Csiga-biga gyere ki…?

spanyol-csupaszcsiga Arion

Minden, kertbe tévedő csiga bosszúság, illetve nagy gond. Mostanában azonban a „gyilkos csiga” a legnagyobb veszedelem.

Általában a nyirkosabb helyeken, gondozatlan, gyomos kertvégekben tűnnek fel az első példányok. A spanyol csiga (Arion lusitanicus) a nevét eredeti élőhelye, az Ibériai félsziget után kapta. Tulajdonképpen két fajáról van szó, az említetten kívül még az Arion rufus faj is spanyol, vagyis gyilkos csiga.

Arion rufus
Arion rufus, a spanyol csiga

Közép-Európában már több mint 30 évvel ezelőtt jelezték az egyik vagy a másik kártételét. Valószínű, hogy cserepes növényekkel hurcolták be a petéit. Az utóbbi években egyre több község kertjeiben panaszkodnak inváziójára, tömeges megjelenésére, tarrágására. A szúrós, büdös növényeken kívül mindent letarol, rendkívül agresszív, még a többi csigákat is elpusztítja. Hasonlít a nagy meztelen csigára (Limax maximus). De amíg ez 15 cm-re is megnő, színe szürke vagy barnás, az Arion lusitanicus gyilkos csiga lehet téglavörös, narancssárga, gesztenyeszínű (persze világosbarna, szürke és fekete) is, csak sokkal kisebb, 7-10 cm-nél nem nagyobb. Az Arion Rufus pedig vörös színű, 10-12 cm-esre növő gyilkos csiga.

Arion lusitanicus
Arion lusitanicus

Hazai felhozatal

Nálunk mintegy 26 házatlan, vagyis meztelen csiga él, az említetten kívül a lágy meztelen csiga (Lahmannia marginata) (csak 75 mm-es), ez az erdőkből behurcolva az üvegházakban, fóliák alatt károsíthat. Nagy károkat okozhatnak a mindenevő, kisebb, 20-25 mm-es Deroceras fajok is. De egyik hazai fajra sem jellemző az olyan tömeges megjelenés, agresszív pusztítás, mint a spanyol csigákra.

A tisztán tartott kert, jól körülhatárolt ágyások, a magaságyások, csigariasztó növények ültetése, a fahamuval, mésszel, fűrészporral felszórt gyalogutak, „csigagáttal” elzárt üvegház, fólia bejárat mind fontos védekezési mód lehet. Vannak szaküzletekben kapható készítmények is, mint például a Limex granulátum.

Sokan a „sörcsapdát” ajánlják. Mindenkinél más módszer a célravezető.

Ahol megoldható, a kínai kacsa kitűnően levadássza mindegyiket. Csak kérdés, a kerti veteményekben, növekedő palántákban nem tesz-e kárt.

nagy meztelen csigára (Limax maximus)
Nagy meztelen csiga (Limax maximus)

Önnek ajánlott

Leave a Reply