Tegyük el télre a tavasz illatát!

fekete bodza

bodzaSzedjünk annyit a fekete bodza virágából, hogy szárítva, teaként is felhasználhassuk, s hogy szirupként is ott legyen a házi patikánkban, ha szükségünk lesz rá. Nemcsak a természetgyógyászat tartja nagy becsben,a fekete bodza (Sambucus nigra) Szlovákiában már 1983-tól a termeszthető gyógynövények között szerepel a Sambo és a Haschberg  fajtával. Tehát nyilvánvalóan voltak, s remélhetőleg vannak is még, akik szerződéses eladásra termesztik. A természet patikájából gyűjtögető azonban az erdőszéli, az utaktól távol eső bokrokról szerzi be ilyenkor a virágát, ősszel pedig a fekete bogyóját.

A virágokat napos időben kell gyűjteni, még a virágzás kezdetén, amikor a virágzatoknak még csak a szélső virágai kezdenek nyílni. Ollóval metsszük le a bokorról, s tányérjukkal felfelé fordítva rakjuk a kosarunkba, hogy minél kevesebb virágpor hulljon ki belőlük. Ne szedjük műanyag zacskóba, vagy táskába, mert befülled, s megbarnul! Óvatosan vágjuk le a vastagabb szárrészeket is. Papírra terítve, szellős, árnyékos helyen, gyorsan szárítsuk, ha télre, teának szánjuk. Egy-két nap alatt megszárad. Ekkor légmentesen záródó dobozba, vagy edénybe tegyük. Láz- és köhögéscsillapító, izzasztó, nyugtató, vértisztító.

A fekete bodza minden része gyógyhatású. A virága, illetve érett bogyója A-, B-, valamint sok C-vitamint tartalmaz, de folsav, pantoténsav, ásványi anyagok és mikroelemek (vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) is bőségesen található benne. Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő minden változatban (teaként, szörpnek, üdítőnek, akár a virágaiból, akár a bogyóiból készítjük.)  A friss, még zsenge, összetört levelei köszvényes rohamokat enyhítenek, sebet gyógyítanak. Mézzel, borecettel kenőcs készíthető belőlük. Fájdalomcsillapító a hatása és – eltünteti a szeplőket.

Bodzavirág szörp

Hozzávalók: 20-25 nagyobb bodzavirág ernyő, 2 kg barna(vagy nádcukor), 6 l víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav.
Nem szabad megmosni! A virágokat megfelelő nagyságú, ép zománcú edénybe tesszük. 2 l tiszta csapvizet öntünk rájuk, s hozzátesszük a citromsav felét. Egy napig letakarva áztatjuk, időnként megkeverjük. Másnap leszűrjük a levét és hozzáadjuk a második kg cukrot. Állandóan kevergetve 30-35 percig főzzük, közben hozzáadjuk a citrompótló másik felét és az 5 citrom levét. (A citrompótló helyett lehet csak citrommal készíteni.) Főzés közben a szirup szépen letisztul. Óvatosan tiszta üvegekbe színültig töltjük, majd száraz dunsztba tesszük. Hűvös, sötét helyen tartjuk. Tiszta vízzel, vagy ásványvízzel 1:10 arányban fogyaszthatjuk. Kellemes ízű, vitamindús üdítő.

Bodzavirág üdítő ital

Hozzávalók: 6-7 tenyérnyi bodzavirág, 80 dkg cukor, 2 citrom, 2 csomag citrompótló, 4-4,5 liter tiszta hideg víz.

Elkészítése: A virágokat vastagabb bordáitól megszabadítjuk, ha szükséges, hideg vízzel leöblítjük. Ötliteres uborkás üvegbe beletesszük a cukrot és a virágokat. Hozzáadjuk a megmosott, héjastól lekarikázott citromot és rászórjuk a citrompótlót. (A citrompótló helyett ma már sokan citromot használnak. Egészségesebb és finomabb.) Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy az üveg tele legyen. Elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Az üveg száját letakarjuk egy tányérkával, majd egy-két napot állni hagyjuk, közben néha megkeverjük. Leszűrjük, szódával vagy ásványvízzel hígítva, lehűtve fogyasztjuk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply