A hajnalka árnyékában…

hajnalka

A kerti hajnalka (Ipomoea tricolor, Pomoea purpurea) kúszó növekedésű növény, amely könnyedén felfuttatható, ha támasztékot biztosítunk számára. Tölcsér alakú virágai nyáron, ősz elején nyílnak. A hajnalka a napos, világos, szélvédett helyen érzi magát a legjobban. Átlagos igényű növény, de rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. Jó vízáteresztő, kissé nyirkos talajra van szüksége. Szaporítani magról lehet a legegyszerűbben. Önvető képessége is jó, elszórja a magjait és kihajt.

Előnevelhető cserépben. Magját érdemes ültetés előtt egy éjszakára beáztatni szobahőmérsékletű vízben, a könnyebb csírázás érdekében. Szabadban is könnyen nevelhető, azonban ha most (március végétől április közepéig) cserépbe vetjük a magját, május közepére kiültethető növényeket kapunk.

Jó ötlet, ha az erkélyt futtatjuk be vele, nyáron kitűnően védhet a tűző naptól. Csak arra ügyeljünk, hogy elég nagy és stabil cserepeket válasszunk, amelyekből nem éli fel a hajnalka a virágföldet idő előtt. A fölerősített huzalok legyenek elég erősek, hogy a szél ne tépázhassa le róluk a futó dísznövényünket. Vagy, ha más támasztórácsot, stabil támasztékot helyezünk el mellette, ne dönthesse el ezeket a mostanában gyakran feltámadó erős szél, zivatar.

Persze, az erkély, terasz fekvése is fontos, s annak a védettségén, vagy védtelenségén is múlik, jó ötlet-e a hajnalka árnyékadó képességeiben bízni.

Ha nem tetszik neki a hely a nyílt, ám huzatos, vagy túl meleg balkonon, a cserépben, még mindig kiültethetjük a kertbe. Kiszáradt fa köré, kerítésre, terasz mellé – őszig kinyílnak a kék és a lilásrózsaszín – számtalan árnyalatában mosolygó tölcséres virágai.

hajnalka hajnalka

Önnek ajánlott

Leave a Reply