Császárkorona – a kert koronája

császárkorona

Törökországból került tájainkra ez a fenséges dísznövény, a császárkorona (Fritillaria imperialis). A Habsburg uralkodók már a 17. század közepétől meghonosították terjedelmes birodalmukban. Áprilisban-májusban virágzik. Termete magas, eléri a 60-100 cm-t is. Alul és felül dúsan leveles. Bókoló, harang alakú virágai, öt-hat egymás mellett, körben lecsüngenek. A színes lepellevelek mélyén nektárral várják a megporzó rovarokat. Három színváltozatban is kereshetjük a hagymáját, (sárga= lutea, narancsvörös= aurora és piros= rubra), amelyet júniusban-júliusban, tenyérnyi mélyre kell ültetni.

Mivel a császárkorona télálló évelő, 3-4 évig a helyén maradhat, tavasszal kihajt. Éghajlatunk ideális a számára. Miután elszáradt, a szárát vissza kell vágni, másképp nem hajt ki újra. Sziklakertekben szeret igazán, de csoportosan ültetve, a pihenőudvar bármelyik sarkában nagyon mutatós. Vágott virágként is dekoratív. Különben a kockásliliom rokona. És igen hasznos is, mivel hagymájának szaga távol tartja, illetve elűzi a vakondokat.

Mikor kell ültetni a császárkoronát?császárkorona

Az ültetésre tulajdonképpen szeptembertől, az első fagyokig, november elejéig sort lehet keríteni, de a legjobb az októberi időpont. Ilyenkor már a talajban lakó kártevők kevésbé aktívak, ugyanakkor a talaj még elég meleg.

Milyen helyre kerüljön?

A császárkorona egyedül az árnyékot nem szereti, így napos, világos, vagy akár félárnyékos virágágyásba is ültethetjük. Talajok közül a tápanyagban gazdag, nem túl kötött talajt kedveli leginkább.

Mekkora a megfelelő ültetési mélység és távolság?

Az ideális ültetési mélység kb. 20-25cm, az ültetési távolság pedig 35-40cm. Nincs más hátra, mint előkészíteni a terepet, azaz eltávolítani a gyomokat és felásni az ágyást. Ezt követően kialakíthatjuk a hagymák számára az ültetőgödröket. Csúccsal felfelé helyezzük a hagymát a gödörbe, majd takarjuk be földdel. Beöntözésre nincs szükség.

 

 

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply