Fehérlégy-űző növény: a nikandra

Nicandra physalodes

Mostanában javasolják – vegyszeres rovarvédelem helyett – ennek a díszítő értékű, fehér-kék harangvirágú, majd lampion formájú termést nevelő – Szilkesark nevű (Nicandra physalodes) növénynek az ültetését a paprika, a paradicsom és az uborka közé, 3-4 méterenként egy-egy tövet, akár az üvegházba, fólia alá, akár a szabadba. Állítólag magja (vagy palántája) beszerezhető a vetőmagküldő cégeknél.

A szobában és az üveg vagy fólia alatt nevelt növényeket különösképpen veszélyezteti az üvegházi moly tetű. Itt ugyanis száraz és meleg a levegő. A fehérlégy invázió (liszteske) ellen használható ez a Peruból származó, csucsorféle növény. A paradicsomot, az uborkát és a többi haszonnövényt megmenti a liszteskétől. Két méter magasra nő, a virágai halványlilák. A legjobb a hasznos növényekkel vegyesen telepíteni. A hatása tulajdonképpen abban áll, hogy a virágai kellemetlen illatot árasztanak.

Üveg vagy fólia alatt szabadon hagyhatunk egy kis helyet a kivételes alkalmakra. A nicandra – egy félreeső sarokban is mágikusan vonzza magához a liszteskéket. A többi növény bántatlan marad, ha ez a csali a közelben van. A szobanövények számára megint más módszer kínálkozik, ha meg akarjuk őket menteni az üvegházi moly tetű kártételétől. Ez a rovar ugyanis csak melegben szaporodik; akkor végzünk vele, amikor akarunk. Tegyük tehát a megtámadott növényt néhány hétre a hűvösebb folyosóra vagy lépcsőházba, és tapasztalhatjuk, hogy eltűnik a fehér kísértet. Azért ne legyen 16 foknáI hűvösebb a hely, mert az már kegyetlenség. A hidegre érzékeny növényekkel ezt természetesen nem tehetjük, azokat kénytelenek vagyunk más módon, például az előzőekben leírt módszerek valamelyikével oltalmazni.

Nicandra physalodes Ez a burgonyafélék családjába tartozó egynyári, mely megjelenésében leginkább a lampionvirág vagy zsidócseresznye néven ismert Physalis nemzetség képviselőire emlékeztet. A növény feltörő szárai szögletesek, időnként kissé szőrözöttek, de alapvetően kopaszak, nem úgy, mint nagyméretű, hullámos szélű levelei, melyek sűrűn szőrösek. A növény kékeszöld lombja szépen egészíti ki a látványos, tölcsér alakú levendulakék virágokat, melyek bár őszbe nyúlóan nyílnak, de egyenként rövid életűek. A virágokat papírszerű burokkal körül ölelt termések követik, melyek barnás magok sokaságát rejtik magukban. Kezdetben zöld termései idővel sötétlila foltossá válnak, majd az éréssel bebarnulnak.

Gondozása

A kopasz szilkesark (Nicandra physalodes) napos, félárnyékos helyet, átlagos kerti talajt igényel. Vízigénye közepes, tartós szárazság esetén meghálálja az öntözést. Ültetésénél vegyük figyelembe, hogy a nyár végére kifejezetten termetes növény válhat belőle, viszonylag magas termete ellenére azonban általában nem igényel karózást. Kártevők, betegségek ritkán okoznak jelentős károkat.

Szilkesark
Jó, ha tudjuk, hogy a szilkesark egyes részei enyhén mérgezőek!

Önnek ajánlott

Leave a Reply