A talajtöltögetés hatékonysága

talajtöltögetés

talajtöltögetés A burgonyát, hagyományosan, amikor szára eléri a 20 cm-t, sekély kapálással egybekötve – ennek során a gyomokat eltávolítják – feltöltögetik, más szóval megnagyobbítják a burgonyatermő fészkeket. Hatékony módszer ez a talajtöltögetés nemcsak azért, mert a szárak védettségét növeli, hanem azért is, mert a földdel borított szárrészen újabb gyökerek fejlődnek, s ezeken is számtalan gumó keletkezik. A burgonya szereti a hűvös, csapadékos klímát, a termésmennyisége pedig nagymértékben függ a nyári csapadéktól, de igen nagy jelentősége van az öntözésnek is. A krumplit március közepétől április végéig ültethetjük, akkor, amikor a talaj hőmérséklete a kiültetés mélységében elérte a 6 fokot. Fontos, hogy ültetésre csak egészséges gumót szabad használni. A burgonyát mindig olyan mélyre ültessük, hogy a gumó teteje éppen az eredeti talajfelszín alatt, vagy könnyen száradó talajok esetében 2-3 centiméterrel mélyebben helyezkedjen el.

A burgonyatermesztés során nagyon fontos munkaművelet a töltögetés. Ez elősegíti a gumókötést, megakadályozza, hogy a burgonya szára túlzott mértékben elterüljön, és gátolja a gyomképződést. A burgonya töltögetését a növény 10-15 centiméteres szármagasságnál végezzük el először, de legalább kétszer töltögessük.

Nem csak a burgonyánál

Ugyancsak sikerrel alkalmazható a talajtöltögetés a növekedésnek induló paradicsomtövek, a babtövek, valamint a kukoricatövek esetében is. Mindegyiknek nagy tömegű levélzetet, súlyos terméseket kell elbírnia. Nem lenne jó, ha a szél, vagy az eső, esetleg a termés súlya alatt kidőlnének, s megszakadnának a gyökerek. Két-három hetes időközökben, kiadós esőt követően érdemes megismételni ezt a műveletet.
A póréhagyma esetében pedig ez egyenesen szükségszerű, mivel akkora lesz a fehér, értékes szárrésze, amilyen magasra feltöltögetik körülötte a talajt.

Önnek ajánlott

Leave a Reply