmiszerek nem jelentenek kockázatot.

Megfertőzhet-e az élelmiszerek csomagolása, burkolata, doboza?

Nem kell
Az élelmiszerek csomagolását nem árt áttörölgetni.

Schaffner szerint nincs szükség az élelmiszerek csomagolásának fertőtlenítésre, ugyanis jelenleg nem tudunk olyan esetekről, hogy étel, élelmiszer okozott volna koronavírus-fertőzést. Egy régimódi és logikus tanács az ételkészítéshez: mindig mossunk kezet előtte és utána, járvány ide vagy oda, jelen esetben pedig használhatunk kézfertőtlenítőt is. Schaffner tapasztalatai szerint a csomagolásokat, konzervdobozokat külön nem kell fertőtleníti.

Vásárlásaink során nyugodtan használhatunk újrahasznosítható táskákat, a járvány miatt nem kell mindenkinek visszaállnia az egyszer használatos műanyagokra, hiszen, ha érintkeznek is ezek az anyagok a koronavírussal, az a szöveten nem képes sokáig életben maradni, tájékoztat a Harvard Health Publishing. Ha újrahasznosítható táskákat, zacskókat használunk vásárlásaink során, azt a járvány ellenére is gyakran ki kell mosnunk, hogy szennyeződés-mentesek maradjanak.

Vannak biztonságos és kevésbé biztonságos ételek, élelmiszerek?

Ne változtassunk étkezési szokásainkon a koronavírus járvány alatt! A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás ugyanolyan fontos, sőt, jelenleg a járvány miatt még fontosabb, mint máskor. Attól, hogy egy almát vagy paprikát más is megérinthetett előttünk a szupermarketben, vagy a piacon, még nem kell kihagynunk ezeket az étrendünkből, inkább mossuk meg  alaposan, hideg vízben (ettől függetlenül ne fogdossunk össze semmit!). A szappan használata nem feltétlenül ajánlott, mert az ételen maradt szappanlerakódások károsak az emberi szervezet számára, ha elfogyasztjuk.

Mi a helyzet az éttermekkel?

A helyi éttermek a fennmaradásukat – a házhoz szállítás rendszerével biztosítják. A koronavírus veszélyének ideje alatt is fenn kell tartani működésüket, ugyanis fontos, hogy mindenki ételhez tudjon jutni, azok is, akik nem tudnak, vagy nem mernek az utcára, boltokba járni, odahaza főzni. Mindemellett az éttermek higiéniáját, biztonsági intézkedéseit ugyanolyan fontosnak kell tartanunk! Házhoz szállításnál meg kell követelnünk, hogy a futár, az ételkihordó viseljen maszkot és kesztyűt, hogy higiénikusan zárt edényben történjen az étel szállítása. Nem kell feltétlenül fertőtlenítenünk mindent (pl. az edény felületét), de mielőtt elkezdünk enni, mossunk kezet!

Önnek ajánlott

Leave a Reply