Jó étvágyat – a gyomláláshoz!

Az a kertészkedő, aki a zöldségfélék termesztése során keletkező hulladékot, a kertben mindig megjelenő gyomféléket úgy hasznosítja, hogy azzal a házinyulakat, baromfiféléket takarmányozza, nagyon jól tudja, ezek mit kedvelnek. És ha hozzávesszük még, a malacokat is, akkor kialakul a „legkapósabb” zöldség-és gyomfélék rangsora. A saláta, a napraforgó, a marharépa, vagy a céklafélék levele az apróbaromfi kevertjeinek vitamindús alapanyaga.

papsajt
Papsajt (Malva sylvestris)

A lucernaféléken túl a malacok, süldők a disznóparéjt (Amaranthus retroflexus), vagy a papsajtot (Malva sylvestris) csemegézik a legmohóbban. A tyúkok szívesen csipegetik a csibehúr, más néven tyúkhúr (Stellaria media) finom levélkéit. A mindenütt megjelenő, szinte kipusztíthatatlan gyermekláncfű (Taraxacum officinale), vagy a nagylevelű csalán (Urtica dioica) zsenge leveleit szintén minden ház körül fellelhető baromfi, haszonállat szereti. Tudták ezt őseink is, akik még nem termesztettek tasakozott, nemesített magokból zöldségféléket. És mivel az állatok gyarapodtak a finom, fűszeres illatú zöldféléktől, a konyhában is felhasználták ugyanezeket.

nagylevelű csalán (Urtica dioica)
Nagylevelű csalán (Urtica dioica)

A disznóparéjból, csalánlevélből, papsajtból mártásokat készítettek.

De hűtők híján, felhasználták a csalánt szárastól, a húsok közé rakva, annak rövidebb ideig való eltartására is.

Mostanában ajánlják – miután felfedezték benne kiváló kőoldó hatását – a tyúkhúr fogyasztását zsengén salátákhoz keverve, illetve teaként leforrázva. Ugyanis, erőteljes epe-, veseműködés-szabályozó, koleszterinszint-csökkentő.

tyúkhúr
Tyúkhúr (Stellaria media)

A réteken, legelőkön található, apróvirágú, kedves százszorszép (Bellis perennis) egészségóvó hatásaira homeopátiás felhasználása hívta fel a figyelmet.

Nyálkaoldó hatása mellett étvágyjavító is. Salátákhoz keverve „divatos” igazán a fogyasztása. A többit, a mezei sóskát, a medvehagymát ma már mindenki ismeri – és ha teheti, fogyasztja is.

tyúkhúr
A tyúkhúrból teát lehet forrázni.

E gyomnak tekintett, ám hatékony gyógyító hatású növények akkor használnak a legtöbbet, ha a tiszta természetes környezetben böngésszük össze őket. A kertünkből kigyomláltakat csak zsengén fogyasszuk – ám haszonállataink takarmányozására egész évben alkalmasak.

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply