Elektronikus egészségügy #2

ecasenka

Azt, hogy az eRecept rendszer hogyan működik vagy akadozik, egy korábbi cikkünkben már olvashatták. Most azt mutatjuk be, hogy mivel találkozhat a gyanútlan beteg azokban a várótermekben, ahol az elektronikus rendszert valamilyen formában már bevezették.

Hogyan működnek az elektronikus sorszámok (eČasenka)ecasenka

A beteg a váróba érkezéskor nem azt kérdezgeti a többi betegtől, hogy ki az utolsó a sorban, hanem a falra szerelt berendezésen kinyomtatja a sorszámát. Teheti ezt anonim módon, vagy személyazonossági igazolványát használva, amikor is  a nővér látja ki szeretne bejutni, és előkészítheti a kórlapot. A sorszámon kívül a papíron egy rövid egyedi kód is található. A kód arra szolgál, hogy ha nem akarja a beteg a helyszínen kivárni amíg sorra kerül, akkor a rendszer SMS-ben figyelmeztetheti, hogy lassan sorra kerül, így addig akár haza is mehet.

a.) Ha a beteg mégis úgy dönt, hogy várakozik a váróban, akkor a kinyomtatott sorszám alapján a falon elhelyezett kijelzőn ellenőrizni tudja, hogy hányan vannak még előtte a sorban.

b.) Ha a betegnek hosszú ideig kellene várakoznia, akkor igénybe veheti az eCasenka elektronikus szolgáltatást – SMS értesítést. Ehhez a sorszámos papírról az SMS-kódot elküldi a 8877 telefonszámra. ecasenkaEzután nyugodtan elhagyhatja a várótermet, és ha nem nagyon beteg, az üldögélésnél jobb szórakozást is találhat. Mondjuk elmehet vásárolni, dolgozhat stb.).

Amikor az orvos a két sorszámmal előtte levő pácienssel kezd el foglalkozni, akkor az ecasenka rendszer – persze nem ingyen – SMS-t küld ki, hogy a beteg időben odaérhessen a rendelőbe. Ez persze csak abban az esetben megy gördülékenyen, ha az előttünk levő sorszámok tulajdonosai nem gondolták meg magukat az orvoslátogatást illetően. Ha meggondolták magukat, akkor késni fogunk…

A gyakorlat

A rendszer semmi esetre sem mondható zseniálisnak, mivel nem ad információt arról, hogy körülbelül mikor kerülhet sorra a sorszám tulajdonosa. Remek dolog azonban, hogy a sorszámot akár otthonról is igényelhetjük. Ilyenkor a rendszer beállításaitól függ, hogy tudunk-e foglalni időpontot a rendelés kezdetére, vagy csak egy későbbi, bizonytalan, SMS értesítést igénylő időpontot kapunk.

foglalasNe higgyük azonban, hogy ez az elektronikus eCasenka rendszer általánosan hozzáférhető. Az internetes felületen mindenki megnézheti, hogy lakóhelye környékén melyek azok a rendelők, amikhez hozzá lehet férni. A rendszer ugyanis nem állami, annak ellenére, hogy az elektronikus egészségügybe több pénzt fektettek az elmúlt években, mint amit el tudunk képzelni. A bekapcsolódó rendelőknek fizetniük kell a sorszámot nyomtató berendezés és az információs tábla felszereléséért, az egyes munkaállomásokon futó programok használatáért.

Azokban a rendelőkben,ahol az átlagosnál több az idős beteg, további komplikációt okozhat az internetes időpontkérés. A hagyományosan közösségi beszélgetős várószobákban ugyanis nem jó szemmel nézik, ha valaki az előre lefoglalt időpontban érkezik, mert nem akar hajnaltól a betegek között üldögélni. recept

Több olyan esetről is hallottunk, ahol az internetes előjegyzést kiiktatták a rendszerből, mert nem tetszett azoknak, akik a hagyományos rendszerhez voltak hozzászokva.

ecasenka

Önnek ajánlott

Leave a Reply