Május – a virágok és fagyosszentek hónapja

palánták májusban

Meg, persze, az első friss terméseké. Legyen az cukorborsó, újhagyma, retek, vagy szamóca. És a fagyérzékeny zöldségfélék kiültetésé is.

Mert a többi, a karalábé, a karfiol, a nyári káposzta, a kelkáposzta palántái már a kerti ágyásokban sorakoznak. És szépen sorjázik már a sárgarépa, a póréhagyma, meg a metélőhagyma is.

Nyári fogyasztásra sokan elvetették a céklát is. A szármángoldot májusban is vethetjük, a salátacikória, meg a metélő zeller sorra vethető. Csemegekukorica – mivel nagyon rövid tenyészidejű, kitűnő fajták kaphatók, májustól, szakaszosan vethető.

És a zöldségek, virágok mellett, szépen fejlődik a gyom is. Amit nem etetünk meg az aprójószággal, menjen a komposztba. És most van itt az ideje a lágyszárú növény-kivonatok, forrázatok, oldatok, a növényi trágyalé készítésének is. A csalán és a gyermekláncfű ezek között a legfontosabb. Érdemes tehát a kigyomlálásukat egybekötni a megfelelő méretű edénybe, műanyagvödörbe áztatásukkal.

Kisebb mennyiségű növénytrágyalé készítéséhez elegendő a 10 literes műanyag vödör, amelybe a csalánt, vagy a gyermekláncfű bokrát virágostól, tövestől belerakjuk, s hideg vízzel felöntjük. Jól lenyomkodjuk, naponta egyszer megkeverjük. Erjedése során hab képződik rajta, szaga kellemetlenné válik. Lazán lefedhetjük. Kezelésére még visszatérünk.


Gyöngyvirág és orgona

Olegivvit Mostanában semmi sem biztos. Az sem, hogy e két, illatos virágunk csak májusban nyílik ki.

Ami a gyöngyvirágot (Convallaria majalis) illeti, a neve szerint is májusi. Ma már, mióta a természetben védetté nyilvánították, különböző nemesített fajtái bekerültek a virágos kertekbe. Ezek is, de legfőképpen a vadon termő fajtáknak minden része erősen mérgező. Ezért is gyűjtik szívgyógyszerek előállítására.

Ha már leszakítottuk az illatáért, tegyük a vázába – és mossunk kezet.

Az orgonavirágot vagy szereti valaki, s szenvedélyesen ragaszkodik hozzá, hogy ott legyen a háza előtt, a kertjében, vagy megvan nélküle. Általában június végéig virágoznak. De a túl meleg tavaszidőben, korábban is kivirítanak. Az elnyílt bugákat az erős, fiatal hajtásokig vissza kell metszeni. A bokornak nem árt – inkább használ a fiatalító metszés, igazítás.

májusban
Orgona
Orgona májusban
Orgona
májusban
Orgona

Önnek ajánlott

Leave a Reply