Mindent egyszerre kellene végezni

palánták

A legtöbb kertészkedő így érzi most, amikor ki sem látszik a munkából, hogy nemcsak az elmaradt ültetést, veteményezést kell gyorsan pótolni. A két hónap óta tartó  rendkívüli szárazság miatt, egyre fontosabb feladattá vált az öntözés is. És a palánták is folyamatos munkát adnak.

Napot, nagyobb teret és meleget a paradicsomnak!

Fátyolfólia palánták
Fátyolfólia

Manapság már kevesen várják meg a fagyosszenteket a kipalántázással. Ha szükséges, fátyolfóliával védik a talaj menti fagytól az érzékeny növényeket.

Sokan dicsérik a fekete fóliát, amely nemcsak a gyomok fejlődését akadályozza, hanem kiegyenlítettebb talajhőmérsékletet, és nedvességet is biztosít a ráültetett palánták számára. Egyenletesebb növekedés, biztosabb fejlődés érhető el általa, még a kevésbé kedvező termőhelyeken is.

A nagyobb térre, a levegős helyre azért van szükség, hogy eső, öntözés után, a növekedő tövek, terméságak, levelek gyorsan száradjanak. A veszélyes paradicsomvész így nem talál búvóhelyre rajtuk.

Bőséges komposztföld, kövér talaj is alapfeltétel. A virágzás utáni időszakban fellépő csúcsrothadást az időszakos vízhiány szokta kiváltani. (Ez a bibe felőli oldalon fekete, besüppedt folt formájában jelenik meg.)

A karós paradicsom ültetésekor ügyeljünk, hogy a palánták a karók déli oldalára kerüljenek. A földlabdákat tenyérnyivel mélyebben ültetjük a talajba. A zömök, erős palántákat függőlegesen, a megnyúltakat ferdén süllyesszük. Az ültetést gondosan végezzük, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg.

Minden palántát azonnal kössünk a karóhoz lazán, fekvő nyolcas formában. Jól öntözzük be.

Paprika, tojásgyümölcs, zeller

Padlizsán palánták
Padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena)

Mindhárom fagyérzékeny. Sőt, az étkezési paprika melegkedvelőbb, mint a paradicsom. Mostanában sokan a tápkockás, illetve földlabdás palánták ültetését részesítik előnyben. De ha valaki a szálas palánták ültetését szokta meg, kettesével ültesse a paprikát. Erőteljesebben bokrosodik, miközben egymást támasztja a két növény. Sokan a biztonságosabb, fólia alatti termesztést választják az étkezési paprikák számára.

A tojásgyümölcs (padlizsán) még több meleget igényel, mint a paprika. Legegyenletesebb a fejlődése a fólia alatt. Kisméretű, alacsony fajták számára kitűnő megoldás a fóliaalagút. A hosszúkás fajták számára a magasabb fóliasátor az előnyösebb.

A gumós zellert június közepéig még bármikor kiültethetjük. Olyan mélyen kell palántáját a földbe helyezni, amilyenben a keltető ládában, vagy cserépben volt. Tápanyagokban gazdag, jól megmunkált talajra van szüksége és egyenletes öntözésre.

Tökből több fogy!

Sütőtök palánták
Sütőtök (Cucurbita maxima convar. maxima, Cucurbita maxima convar. bananina)

És ez jó hír, mivel azt mutatja, sokan ismerik már kitűnő élettani hatásait: a sütőtöktől szebb lesz a bőrünk, eltűnnek a pattanásaink. Ettől –s a többi fajtától – javulni fog szervezetünk nyirokrendszerének működése, az anyagcserénk. A lényeg, hogy nagy halom komposztra, trágyadombra (vagyis minél kövérebb talajba) ültetve fejlődik a legjobban a spárgatök, az olajtök, a fügelevelű tök. De üde, kövér talaj kell a csillagtöknek, a sonka sütőtöknek is.

Válasszunk inkább kisebb, de több termést adó fajtákat. És a főzésre, sütésre termesztett spárgatököt még zsenge, „bébi” korában vágjuk le az indájáról. Sokkal ízletesebb így, akárhogyan készítjük el.

Még most sem késő tökféléket ültetni. Behozhatjuk a lemaradást, ha a magokat beáztatjuk legalább 12 órára, majd joghurtos tégelyekbe ültetjük, s az ablakpárkányon dédelgetjük, öntözzük, amíg ki nem hajt. Elég akkor kiültetni, s nyerünk így egy hetet, tíz napot.

Májusi ültetésre

Afrikai sárma
Afrikai sárma (Ornithogalum thyrsoides)

Különböző hagymás és gumós virágok kaphatók mostanában, amelyek kis csoportokban kiültetve nagyon mutatósak. 10-15 cm-es tőtávolságra ültessük őket a pázsitos udvar megfelelő helyére. Nagyon hálás az afrikai sárma (Ornithogalum thyrsoides). Fehér, illatos csillagvirágai júliustól szeptemberig nyílnak, 40 cm magas száron. Ha bimbós állapotban levágjuk, minden egyes virág kinyílik és akár 4 hétig is megmarad a vázában.

Különös szépség a borostyánvirág (Tritonia), nagyon meleg helyet kíván, 40 cm magasra nő meg.

Az 50 cm magasra növő tigrisvirág (Tigrida pavonia) pompás színjátékával gyönyörködtet. Gumóit 8-10 cm-re kell a földbe ültetni.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply